Vant 100 000 kr for DIY-hyllesystem

Mari Bonden og Ingvild Hansson Kalsnes ble kåret til Årets Talent 2017 av Ikea og kan fortsette designutdannelsen sin 100 000 kr rikere.

– Nå vil vi virkeliggjøre designdrømmen vår!
© Sara Anny Hansson Kalsnes og Vegard K. Hartmann

Ikea delte ut sin egen pris under Bo Bedre Designpris 2017 i kveld og kåret de to bachelorstudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Mari Bonden og Ingvild Hansson Kalsnes, til Årets Talent med hyllesystemet «Dofe».

– Dette er en stor ære for oss å få Årets Talent-prisen! Vi håper det kan være en døråpner for oss for å bygge nettverk og å fortsette vårt arbeid med å designe bærekraftige, funksjonelle og levedyktige hverdagsobjekter, sier Ingvild.

– Premien skal vi bruke på å virkeliggjøre designdrømmene våre og åpne et designstudio etterhvert, forteller vinnerne.

Men først skal de to utvide designutdannelsen sin ved HIOA med en mastergrad.

– Vi har kjempelyst til å dra rundt på messer og stille ut det vi lager. Neste semester skal vi ut i internships for å smake på det virkelige livet, noe vi gleder oss veldig til! Om noen der ute deler våre visjoner kan dere anse dette som en jobbsøknad, sier Ingvild.

Bærekraftig DIY-hylle
© Sara Anny Hansson Kalsnes og Vegard K. Hartmann

I sin begrunnelse la juryen vekt på produktets bærekraftige materialer, tidløse design og fleksibilitet.

Ingvild og Maris hyllesystem er nemlig designet slik at du kan bygge den akkurat slik du selv ønsker, og forvandle den til en benk med rygg om du vil.

– Vi ville skape et møbel som engasjerer forbrukeren og tilrettelegger for kreativ utfoldelse og fleksibilitet i hjemmet, forteller Ingvild.

Få design-nyheter rett i innboksen din og meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Laget av rester og overskudd
© Sara Anny Hansson Kalsnes og Vegard K. Hartmann

DIY-hyllen er laget av lokale overskuddsmaterialer av bøk og tekstilene av resirkulert plast.

For Mari og Ingvild vil det være en ønskedrøm å få satt hyllesystemet sitt i produksjon, og da vil det være viktig for dem å bevare bærekraft-aspektene ved produktet.

– Slik klimasituasjonen ser ut idag, er det essensielt at designere tar ansvaret det innebærer, og tilrettelegger for bærekraftig materialbruk og produksjon. Like viktig er det å designe produkter som varer, slik at en kan motarbeide bruk- og kast-mentaliteten, forteller Ingvild.

Ingvild og Mari er ikke alene om å ta hensyn til miljøet, heldigvis! Her er flere design-nyheter som tar vare på naturen!