Bo bedre designpris 2022

Her er alle vinnerne av BO BEDRE Designpris 2022

BO BEDRE har igjen kåret vinnerne av det beste innen norsk design. Se hvem som stakk av med BO BEDRE Designpris 2022!

BO BEDRE DESIGNPRIS 2022

For det 14. året på rad har BO BEDRE hyllet det aller fremste innen norsk design og kåret Norges beste designere.

I år ble prisutdelingen avholdt på Kunstnernes Hus i Oslo i samarbeid med OSLO DESIGN FAIR, hvor blant annet Årets Nykommer kan smykke seg med et stipend på hele 100.000 kroner. Juryen kåret vinnere i totalt 9 kategorier.

Juryen i år består av:

• Seniorkurator for design og kunsthåndverk ved Nasjonalmuseet, Dr. Denise Hagströmer
• Arkitekt Reiulf Ramstad, grunnlegger av Reiulf Ramstad Arkitekter
• Stylist Kirsten Visdal
• Eier og daglig leder av Norway Designs, Runa Boman
• Design Manager i Flokk, Øystein Austad
• Tonje Madsen, redaktør i BO BEDRE

Her vil du finne alle vinnerne av Årets Designpris 2022 og juryens begrunnelser!

Tilbehor-designpris-2022

ÅRETS TILBEHØR

VINNER Rundkast av Andreas Bergsaker for Fram Oslo

KRITERIUM Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

Prisen går til et produkt som, i en verden av ting, har en tydelig funksjon. Med utgangspunkt i en historisk design har denne formgiveren fortolket det inn i en ny setting og samtid. Formgiveren har klart å fusjonere funksjon og design på et tiltalende vis, og skapt et produkt som står godt for seg selv og er et blikkfang i rommet. Produktet oppleves tidløst, samtidig som det er rotfestet i historien. Med solid håndverk og et stramt formspråk beviser denne formgiveren at av og til er en sirkel nok.

Mobel-designpris-2022

ÅRETS MØBEL

VINNER Velar av Andreas Engesvik for Fogia

KRITERIUM Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel som har en tiltalende estetikk og et sterkt formspråk utført i gode materialer.

Prisen går til et møbel som er lavmælt og nedskrelt når det gjelder både konstruksjon og materialvalg, men samtidig har et sterkt formspråk. Med sin design og elegante løsning har formgiveren skapt et sofistikert møbel som tar i mot deg og gir deg lyst til å bli sittende. Designen er enkel med en iboende balanse mellom det klassiske og det fornyede, og dens tredimensjonalitet gjør den særlig formmessig interessant og sterk – dette er et møbel du har lyst til å stille midt i rommet.

Lampe-designpris-2022

ÅRETS LAMPE

VINNER Bislet av Daniel Rybakken for Luceplan

KRITERIUM Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.

Prisen går til en lampe som har en iboende balanse mellom det tekniske og det emosjonelle. Designen er sterk og grundig bearbeidet, og det poetiske uttrykket gjør at den, utover å oppfylle dens primære oppgave med å gi lys, nærmest blir en lysskulptur som svever poetisk i rommet. Formgiveren har gjennom flere år vist sin følsomme tilnærming til lys, og nok en gang har vedkommende klart å skape en lampe som balanserer vakkert mellom det tekniske og det filosofiske.

Kunsthaandverk-designpris-2022

ÅRETS KUNSTHÅNDVERK

VINNER Marleik Spasm av Tron Meyer

KRITERIUM Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: småskalaproduksjon og unikaprodukter.

Prisen går til et objekt som speiler nåtidens ønske om det håndlagede og nære. Med utgangspunkt i et norsk naturmateriale har denne formgiveren skapt et produkt som er så vakkert og skulpturelt at funksjonen nesten
blir sekundær. Designen er skapt i en interaksjon mellom det positive og negative rommet, og resultatet er superpresist. Formgiveren har brukt vannkutting for å utforme produktet, en metode som i seg selv er ekstremt hard, men som i dette tilfellet har gitt et mykt og delikat resultat.

