Her er alle vinnerne av Bo Bedre Designpris 2017

Bo Bedre hedret norsk design på SALT i kveld og delte ut priser i 9 kategorier. Her er alle vinnerne!

Årets møbel: Saga av Anderssen & Voll
© Produsenten

Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen går til et sofistikert og taktilt møbel som er formmessig nyskapende og interessant. Møbelet oppleves unikt og gåtefullt, med et lekent uttrykk. Det skandinaviske er tydelig tilstede i møbelet, som er preget av en harmonisk og sanselig materialmiks, samtidig som det har et umiskjennelig internasjonalt preg. Møbelet skiller seg fra de andre nominerte i form, og er et resultat av et spennende, nytt samarbeid. Det overraskende, overdimensjonerte skinnsetet sørger for komfort, mens den nette rammen av tre og hamp gjør stolen lett å plassere.

Stolen «Saga» konkurrerte mot flere spennende møbler i år. Se alle de nominerte her!

Årets designer: Hallgeir Homstvedt
© Produsenten og Frode Sandbech

Prisen gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet, med sterke og karakteristiske produkter.

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen går til en designer som har lagt bak seg et spennende og innholdsrikt år. Det har resultert i flere nye og interessante samarbeid og prosjekter, med møbler for storproduksjon, men også vakre unikaobjekter. Årets designer har gjennom flere år vist en allsidighet og en formforståelse som gjør at designeren er en man «regner med». I år har han også beveget seg inn i «the big league» med en ny møbelserie for en tradisjonsrik produsent. Det er imidlertid hans evne til å sette seg inn i en annen tidsepoke, et annet levesett og en annen designkultur, for så å gjenskape enkle objekter som fungerer i et moderne interiør, som har satt dypest spor i år.

Årets tilbehør: Te- og kaffeserien av Jenkins & Uhnger
© Produsenten og Siren Lauvdal

Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen går til et produkt som forførte hele juryen. Formen er overraskende og elegant, og er et resultat av en uvanlig komplisert produksjonsmetode. Samarbeidsprosessen med den tradisjonsrike produsenten er svært imponerende, og det endelige produktet er et resultat av nitide justeringer mellom designernes visjon og godt håndverk. Produktet spiller på arketypiske former, men overrasker der rette linjer møter kurvede. Dessuten er det et pluss at de tre variantene av produktet ikke følger nøyaktig samme form. Serien så først dagens lys under Wallpapers Handmade-utstilling i Milano i fjor, noe som er en bragd i seg selv.

Uhnger og Jenkins var en del av den norske utstillingen «Everything is connected» under årets Milano-messe. Se det spennende bidraget deres her!

Årets nykommer: Studio Føy
© Sofie Dege Dimmen

Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sin design, og som vi har stor tro på for fremtiden_._

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen går til en nykommer som særlig har utmerket seg på én måte: Designmiljøet – altså kollegaene – er begeistret, og det er et sikkert kvalitetstegn. Med sin særegne signatur vitner produktene om god forståelse for form og funksjon, og en lekenhet som gir dem en helt egen personlighet. Årets nykommer har gjort seg spesielt bemerket med sin forståelse for «branding» og kommunikasjon, noe som ble særlig tydelig under tilstedeværelsen på møbelmessen i Stockholm i februar. Utnyttelse av film og bilder i sosiale medier gjorde tilskueren enda mer nysgjerrig på produktene, og gjorde nykommeren til en man ville se mer av.

Vinnerne får 100 000 kroner i premie av Oslo Design Fair.

Årets lampe: Krane av Vera & Kyte og Ladies & Gentlemen
© Produsenten

Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen går til en lampe som er enkel i uttrykket, men som likevel gjør mye ut av seg. Juryen brukte ord som «markant» og «integritet», og synes tolkningen av funksjon og form er interessant. Geometrien funker og er estetisk tiltalende. Lampen fører en samtale med belysningshistorien, og er på den måten forankret i tradisjonen. At lampen berører både himling og gulv samtidig, gjør at den skiller seg ut. Det er dessuten spennende at dette er designerduoens første belysningsprosjekt, og det i samarbeid med et amerikansk designstudio og en amerikansk produsent.

