Ikea skal kåre Årets Talent 2018!

Hvem kommer til å vinne? Komfort, sanselighet og tilstedeværelse går igjen hos de tre nominerte.

Ikea nominerer
© Lena Runnestø, Marthe Thu og Julie Moene

Ikea sin visjon om å skape god design som er tilgjengelig for alle, innebærer at de følger med på hva som rører seg blant unge designspirer. I år har de igjen vurdert kandidater på bachelornivå ved flere høyskoler, og funnet de tre som i år oppfyller Ikeas kriterier om demokratisk design – hvor form, funksjon, bærekraft, kvalitet og pris kommer sammen.

Vinneren tildeles tittelen Årets Talent og en pengepremie på 100 000 kr av Ikea under Bo Bedre Designpris den 30. august. Denne prisen kommer i tillegg til alle de faste kategoriene i kåringen. Her er alle de nominerte til Bo Bedre Designpris 2018.

En plass i solen
© Marthe Thu

Mikkel S. Jøraandstad og Herman K. Ødegaard ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo har med The Basset Chair skapt en moderne stol, i solide materialer, som fremstår nett og visuelt lett i uttrykket. Veien dit var tidvis krevende.

– Rørbøyeren vi brukte i prosessen ga litt ujevne resultater, som gjorde at vi lagde en hel haug med mislykkede versjoner før vi klarte å produsere formen vi ønsket. En annen utfordring var å skjule alle sømmer og møtepunkter. Det tok mye lenger vi tid enn vi tør å innrømme, sier Mikkel.

Men så lønner også hardt arbeid seg. Ikea fremhever i nominasjonen nettopp dette, at den selv med usynlige skjøter vil være enkel å produsere og montere, og at valget av materialer tilsier at den vil kunne leve lenge. Med utgangspunkt i norske materialer, fokus på komfort og taktilitet i utformingen, og en forkjærlighet for kontraster og materialegenskaper har de valgt å la den svarte stålrørsrammen blir myket opp av lys, norsk osp og et sete trukket i gul ull. Duoen synes selv at det å kombinere hver sine interesser og arbeidsmetoder har fungert.

– Stolen er vårt første samarbeidsprosjekt, og det å jobbe sammen er noe vi ønsker å fortsette med i fremtiden. Derfor er det veldig gøy for oss med et så godt utgangspunkt!

Myk landing
© Julie Moene og Vegard K. Hartmann

Julie Moene synes teknologien tidvis tar overhånd i hverdagen, og mener at vi ofte blir spesielt overstimulerte når vi skal prøve å falle til ro og sove. Ønsket om å skape noe taktilt som kunne roe ned kropp og sinn gjorde at bachelor-oppgaven i produktdesign ved OsloMet (Oslo Metropolitan University) ble viet til å skape Hush. En avlang pute med lommer som skal berolige den som omfavner den, øke søvnkvaliteten, og fremme en rask og kvalitetsfylt søvnprosess.

– Det har blitt bevist gjennom forskning at folk sover mindre bra, og kortere enn før. Hush-puten er i utgangspunktet designet som en eventuell løsning på en økende problemstillingen i samfunnet.

Puten er tiltenkt å kunne brukes av alle, og at den emosjonelle tilknytningen brukeren får til produktet vil gjøre at den lever i lang tid. Derfor er den også produsert av bærekraftige materialer. Trekket er en blanding av lin og økologisk bomull, mens innmaten er ren dun. Å designe synes hun til tider kan være vanskelig. Beinhard jobbing, og det å gi så mye av seg selv er krevende, men samtidig er det også et varierende, spennende og givende arbeid hun ikke ville vært foruten.

– Jeg har jobbet mye med å skape et produkt som jeg er stolt over og som jeg tror mange kunne fått bruk for. Derfor betyr også denne nominasjonen veldig mye for meg!

Berøringsevne
© Lena Runnestø og Vegard K. Hartmann

– Det er utrolig stas å bli nominert, og det gjør meg veldig motivert!

Berøringssansen er utgangspunktet i designen til Tenaci, en serie keramiske kopper designet av Lena Runnestø som nå tar en mastergrad i produktdesign ved OsloMet.

– Jeg ønsket å skape en opplevelse gjennom et hverdagsrituale, og søkte inspirasjon fra litteratur som blant annet handler om emosjonell design, forteller Lena.

Koppene skal først og fremst få deg til å stoppe opp og nyte et hverdagsøyeblikk, som en kopp kaffe eller te, til det fulle. De spesielle mønsterene skal trigge tilstedeværelsen din, samtidig som de gjør at koppene er gode å holde i. At de mangler hank gjør at man ofte også bruker begge hender når man griper om koppene. Da får heller ikke mobilen distrahere deg like lett.

Naturens linjer og symmetri har også vært en stor inspirasjonskilde for Lena. Uttrykket i serien med de fire ulike variasjonene sender tankene til vakre strukturer i planter og skjell, og kan fint fungere som dekorative objekter i seg selv når de ikke er i bruk.

Vinneren av Årets Talent kåres 30. august under Bo Bedre Designpris på Youngstorget. Vi gjør oppmerksom på at Ikea er hovedsponsor av Bo Bedre Designpris 2018.