Relansering-designpris-2022

ÅRETS RELANSERING

VINNER Fjordfiesta med Venezia 01 av Sverre Fehn

KRITERIUM Prisen gis til et produkt som er løftet frem fra norsk designhistorie, og som styrker norsk design i inn- og utland.

Prisen går til et produkt som først og fremst er utrolig ambisiøst. Grunnet datidens produksjonsutfordringer kom dette møbelet aldri lenger enn til prototypen, men nå, nesten 60 år senere, er det satt i produksjon og symboliserer derfor selve essensen av hva en relansering kan være. Årets relansering ble opprinnelig tegnet til den nordiske paviljongen i Venezia, og er dermed også et symbol på den evnen design kan ha til å skape dialog på tvers av landegrenser. Det ligger en overlegen og særegen originalitet til designen, og juryen er enstemmig om at dette er et produkt som fortjener å bli løftet frem fra norsk designhistorie. Juryen applauderer!

Produsent-designpris-2022-Bo bedre

ÅRETS PRODUSENT

VINNER Odd Standard

KRITERIUM Prisen gis til en norsk bedrift som bruker design som et strategisk virkemiddel for å bygge sin profil og forretningsvirksomhet, og som bidrar til å fremme norsk design nasjonalt og internasjonalt.

Prisen går til en produsent som tar et grunnleggende materiale og bruker sin kunnskap til å skape produkter som er på grensen til kunsthåndverk. Denne produsenten var blant de første til å utvikle egne konsepter innen sitt felt, og med sin unike tilnærming har de markert seg både nasjonalt og internasjonalt. Produsenten har funnet sin nisje og skapt noe særegent, og juryen er imponert over deres evne til å arbeide kontinuerlig med nye måter å utvikle seg på. Til tross for at de produserer i stor skala, evner de å øke produksjonen uten å ta steget bort fra dreiebenken. Juryen kaller det en genuin masseproduksjon, og det er bærekraft som applauderes.

Designer-Hallgeir Homstvedt-designpris-2022

ÅRETS DESIGNER

VINNER Hallgeir Homstvedt

KRITERIUM Prisen gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet, med sterke og karakteristiske produkter.

Prisen går til en stødig og erfaren formgiver som de siste årene har satt et tydelig preg på den norske designscenen. Vedkommende har markert seg både nasjonalt og internasjonalt, og hatt flere spennende designsamarbeid. Produktene er representert i et bredt antall kategorier og materialiteter og selges i store mengder. Formgiveren beveger seg med letthet mellom flere disipliner og har en helt særlig lekenhet som kommer til uttrykk i karakteristiske og sterke produkter.

ÅRETS NYKOMMER

VINNER Brave New Lines

KRITERIUM Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sin design, og som vi har stor tro på for fremtiden.

Årets nykommer er innovative og eksperimentelle. Designen oppleves uventet og vågal, og juryen omtalte materialvalget i deres siste design som nådeløst. Årets nykommer har en interessant sans for materialitet og form. De skiller seg ut i mengden, og til tross for deres korte fartstid har de allerede vist seg frem på en verdens største arenaer for design. Juryen har stor tro på at vi kommer til å se mer fra denne gjengen
i tiden som kommer.

Leserpris-designpris-2022

ÅRETS LESERPRIS

VINNER Uben av Anna Maria Øfstedal Eng, 2020

BO BEDREs lesere har talt: Det er Anna Maria Øfstedal Eng, som med sin vakre Uben (2020) stikker av med Årets Leserpris.

Uben er en serie skulpturelle vaser av svart steingodsleire inspirert av naturens organiske silhuetter og konturer. De mystiske omrissene fra ujevne fjell og røffe, taggete trær tar form i fantasien og blir nesten til noe levende. Intuitivt modellerer Eng vasene om til særegne bein, som skaper dynamiske vesener man kan ha som skulpturer i stuen eller som en kuriositet på bordet.