Skapte lys med gjennomsiktige løsninger

Se hvordan den mørke underetasjen ble forvandlet med transparente vegger.

Skapte mer lys i leiligheten
© Nils Petter Dahle

Den urbane småbarnsfamilien trengte større plass. Men hvordan skulle de få mer areal og grøntområder til barna, når de samtidig ville bo urbant med gangavstand til jobben? Løsningen fant de i en rekkehusleilighet i Lille Tøyen hageby i Oslo, hvor lyset har fått fritt spillerom.
Skillevegger i glass transporterer lyset rundt i leiligheten fra første etasje og ned til underetasjen. Fargebruken er også bevisst for å skape bedre romfølelse og dybde.

Glassvegger ga lys til kjelleren
© Nils Petter Dahle

Kjelleren var den største utfordringen. Her var det fukt, sopp og lav takhøyde. Ved å grave 60 cm nedover ble takøyden oppjustert fra 208 cm til normal takhøyde. Vegg som er delvis i glass, transporterer dagslyset fra et av barnerommene og videre ut i gangen. Alle glassvegger er spesialbestilt og tilpasset av huseieren, som er arkitekt.

Radonfri kjelleretasje
© Nils Petter Dahle

Underetasjen består av tre soverom, boder og bad.
De har installert full radonsperre med vifte som trekker ut radon kontinuerlig.
De blå mosaikkflisene i selve våtsonen på badet er fra Bisazza. Ved å bekle badekaret med samme type fliser, blir det mer helhet og bedre romfølelse. De hvite mosaikkflisene er kjøpt hos Flisekompaniet. Blandebatteri og dusjstang fra Damixa. Toalettstol fra Gustavsberg.

Hus med hage i byen
© Nils Petter Dahle

Lille Tøyen Hageby er en grønn lunge sentralt på Oslos østkant. Hagebyen ble bygget på 1920-tallet som grønne boliger for arbeiderklassen. Utfordringen i disse boligene kan være liten boflate, lav takhøyde og mørke underetasjer.
Som arkitekt så nok mannen i huset mange muligheter som gjorde at andre potensielle kjøpere snudde i døra, og etter et drøyt år med tegning og bygging har leiligheten blitt slik paret så den for seg.

Støyisolering ga mer takhøyde
© Nils Petter Dahle

I første etasje ble det gamle panelet i himlingene fjernet, og ny isolasjon og lydbøyler ble installert. Resultatet er at takhøyden på 240 er oppgradert til 265, samtidig som den hørbare støyen fra naboene over er redusert i forhold til det som er vanlig i gamle leiligheter.

Stort allrom
© Nils Petter Dahle

Det er praktisk og føles luftig med bibliotek, spisestue, arbeidshjørne og kjøkken i ett. På gulvet er det lagt hvitpigmentert ask som er mattlakkert.

Stort langbord
© Nils Petter Dahle

Familien oppholder seg mer rundt spisebordet enn i sofaen. Bordet er av solid eik er omgitt av modellen Plastic side chair designet av Ray og Charles Eames. Over spisebordet henger klassiske modell 5 til Poul Henningsen. Peisen er fra Scanpeis.

Skreddersydd bibliotekløsning
© Nils Petter Dahle

Bibliotekhjørnet ligger i den ene enden av det store allrommet. Hyller og benk er tegnet av eier og sivilarkitekt Espen S. Heier, og plassbygget av mdf-plater. Den avlange sitteputen er sydd etter bestilling hos Skumplastsenteret i Oslo.

Skyvedør på stuen
© Nils Petter Dahle

Skyvedører mellom stue og kjøkkenallrom tar minimalt med plass og forsterker den åpne planløsningen når de er skjøvet til side, samtidig som de enkelt kan skyves igjen for å gjøre de ulike sonene mer private ved behov.