Årets nominerte til Bo Bedre Designpris

For niende året på rad gjør vi oss klare til å hylle norsk design og norske ­form­givere med brask og bram! Sammen med Ikea skal vi lage tidenes fest i Oslo 30. august! Her er de nominerte!

Årets tilbehør
© Produsentene

Vinnerne av Bo Bedre Designpris 2017 kåres av en profesjonell jury og avsløres også på bo-bedre.no etter prisutdelingen. Juryen består av: Dr. Denise Hagströmer, seniorkurator for design og kunsthåndverk på Nasjonal-museet, Alessandro D’Orazio, stylist og eier av Kollekted by, Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, Paul Anders Hoen, Interiørarkitekt MNIL og partner i HessHoen, Cecilie Molvær Jørgensen og Birthe Midtun, redaktører i Bo Bedre.

I tillegg til Leserprisen kårer vi vinnere i åtte kategorier, hvor Årets relansering er ny av året.

Her er de nominerte til årets tilbehør:

Kriterium:Prisen gis til et produkt som løfter og tilfører interiøret «det lille ekstra» – og som i seg selv har det lille ekstra hva gjelder kvalitet og uttrykk.

Doverail av Hallgeir Homstvedt for Mjölk: (Øverst til venstre)

Den amerikanske shakerbevegelsen er forankret i en spartansk minimalisme, og med sine shakerinspirerte produkter viser Hallgeir evne til å tenke nytt rundt tradisjon, og ikke minst sette sin egen signatur på det tidløse resultatet. Og håndverket bak Doverail-speilet og hyllen er rett og slett nydelig!

Pulse av Noidoi for Skagerak: (Øverst til høyre)

God design evner å innta rollen som en del av en helhet, samtidig som den ivaretar sin egen personlighet. Aviskurven Pulse er en del av dagsengen med samme navn, men klarer seg godt på egen hånd. Det bølgete formspråket er umiskjennelig Noidoisk, samtidig som tilbehøret leverer sin egen oppgave – å sortere magasiner og aviser på en oversiktlig og praktisk måte.

Te- og kaffeserie av Jenkins & Uhnger for Ichendorf Milano: (Nederst til høyre)

Jordnær norsk form og funksjon møter italiensk skjønnhet i Thomas Jenkins og Sverre Uhngers glass-serie fra fjorårets Wallpaper Handmade-utstilling i Milano. Serien har en indre og ytre silhuett, som gir en skulpturell kvalitet uten å gå på bekostning av funksjon.

124° av Daniel Rybakken for Artek: (Nederst til venstre)

Daniel har teft for refleksjon, også når han beveger seg fra lys og over i tilbehør. Med sin geometriske utforming byr 124° på mer enn et speilbilde: Det fanger omgivelsene og setter fokus på det som ligger bak vår selfie-fokuserte verden. Speilet gjør oss rett og slett filosofiske. Det er det ikke mange speilbilder som klarer!

Pidestall av Emilie Stahl Carlsen for Woud:(Midten)

Med Pidestall har Emilie designet et objekt som virkelig når bredt og som bygger opp under den grønne trenden som vi er så glad i. Plante-kassen kan brukes både inne og ute, og i ulike høyder gir den muligheten til å skape en egen grønn oase, selv om man kanskje bor midt i byen.

Nå kan du bestemme hvem som skal vinne leserprisen i Bo Bedre Designpris 2017! Stem på din favoritt blant formsterk, norsk design fra de siste ti årene og vinn et gavekort fra Ikea på 3000 kr!

Årets lampe
© Produsentene og Lasse Fløde

Kriterium:Prisen gis til en lampe som forener ny teknologi og materialvalg med god belysning, og som har et karakteristisk formspråk.

Amisol av Daniel Rybakken for Luceplan: (Øverst til venstre)

Amisol ble lansert under årets Milano-messe og viser nok en gang Daniels særegne evne til å kombinere lys og design på kunstnerlig vis. Lyskilden står i avstand til den store, runde flaten som formidler lyset ut i rommet, og gjør lampen til et blikkfang – et svært funksjonelt og sofistikert et.