Vil du vite mer om norsk design og få spennende boligreportasjer rett i innboksen,meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Årets kunsthåndverk: Fam av Ann Kristin Einarsen
© Lasse Fløde

Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter.

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen går til et verk som umiddelbart tiltalte juryen, i at det både er et dekorativt og et funksjonelt objekt. Verkets ytre er interessant, med en produksjonsmetode, en materialmiks og en fargekombinasjon som har referanser både til 70-tallet og til 80-tallets Italia. Samtidig er de enkle geometriske formene tydelige tegn på at de hører til i nåtiden. De stablebare delene inviterer til interaksjon med objektet, noe som gjør at det fungerer både som et dekorativt verk i seg selv og som den vasen den er.

Årets produsent: Jotun
© Produsenten

Prisen gis til en norsk bedrift som bruker design som et strategisk virkemiddel for å bygge sin profil og forretningsvirksomhet, og som bidrar til å fremme norsk design nasjonalt og internasjonalt.

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen gis til en produsent som har vist eksepsjonell interesse i å fremme norsk design. Engasjementet er helt unikt, og vi kan til og med strekke det så langt som å si at det norske designfeltet ikke hadde hatt samme suksess uten denne produsenten. I tre år på rad har bedriften vært hovedsponsor av tre suksessrike utstillinger under den viktige designuken i Milano, noe som har gitt både det norske designmiljøet og dem selv, en oppmerksomhet og anerkjennelse som bare øker. Helt unik er også fargesjefen Lisbeth Larsen, som med sitt sprudlende og engasjerte vesen, og ditto team, får dette til å skje. I tillegg er produktet deres – malingen – for utmerket design å regne, med stadig nye og aktuelle fargepaletter som gjenspeiler tiden vi lever i.

Årets relansering: 1001 AF av Sven Ivar Dysthe
© Espen Grønli

Prisen gis til et produkt som er løftet frem fra norsk designhistorie, og som styrker norsk design i inn- og utland.

JURYENS BEGRUNNELSE

Prisen går til et produkt som juryen er spesielt glad for at igjen ser dagens lys. Dette er eldre norsk design på sitt beste, og kan med enkelhet stå skulder til skulder med populære klassikere i våre mer designhistoriske naboland. Dette er et luksusmøbel i flatpakket form, med en komplisert produksjonsmetode og materialbruk, som gjenspeiler tiden det ble født inn i. Det har også hatt sine «15 seconds of fame» da det dukket opp i megahit-serien Mad Men. Det var imidlertid ikke problemfritt å sette møbelet i produksjon igjen: Designeren så sitt snitt til å justere små imperfeksjoner han ikke var helt fornøyd med da stolen først ble lansert i 1959: Dagens form er nå identisk med den opprinnelige prototypen som fortsatt finnes på designerens hjemmekontor, dog i nye, mer bærekraftige materialer.

Leserprisen: Bunadspledd av Andreas Engesvik
© Produsenten

Juryen for denne prisen har vært Bo Bedres lesere selv og det er antall stemmer som har utpekt vinneren.

I selskap med annen formsterk design fra de siste ti årene var det Bunadspleddet som dere lesere ga flest stemmer i år.

Bunadspleddet er opphøyingen av noe historisk og tradisjonsrikt i et uventet uttrykk. Inspirert av norske bunader og gjennom sitt samarbeid med nye Fram Oslo og tradisjonsrike Grinakervev, har Andreas Engesvik, Oslo laget et vakkert produkt som får oss til å verdsette både pleddet og bunaden på en helt ny måte.

Malin Hjelmeland stemte på Årets Leserpris og vant et gavekort på 3000 kroner fra Ikea.