10 designnyheter vi gleder oss til

Vi gir deg en smugtitt på designåret 2018 – og avslører noen hemmeligheter!

Munnblåst med frisk pust

Designer Bjørn van den Berg (Årets nykommer-nominert til Bo Bedre Designpris i 2015) er blitt tildelt arbeidsstipend av Norsk Industri til å jobbe med tradisjonsbedriften Magnor Glassverk.

I disse dager gjøres siste finpuss på en karaffelserie som etter designerens skisser å dømme ser veldig lovende ut!

Gull fra arkivet

Stolen Broadway ble designet av Torbjørn Afdal i 1958.

Det var spesielt én ting som skjedde i 2017 som varmet designhjertene våre: Lanseringen av møbelfirmaet Eikund. Det er så bra at noen har tatt ansvaret med å gjenopplive norske møbelklassikere!

Til nå har de tre design i sortimentet, og opplaget på 55 eksemplarer av Kaysers Krysset er allerede utsolgt!

Det er åpenbart et marked for eldre norsk design, og i 2018 skal flere gamle skatter hentes frem: Trefiguren Isbjørn, designet av Arne Tjomsland i 1955, skjenken Hertug, designet av Fredrik A. Kayser i 1958, spisebordet Øya, designet av Sigurd Resell i 1956, og stolen Broadway, designet av Torbjørn Afdal i 1958.

Vel valgt!

Ny møteplass

Noidoi(bildet) er blant designerne som skal bidra til Håndverk+ i Vågå.

Stylist Kirsten Visdal har et brennende engasjement for norsk tradisjonshåndverk og norsk design. Gjennom et ønske om å forene disse to, har hun tatt initiativet til Håndverk+, en møteplass for designere og håndverkere med festivalaktig preg.

Her blir det workshops, debatter, utstillinger, deling av kunnskap, kreativitet og erfaringer, lokal kost og sosialt samvær.

Målet er at Håndverk+ skal bli den mest aktuelle møteplassen for utvikling av håndverk + design i Norge. Og alt skal skje i Kirstens hjemkommune Vågå! Deler av arrangementet, som etter planen skal gå av stabelen i mai/juni, vil være åpent for publikum.

Følg med på @handverk_pluss for mer informasjon!

Familieforøkning

I 2018 feirer den danske ikoniske lampeprodusenten Le Klint 75 år, og i den anledning vil det komme en rekke nye design.

Vi er blitt fortalt at den norsk-amerikanske duoen Hallgeir Homstvedt og Jonah Takagi skal fortsette samarbeidet sitt med danskene, først med en utvidelse av Lamella-familien (skissen) og så med noe nytt, spennende.

Vi gleder oss!

Utvider!

Northern er hjernebarnet til Ove Rogne (i midten), og designduoen Morten & Jonas.

Norske møbelprodusenter er det ikke akkurat for mange av, så vi gleder oss til å ønske nye Northern velkommen på nyåret.

Northern er et livsstilskonsept med utspring fra det velkjente lampemerket Northern Lighting, som nå, i tillegg til å produsere sine populære lamper, også vil designe møbler og tilbehør til hjemmet.

Sugen på mer designsladder? Følg med på vårt nyhetsbrev!

I utviklingen av den nye merkevaren, er gode krefter satt i sving: Designduoen Morten & Jonas har vært med på utviklingen av helheten, og bak de ulike produktene står både etablerte designere og ferske, spennende navn, fra hele sju ulike land.

Vi er blitt fortalt at vi kan vente oss en debutkolleksjon med en leken tone og et nordisk uttrykk, gjort relevant for et internasjonalt publikum. Den offisielle lanseringen blir 6. februar under møbelmessen i Stockholm. Hurra!

One to watch

28 år gamle Fredrik Bull er i ferd med å fullføre mastergraden sin i interiørarkitektur- og møbeldesign på Kunsthøgskolen i Oslo, og har allerede før endt utdannelse bemerket seg med sine unike, selvlagde objekter i bronse, glass, tre og keramikk.