Kantarell av Falke Svatun, prototype: (Øverst til høyre)

Falke imponerte med fjorårets lampe Aerial, designet i samarbeid med Bjørn van den Berg. Under årets designuke i Milano var han tilbake med et nytt lysglimt, denne gang i form av Kantarell. Led-lyskilden gjemt i sokkelen sørger for et mykt lys, som spres ved hjelp av den store, runde skjermen med assosiasjoner til hodet på, ja, en kantarell. Det gleder designhjertene våre å se form, funksjon og estetikk møtes i slik en enkel og tidløs helhet.

Krane av Vera & Kyte + Ladies & Gentlemen for Roll & Hill: (Nederst til høyre)

Vera & Kyte og amerikanske Ladies & Gentlemen fant tonen i fascinasjonen for enkel, sofistikert og leken design da de av Sight Unseen ble utfordret til å samarbeide om et produkt til fjorårets Norway x New York-utstilling. Resultatet er Krane, en skulpturell- taklampe som formelig svever i rommet, hvor høyden på hodet kan justeres etter behov. Lekkert!

Tangent av Jenkins & Uhnger, prototype: (Nederst til venstre)

Tangent var en del av Everything is Connected-utstillingen i Milano, og viser Thomas Jenkins og Sverre Uhngers sans for form og funksjon. Lampen består av en akse fylt med led-lys, som roteres rundt en sirkel i midten ved hjelp av et elastisk bånd. Slik blir brukeren delaktig i lysfall og design, og får en nydelig skulptur med på kjøpet! Ja, for vi krysser fingre for at denne settes i produksjon.

Half & Half av Hallgeir Homstvedt og Jonah Takagi for Roll & Hill: (Midten)

Half & Halfs todeling er et fint nikk til hvordan den dimbare pendelen ble til, nemlig i samarbeid mellom Hallgeir og amerikanske Jonah. Helheten er likevel tydelig og fremstår som en moderne tolkning av en arketypisk pendel, men likevel med sin helt egne identitet.

Årets møbel
© Produsentene og Lasse Fløde

Kriterium_: _Prisen gis til et funksjonelt og godt møbel med et sterkt formspråk utført i gode materialer, og som har en tiltalende estetikk.

Tjøme av Jonas Stokke, prototype: (Øverst til venstre)

Jonas, tidligere en del av StokkeAustad, startet i 2016 sitt eget designstudio. Stolen Tjøme ble første gang vist under Everything is Connected-utstillingen i Milano, og er laget med hjelp fra Risør trebåt-byggeri. Det ligger mye materialkunnskap bak de myke, sømløse formene, som formidles med letthet gjennom den nette konstruksjonen, hvor de slake armlenene gir møbelet det lille ekstra.

Dini av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia: (Øverst til høyre)

Dini er et tydelig nikk til Børge Mogensen, men er like tydelig AE, O, som her har evnet å skape sin egen moderne klassiker. Sofaen er komfortabel, akkurat passe stor og med en tidløs kvalitet man som bruker verdsetter når man investerer i en sofa. Andreas' studio er også kjent for sin finesse, og den finner vi også her – i de lekre sømmene og det deilige, myke læret.

Kiila av Daniel Rybakken for Artek: (Nederst til høyre)

Når lysmester Daniel entrer møbelverdenen er det passende at det er i form av entrémøbler. Kiila-serien, presentert på møbelmessen i Stockholm, består av stumtjener, klesstativ og benk, og føyer seg inn i ærverdige Arteks sortiment uten å gå på kompromiss med Daniels egen signatur. Klassisk, moderne, stramt og lekent på samme tid!

Niu av Hallgeir Homstvedt for Hjelle: (Nederst til venstre)

Med Niu har Hallgeir designet et inviterende møbel som oser komfort og kvalitet. De høye side og bakstykkene byr på en skjermet lunhet, samtidig som den modulbaserte patenten byr på fleksible løsninger tilpasset brukerens behov. Og så blir vi alltid ekstra glade når norske designere og norske produsenter finner tonen og styrker bransjen!

