– Vi ville ha noe utenom det vanlige
Skuespiller-paret fikk eksperthjelp til å bygge spesialløsninger i den gamle, skakke Oslo-leiligheten sin. Resultatet er helt unikt – og ikke minst praktisk.
Av
Hylleseksjon på bestilling
– Jo, det blir en del støvtørking, men den prisen betaler vi gladelig, sier Lena Kristin Ellingsen, om hylleseksjonen som fyller to hele vegger i spisestuen.
Eller kontoret, biblioteket, gjesterommet eller musikkrommet; alt ettersom.
– Vi hadde en del behov som skulle fylles, også visste vi at fra arkitekt og møbeldesigner Nikki Butenschøn ville vi få noe helt utenom det vanlige. Og det har vi fått.
Hylleseksjonen er et kunstverk i seg selv, med fint avrundede hjørner og grepløse fronter, samtidig som den har plass til alt.
Seksjonen snor seg langs den indre endeveggen og en langvegg, men uten å fylle helt ut i kantene. Det er gjort bevisst, for å unngå problemer med tidstypiske skjevheter i gulv og vegger i den gamle Oslo-leiligheten.
Leter du etter den perfekte bokhyllen, finner du kanskje en blant disse 28 utvalgte.
Hylleseksjonen i eik har plass til alt fra bøker til kontor og gjesteseng. Spisebordet i teak er kjøpt på loppe-marked, mens stolene i palisander er kjøpt på Finn.no, Kurvstolene av Gian Franco Legler er kjøpt på kollektedby.no og pinnestolene er fra loppemarked.
Taklampen er fra en Jo Strømgren-produksjon som Trond var med i. På stue-veggen henger en messinglampe fra RestartMilano.

En sosial sone
Øverste del er åpne hyller i modulaktig design, mens nederst er det skuffer og skap. På kortveggen er underdelen blitt dagseng, med en madrass god nok til at den er gjesteseng ved behov.
– Det var veldig viktig for oss at rommet ble et hyggelig sted å være, uansett hva det brukes til. Det måtte være et fint sted å våkne for gjester, et koselig sted å spise, og et praktisk kontor, sier Lena.
Hvorfor skaffe seg dagseng?Her er åtte gode grunner.
– Vi er bare superfornøyd med resultatet. Som en bonus kan vi sitte i dagsengen og se på flammene når vi tenner ovnen på kjøkkenet.
Spisestuen vender mot sørvest og har store vinduer og utgang til en liten balkong. Bøkene ble lagt hulter til bulter midlertidig, men løsningen er med tiden blitt permanent.
Bordet er dekket med duk fra Husfliden, lysestake av Kristina Dam og skål fra Eske. Gulvteppet har Lena kjøpt for mange år siden.

Bygget unik kjøkkenøy
For til tross for bruksvennligheten i spisestuen, er kjøkkenet husets virkelige hjerte.
– Selv om vi dekker spisebordet aldri så fint, står vi ofte rundt kjøkkenøya. Vi har sjelden veldig formelle selskap, vi liker helst å lage sushi sammen med gjestene, da blir det helt naturlig at vi både er og spiser på kjøkkenet. Men vi må inn i spisestuen for å snu platene på platespilleren, sier Lena.
Kjøkkenmoduler som ligner frittstående møbler er én av de heteste trendene nå.
Arkitekt og møbeldesigner Nikki Butenschøn har oppgradert kjøkkenet også, med kjøkkenøy og hyller tilpasset eksisterende kjøkken og benkeplate i beiset heltre fra Kvik.
Flisene er lagt vilkårlig for å komme litt bort fra metro-looken, men likevel bevare linjene. Veggen er malt i antikkgrå (2502y) og industrilampene har paret kjøpt i Amsterdam.

Analoge detaljer
Hun og ektemannen, Trond Fausa Aurvåg, er begge skuespillere, og selv om de setter pris på moderne komfort, velger de gjerne analoge hjelpemidler til historieformidling.
Som platespilleren, der snurrende LP-er sender knitrende musikk ut i leiligheten. Og kamerahus som bruker film.
Parets bekvemme hjem bærer i det hele tatt preg av historieformidling, både gjennom instrumenter, bøker og kunst, men også design.
Ikke bare de skreddersydde løsningene i kjøkken, bad og spisestue, som Nikki Butenschøn har stått for, men også klassikere som Noguchi-bordet og teak-salongen.
Pianoet brukes mye til både arbeid og lek. Krakken fra Bo Concept likte Lena for det litt uferdige, håndlagde uttrykket.
Veggen er malt i St. Pauls Blue og hjørnet er med vilje uferdig, en idé Lena fikk fra Pinterest. Oppå pianoet står Lenas Hedda-pris og en vase fra blomsterbutikken Mina Milanda.

Designlamper
– Det er jeg som er design-nerd, Trond er mer opptatt av atmosfære og at ting fungerer enn hvor de kommer fra. Vi har til felles at vi er opptatt av god belysning, som både gir godt og koselig lys, sier Lena.
Rundt i leiligheten står dyre designlamper side om side med rimelige lyskilder. Noen av lampene har begynt sitt liv som rekvisitter i en film eller et skuespill, for så å ende opp hjemme hos Lena og Trond. Andre er bruktfunn eller Ikea-modeller.
Abonnerer du på vårt nyhetsbrev, får du tilsendt reportasjer fra inspirerende boliger fra oss hver uke.
Sofaen Söderhamn fra Ikea er fin til det klassiske Isamo Noguchi-bordet i ask. Gulveppe fra Tisca og stol av Kristina Dam. Taklampen er brukt, mens stålampen er Moroso for Diesel.
På veggen henger et tomt lerret og venter på inspirasjon. – Jeg liker at det skjer noe på veggen, heller at den henger tom, sier Lena.

Fretex og design
– Jeg liker godt å bruke tid og penger på omgivelsene mine, for det skal være både funksjonelt og behagelig. Men for mye design blir upersonlig, sier Lena.
Trillebordet kjøpte Lena for 300 kr på Fretex. Lampen har fot fra Ikea og Thawaru-silkeskjerm fra Eske, der også det øverste fotografiet er fra. Det nederste – av Marlon Brando – er kjøpt i Los Angeles.

Nattbord til overs
Nattbordet er en skuff fra hylleseksjonen i stuen, som måtte vike plassen for en haug LP-plater. Oppå står en lampe fra RestartMilano, designet av Maurizio Navone, et speil fra Kristina Dam og en hånd fra Hay.
På veggen henger et Hollywood-stars-kart fra Dorothy, kjøpt på Norway Designs.

Delikat og praktisk bad
Med Nikki Butenschøns hjelp har badet plass til alt uten å virke overfylt. Skap er bygget inn der det er mulig, som mellom vask og toalett. Innredningen er i eik og corian, mens veggene har eikefiner og steinfliser.
Løsningen med vask og badekar på samme nivå er særegen, men funker. Vasken er litt lavere enn normalt, mens badekaret er litt høyere enn normalt.