Han foretrekker å utvikle og lage objekter som ikke bare er gjenstander, men som er resultat av et håndverk. Han er dessuten ikke så opptatt av den skandinaviske designtradisjonen, men søker inspirasjon fra fjernere himmelstrøk. Det i seg selv er forfriskende!

Og: Han produserer selv og selger rett til butikk, og tror at det er slik man kommer til å arbeide i fremtiden. Færre ledd opprettholder kvalitet og gir større kontroll, mener han.

Det vil utvilsomt komme mye bra fra denne kanten, så følg med!

Hit-maskin

Andreas Engesvik, Oslo er et av våre fremste designstudioer, og vi er blitt vant til å forvente nye klassikere som perler på en snor. 2018 blir intet unntak.

Andreas og co har mange spennende prosjekter på gang, med nylanseringer for både norske og internasjonale produsenter.

Blant annet vil vi i løpet av året se et par nye sofaer, en større kolleksjon for en norsk tradisjonsbedrift, et tekstilprodukt for en annen norsk produsent, nye varianter i Bunadpledd-serien for Fram Oslo, og ikke minst et spennende prosjekt sammen med Daniel Rybakken. Blant annet.

I februar vil dessuten svenske Fogia offisielt lansere spisestolen Spisolini, som er et tilskudd til den populære Bollo-lenestolen fra 2016.

Vi fikk en sniktitt allerede på Oslo Design Fair i høst, og den er så fin! Det er ikke så rent lite vi kan glede oss til, med andre ord.

Endelig!

Anette Krogstad lager tallerknene som alle snakker om, men altfor få har klart å få kloa i.

Er du blant dem som drømmer om å dekke bordet med hennes vakre keramikk, har vi to gode nyheter til deg:

1) På nyåret lanseres det nye konseptet Table Tales, startet av Margrete Andersen, som vil tilby utleie av fine og spesielle serviser til mindre og større arrangementer, og Krogstads keramikk er i sortimentet!

2) Krogstad jobber med en serie for interiørbutikken Kollekted by. Designutviklingen er i gang (bildet er av første utkast), og det vil forhåpentligvis komme i hyllene til høsten (i god tid til neste jul) ...

Så nå er det bare å finne noe å feire og begynne på gjestelisten!

A & V på høygir

Designstudioet Anderssen & Voll, ledet an av Torbjørn Anderssen og Espen Voll, skal ha mye av æren for at vi kan se tilbake på flere gode år for norsk design, og studioet legger opp til at det kommende blir minst like bra.

Det skal avdukes en hel del ny design fra den kanten, blant annet et pledd for Røros Tweed, et sidebord for japanske Ariake, en sofa for svenske Hem, stablestoler for &Tradition, kontormøbler for svenske Horreds, et nytt produkt for deres egen merkevare Nedre Foss og en loungestol for danske Wendelbo.

Og så kommer det nye sofaer for en helt ny sørkoreansk start-up, katte- og hundemøbler (!) for en australsk produsent, og noe ny snacks for Muuto.

Ja, da vet vi altså hva som kommer, men vi er fremdeles skikkelig spente på hvordan det blir å ta, føle og se på!

Nytt sambeid

Nøyaktig hva Kristine Five Melvær og danske Hay skal lansere sammen på møbelmessen i Stockholm i februar, får hun ikke lov til å fortelle om. Men at hun skal, ja, det kan hun avsløre. Og nysgjerrigheten vår er vekket!

Kristine og Hay føles som et hånd-i-hanske-samarbeid, med hennes hang til rene linjer og sterke farger. Det kommer garantert noe lekent og fint ut av dette!

Vi vet dessuten også at Kristine lanserer nye puter for Røros Tweed i januar (Portør, bildet), samt en utvidelse av Naturpledd-serien for samme produsent til høsten.