Saga av Anderssen & Voll for ARIAKE: (Midten)

Det er noe som stemmer når japansk og skandinavisk – eller skal vi si norsk? formspråk møtes, noe stolen Saga er et utmerket eksempel på. Møbelet er designet for japanske Ariake, og med sin delikate, flettede rygg, mykt buede trekonstruksjon og sete i skinn, byr den på en sanseopplevelse som tar med det beste fra fortiden inn i våre moderne omgivelser.

Årets kunsthåndverk
© Lasse Fløde og Produsentene

Kriterium: Prisen gis til et produkt som befinner seg i grenselandet mellom design og kunst, og som representerer en stadig større trend: Småskalaproduksjon og unikaprodukter.

Vase, Fam av Ann Kristin Einarsen: (Øverst til venstre)

Keramikkserien Fam ble vist i Milano som en del av den norske utstillingen Everything is Connected, og er en vakker brobygger mellom fortid og fremtid. Den brune glasuren er et nikk til keramikkens storhetstid på 70-tallet, mens den geometriske, rene estetikken tar objektet med inn i en ny epoke. Fam er i tillegg stablebar, og med få grep kan du gjøre en funksjonell vase om til en skulpturell totempåle!

Krukker, Make av Barmen & Brekke: (Øverst i midten)

Da Per Tore Barmen og Siri Brekke viste krukkeserien Make i Milano i vår, viste de også sin unike evne til å smelte sammen sine respektive fagfelt – tre og keramikk – på en måte som fremhever det beste i begge materialer. Nydelige strukturer og nyanser fanges i enkle, tidløse former som egner seg like godt i galleri som på stuebordet.

Bord, Hammered av Sigve Knutson: (Øverst til høyre)

Sigves bord er fullt av herlige kontraster. Hardt metall møter myke former, bordet er skulpturelt, men samtidig funksjonelt, og den hamrede overflaten tilfører en taktilitet som gjør at det kalde materialet fremstår lunt. Som ethvert godt kunstverk er bordet vanskelig å se seg mett på, og i tråd med god design legger håndverket og kvaliteten til rette for bruk. Nydelig, rett og slett.

Duftskulptur, Norwegian notes av Kaja Dahl: (Nederst til høyre)

Kajas duftskulpturer, vist under utstillingen Everything is Connected i Milano, representerer noe nyskapende og eksperimentelt. De formsterke og dekorative objektene sørger for at alle sanser aktiveres i form av dufter som gjenskaper norsk natur, fra furu til einerbær. Kaja har rett og slett skapt objekter som på en spennende måte byr på mer enn vi forventer.

Dekketøy for Maaemo av Ragnhild Wik: (Midten)

Ragnhild gjør ting på sin egen måte, det viste hun da hun solgte seg ut av Wik & Walsøe for å starte som keramiker. Fra studioet sitt i Gamle Oslo har hun jobbet frem sin egen signatur, og resultatet kommer til sitt fulle uttrykk gjennom det enkle, sanselige dekketøyet for Michelin-restauranten Maaemo. Kortreist mat på kortreist keramikk? Ja, takk!

Årets produsent
© Produsentene

Kriterium:Prisen gis til en norsk bedrift som bruker design som et strategisk virkemiddel for å bygge sin profil og forretningsvirksomhet, og som bidrar til å fremme norsk design nasjonalt og internasjonalt.

Vi gjør oppmerksom på at Alessandro D'Orazio ikke deltar i juryarbeidet knyttet til Årets produsent, ettersom han er inhabil i denne kategorien.

Eikund: (Øverst til venstre) Fra basen sin på Hellvik har fire gründere med bakgrunn fra blant annet Carl Hansen & Søn og Tingbø Kjøkken slått seg sammen om å relansere en rekke norske møbel-klassikere. Torbjørn Bekkens lenestol Veng er allerede på plass på det svenske luksushotellet At Six, og markerer sammen med Fredrik Kaysers ikoniske Krysset starten på et gryende norsk designeventyr!

Vestre: (Øverst til høyre) Det gleder oss å se store bransjeaktører ha verdiene i orden – og lykkes! Vestre, med Jan Christian Vestre i spissen, legger ikke skjul på at de ønsker å vokse på bakgrunn av en bærekraftig agenda, og de er helt åpne om at god design må til for å nå målet – Kristine Five Melvær og Anderssen & Voll er bare noen av de mange som har lånt sin skarpe signatur til bedriften, som stadig høster priser for arbeidet sitt, både i inn- og utland.

