Herskapslelighet med spennende detaljer

Bygger man en leilighet i et gammelt banklokale fra 1894, får man en solid dose ærverdig atmosfære med på kjøpet!

Verdiskapning
© Jasper Carlberg

Dette tidligere hvelvet er en helt sentral del av leiligheten i det gamle banklokalet. Der det tidligere blinket i barrer, mynter og juveler, er det nå hyllerader av bøker som står for verdiene. Biblioteket har funnet sin helt naturlige plass innenfor de tykke stålveggene. Men det kom ikke helt av seg selv.

-Vi måtte skjære ståldøren opp i små biter for å få den ut. Det var et kjempearbeid! Så stort at vi vurderte å la den stå og heller bruke den aktivt i innredningen, forteller Teemo Saukkonen fra arkitektkontoret Pelvo + Saukkonen.

Bibliotek i bankhvelvet
© Jasper Carlberg

Designklassikere i biblioteket

Det gamle bankhvelvet fungerer i dag som bibliotek. Gulvet er fra Dinesen, og hyllen er spesiallaget til rommet. Stolen Egget, designet av Arne Jacobsen, har vært i familiens eie i mange år. Det er også Arne Jacobsen som har designet gulvlampen AJ. Trekrakken Stool er fra Vitra og taklampen er kjøpt på antikvariat.

Kult og åpent kjøkken
© Jasper Carlberg

Spesialdesignet kjøkken

Eierne liker å lage mat, og ville ha et kjøkken som var integrert i spisestuen. Valget falt på et kjøkken fra italienske Valcucine, som ble bygget spesielt til rommet. Flatene er fremstilt i sandblåst glass. I stedet for tradisjonelle kjøkkenlamper har de valgt Tolomeo fra Artemide over kjøkkenbenken. Bak kjøkkenbenken er det direkte innsyn til biblioteket.

Tulipan og kongle
© Jasper Carlberg

Monokrom spisestue

Eero Saarinens Tulip-spisebord og stoler fra Knoll står i hvit kontrast til det mørke kjøkkenet. Over bordet henger taklampen Konglen, designet av Poul Henningsen.

Stram design i stuen
© Jasper Carlberg

Minimalistisk stue

Tv'en fra B&O har fått en fremtredende plass i stuen, men den stramme designen gjør at den føles som en del av innredningen. Den hvite lenestolen er La Chaise, designet av Charles og Ray Eames i 1948 og produsert av Vitra.

Deilig med utsikt
© Jasper Carlberg

Usjenert og lyst

De store vinduene uten sprosser slipper inn massevis av dagslys. Leiligheten ligger ved siden av en park, så det er ingen høye hus som sperrer for utsikten eller lyset. Sofaen er fra Minotti og sofabordet er Eames-parets Elliptical Table ETR. Bak AJ-lampen fra Louis Poulsen står Eero Aarnios Ball Chair.

Enkelt og elegant på soverommet
© Jasper Carlberg

Enkelt og avslappende soverom

Soverommet er enkelt og forholdsvis lite. Den store taklampen er kjøpt på antikvariat, og de svarte lampene på hver side av sengen er designet av Alvar Aalto for Artek.

Stilig med sort skifer
© Jasper Carlberg

Skiferlagt baderom

Toalettet og håndvasken er plassert inn i en liten nisje på badet. Her er det godt med overlys. Sammen med den svarte skiferen skaper det en dramatisk effekt.