BO BEDRE Designpris 2023: Årets Designer

Prisen gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet med sterke og karakteristiske produkter.

BO BEDRE Designpris 2023

For femtende år på rad er det igjen tid for å hylle norsk design og norske formgivere. Vinnerne av BO BEDRE Designpris 2023 kåres av en profesjonell, uavhengig jury og avsløres under utdelingen i Oslo den 26. september. Vi har med oss sterke støttespillere som også er opptatt av god design, og er stolte over å ha Polestar som vår hovedsamarbeidspartner. Oslo Design Fair og Lundhs er også med, og sammen skal vi sørge for at årets beste norske design får den hederen den fortjener.

Årets Designer gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet med sterke og karakteristiske produkter.

Stine Aas

Det er alltid noe lekent over det Stine Aas' arbeider. Med sin særegne bruk av farger, former og materialer har hun gjort seg kjent med sin tydelige signatur, og har markert seg som en talentfull og produktiv formgiver. Hun har flere gode navn på kundelisten i både inn- og utland, og det siste året er det særlig samarbeidene med svenske Bebo Objects og norske Northern vi har lagt merke til. Med sofaen Plis for sistnevnte utpeker hun seg dessuten som en av få kvinnelige norske designere som beveger seg inn i møbelfeltet. Det heier vi på!

Morten & Jonas

Hill for Vestre

Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim møttes under studiene i Bergen og startet studioet Morten & Jonas allerede i 2011. Gjennom årene har de gjort en rekke spennende samarbeid med produsenter som Fora Form, Ligne Roset og Petite Friture, og ikke minst Northern, hvor de var – og er – svært involvert i merkevarens steg inn i møbelproduksjon. Inneværende år har de gjort fine produkter for sistnevnte, i tillegg til blant andre Vestre og ToneArt. Designerne er allsidige og har en variert portefølje, og evner å balansere mellom det klassiske, det utfordrende og det lekne på finurlig vis.

Lars Beller Fjetland

Bello! For Norwegian Presence i samarbeid med Hydro.

Når Lars Beller Fjetland lanserer noe nytt, går det et kollektivt jubelbrus gjennom hele den norske designbransjen. Lars er kjent for sin fingerspitzgefühl, profesjonalitet og velutviklede kvalitetssans, noe som sikrer ham store – hovedsakelig internasjonale – kunder. Produktlanseringene kommer ikke hvert år, men når de først kommer, er de gode. I år er et slikt år. Krakker for italienske Bottega Ghianda, lydabsorberende elementer for amerikanske Spinneybeck, og en aluminiumsbenk i samarbeid med norske Hydro er alle blitt presentert i år – til stor begeistring. Produktene er gjennomarbeidende og presise, og viser Lars' evne til å jobbe med ulike materialer og ulike kategorier på best tenkelige vis.

Skogstad & Wærnes

Hver for seg har Petter Skogstad og Fredrik Wærnes lang erfaring som designere, men som duo er de relativt nye. Derfor er det også spennende å se at de bare i løpet av det første året har lansert produkter for flere store produsenter, norske som internasjonale. Prosjektene bærer preg av tidløshet, kvalitet og materialbevissthet, noe som viser at designerne jobber både grundig og samvittighetsfullt. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Daniel Rybakken

Ypsilon for Vestre

Det hersker ingen tvil om at Daniel Rybakken er en av våre aller fremste formgivere. Han er internasjonalt kjent som lysdesigner og har vunnet en rekke priser for lampene sine. Men med de siste års lanseringer, kan Daniel ikke lenger «bare» titulere seg som lysdesigner. Møbler har for alvor inntatt porteføljen hans, noe årets lanseringer understreker: Ypsilon-benken i massivt limtre og galvanisert stål for Vestre byr på et mangfold av muligheter, mens «pinnestolen» for Karimoku glir inn hvor som helst. Designen ser enkel ut, javel, men du må ikke på noe vis forledes til å tro at den er det.

Kristine Five Melvær

Ikiperu for Poltrona Frau

Kristine Five Melvær er en dedikert og seriøs formgiver med en imponerende allsidighet som spenner fra ullpledd, glassvaser, dørmatter, treboller og keramiske objekter, til også å omfatte klesdesign. Prosjektene er grundige og gjennomtenkte, og hun har et øye for detaljer som gjør at hennes karakteristiske og grafiske formspråk og fargebruk kommer til uttrykk i alt hun gjør. Kristines samarbeid med det norske klesmerket ESP har blant annet resultert i en vakker kolleksjon i norsk ull, og internasjonalt har hun satt sitt avtrykk i kolleksjonen Longchamp x Kristine Five Melvær. Aller mest imponerende akkurat nå er imidlertid tilbehørskolleksjonen Ikiperu for Poltrona Frau, som virkelig befester Kristine på den internasjonale designscenen.