Jotun: (Nederst til høyre) Med global fargesjef Lisbeth Larsen i spissen viser Jotun gang på gang at de heier på norsk design. Jotun har i flere år på rad sponset den norske utstillingen under designuken i Milano, og de vet å benytte seg av norske talenter i form av stylistduoen Kråkvik & D’Orazio og fotograf Siren Lauvdal i utformingen av sine verdensomspennende fargekart. Jotun bruker sin internasjonale profil til å sette Norge på kartet som designnasjon og det akter vi ikke å la gå ubemerket hen!

Hjelle: (Nederst til venstre) Hjelle sørger for at vi forsynes med nydelige, tidløse og varige møbler forankret i form, kvalitet og komfort. Dette lykkes de med ved å benytte seg av våre fremste designere, blant annet Anderssen & Voll, Andreas Engesvik og Hallgeir Homstvedt, som alle er nominerte til Årets designer. Og med Hjelle snakker vi ekte norsk – alle møblene produseres på produsentens egen fabrikk i Norge. Det liker vi!

Fjordfiesta: (Midten) Fjordfiesta har jobbet for å løfte frem norsk design siden oppstarten i 2001. Det begynte med relanseringer av møbelklassikere. I dag har de en rik portefølje av gammel og moderne norsk design, sistnevnte representert gjennom Anderssen & Voll og Andreas Engesvik for å nevne noen. Fjordfiesta opprettholder troen på norsk design og er en produsent som virkelig viser muskler på messene rundt i verden.

Årets designer
© Produsentene

Kriterium:Prisen gis til den formgiveren som har evnet å sette synlige spor i det norske og internasjonale markedet, med sterke og karakteristiske produkter.

Daniel Rybakken: (Øverst til venstre) Daniel høster priser i både inn- og utland for sine mange lekre lamper og lysarbeider, men han hviler ikke i spotlighten av den grunn. I år lanserte han lampen W172 Bokeh for Wästberg Lighting, nydelige Amisol for Luceplan, og ga også en smakebit av møbeldesigneren i seg med en serie småmøbler for Artek. Vi har hatt øynene godt festet på Daniel i flere år nå, og ingenting tilsier at vi bør slutte med det!

Anderssen & Voll: (Øverst i midten) Studioet til Torbjørn og Espen er i stadig bevegelse. Nå har de tatt steget inn i arkitekturens verden og tegnet en enebolig på Charlottenlund i Trondheim! I tillegg har de fylt året som var med møbelserien Ariake, utformet i Japan, samt møbler for Magis og Muuto. Vi lar oss imponere over A&Vs evne til stadig fornyelse, alltid med kvalitet i bunnen.

Noidoi Design Studio: (Nederst til høyre) Fra basen på Toten disker Kathrine Lønstad og Cosmin Cioroiu opp med stilsikre produkter forankret i en særegen nordisk signatur – men aller mest sin egen. Fra bordskåneren Wave Trivet for Menu til dagsengen Pulse for Skagerak, det er noe umiskjennelig Noidoisk over alt disse to tar i, og med lampen Meld for Northern Lighting viser de bredde i sortimentet. Vi ser frem til fortsettelsen!

Hallgeir Homstvedt: (Nederst til venstre) Hallgeir er en driftig type som tryller frem den ene designgodbiten etter den andre. Nyere prosjekter inkluderer lamper for Roll & Hill, møbler for Elementa, og den delikate shakerserien for Furnishing Utopia og Mjölk vitner om en evne til nytenking rundt tradisjon og håndverk. Med sofaen Niu for Hjelle har han tatt steget inn i designernes big league, med et møbel som oser komfort, estetikk og kvalitet. Dette liker vi!

Andreas Engesvik, Oslo: (Midten) Andreas Engesvik evner å dra verdens bransjeblikk til Norge, og sørger sammen med seniordesigner Fredrik Wærnes for at blikket ikke viker. AE, O har i år bygget videre på samarbeidet med Fogia i form av sofaen Dini, og det klassiske bunadspleddet fikk et nytt medlem i form av Oslopleddet, produsert av Grinakervev på Hadeland. AE, O viser en egen evne til å holde blikket både innover og utover, de jobber jordnært og eksklusivt, og alltid – alltid – med finesse.

Årets nykommer
© Produsentene og Lasse Fløde

Kriterium: Prisen gis til et ungt talent som har gjort seg bemerket og evnet å bryte ut av mengden med sin design, og som vi har stor tro på for fremtiden.

Oslo Design Fair premierer Årets nykommer med hele 100 000 kr og Lundhs har laget de flotte plakettene vinnerne får tildelt, av nasjonalsteinen larvikitt.

Live Berg: (Til venstre) Live har en master i industridesign fra kunstskolen i København, og har et særlig øye for form – minimalistisk som sådan, noe Super Normal er et eksempel på. Møbelserien ble første gang vist under designuken i Milano, og vitner om en imponerende kompromissløshet. Spennende messingbestikk og arbeider i marmor vitner også om en designer som ønsker å eksperimentere!

Emilie Stahl Carlsen: (Øverst i midten) Emilie er utdannet produktdesigner fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og lar seg ikke begrense av materialer eller møbelsjanger. Emilie har deltatt på møbelmessen i Stockholm flere ganger, sist med plantekassen Pidestall for Woud. Med lampen Stilk, som kan settes sammen med plantene, viser hun evne til helhetstenking, og vi liker det vi ser!

Cecilia Xinyu Zhang: (Til høyre) Cecilia er født og oppvokst i Beijing, men bor og jobber i Bergen. Hun har gjentatte ganger demonstrert en nyskapende stilsikkerhet av de sjeldne. Porteføljen er imponerende, og det er ikke vanskelig å være optimistisk på norsk designs vegne med formgivere som Cecilia på oppløpssiden.

Studio Føy: (Nederst i midten) Guro Sørbø Midtun og Siri Line møttes på Høgskolen i Oslo og Akershus og etablerte Studio Føy i 2016. De debuterte på møbelmessen i Stockholm med de stablebare lysestakene Stable, trebenken Pusle og den elegate krakken Flamingo, utviklet for anledningen. De er opptatt av tradisjon og tidløshet, og vi heier på disse unge designerne i støpeskjeen!

Årets relansering
© Produsentene

Kriterium: Prisen gis til et produkt som er løftet frem fra norsk designhistorie, og som styrker norsk design i inn- og utland.

Dahl av Birger Dahl, 1956, produsert av Northern Lighting: (Til venstre)

I fjor, på det som ville ha vært Birger Dahls 100. fødselsdag, feiret Northern Lighting med en relansering av glasspendelen Dahl. Lampen ble designet i 1956, og tok to år senere plass på Stortinget. Den matte kuppelen med detaljer i metall fremstår moderne også i dag.

Veng av Torbjørn Bekken, 1960, produsert av Eikund: (Øverst til høyre)

Den nye, norske produsenten Eikund har pustet nytt liv i Torbjørn Bekkens 3238-stol fra 60-tallet i form av 331 relanserte eksemplarer til luksushotellet At Six i Stockholm. Før de har rukket å lansere seg på markedet, fremmer Eikund norsk design i utlandet. Dette lover bra, dere!

1001 AF av SVEN Ivar Dysthe, 1959, produsert av Fjordfiesta:(Nederst til høyre)

Med sitt distinkte formspråk og sin dristige materialkombinasjon sørget lenestolen 1001 AF for Sven Ivar Dysthes internasjonale gjennombrudd. Stolen, opprinnelig produsert for Dokka møbler, har i senere tid dukket opp på TV-skjermen i serien Mad Men. Tidligere i år sørget Fjordfiesta for at den også kan dukke opp i stuene våre!

Bambi 57 av Rastad & Relling, 1955, produsert av Utopia Workshop for Fjordfiesta: (Midten)

Bambi-serien fikk stor suksess både i inn- og utland da den ble lansert første gang, og er i dag et ettertraktet samlerobjekt. I samarbeid med Utopia Workshop har Fjordfiesta sørget for at møbelklassikeren igjen er tilgjengelig på markedet.