Sjarmerende viktoriansk byhus i London
Hvert rom i familiens hjem har sin egen nyanse, og helheten fremstår både luksuriøs og sober. Atmosfæren blir komplett med reisefunn, arvestykker og klassisk skandinavisk design.
Av
// Parret Jonas Rask Eilersen og Ben Rosenberg, her med børnene Teo og Eva, arbejder hver især med luksusrejser og istandsættelse af huse, som man kan se på både opbygningen af deres hus og dets interiør.
Paret Jonas Rask Eilersen og Ben Rosenberg, her med barna Teo og Eva, jobber med henholdsvis luksusreiser og oppussing av hus. Yrkene deres speiles tydelig i familiens hjem i London.
Inspirert av hele verden
–Du må bære over med meg hvis intervjuet blir på en blanding av dansk, hebraisk og engelsk, sier Ben Rosenberg humrende på telefon fra London.
Setningen er toneangivende for boligen han deler med mannen Jonas Rask Eilersen og barna deres, Teo og Eva på to år. Det danske paret har bodd i både Danmark, Tel Aviv og nå i London, noe som viser igjen i interiøret deres i Stoke Newington.
Ben er hodet bak oppussingen av husets 180 kvadratmeter fordelt på fire etasjer, i samarbeid med barndomsvenninnen Einav Massad. Sammen driver de et boligutviklingsfirma hvor de kjøper, pusser opp og selger gamle boliger. Hjemmet er også inspirert av Jonas’ jobb i det eksklusive reisebyrået Rask Travel, hvor han reiser verden rundt og plukker opp impulser fra luksushoteller.

// Kun gode og gedigne materialer har fundet ind i boligen i London, hvor den victorianske stil er underbygget med høje paneler, stuk og rosetter. Skrivebordet er fra John Lewis, og stolen fra Vitra er designet af Charles og Ray Eames. Jalousiskabet er et arvestykke.

// En flettet læderstol er taget med fra Israel, og det patinerede look skaber et stofligt udtryk i den nybyggede bolig. De varme grå farver er fra Flügger.
Et hjørne er godt utnyttet som arbeidsplass, med skrivebord fra John Lewis, en DSW-stol designet av Ray og Charles Eames fra Vitra og et dekorativt, arvet sjalusiskap. Vilhelm Lauritzens Radiohus-pendel er fra lauritz.com. // Den dype gråfargen fra Flügger på veggen setter en eksklusiv ramme for den flettede skinnstolen fra Israel, og fremhever den vakre patinaens stofflige kvaliteter. En grønn plante skjærer friskt gjennom de ellers dype tonene.
Finner drømmeeiendommer på auksjon
– Det var mens vi pusset opp en liten leilighet i København at jeg fikk interessen for å restaurere hus. Jeg er alltid på jakt etter spennende eiendommer, ofte på auksjoner. Feil og mangler er ikke alltid like godt beskrevet, så boligene kan vise seg å bli litt av noen overraskelser. Men det er også det som gjør dette yrket interessant, forklarer Ben.
Før paret flyttet til London i 2014 hadde de bodd i Israel i fem år. Planen var at de kun skulle bo i London i forbindelse med et husprosjekt, men de forelsket seg i omgivelsene. Da de fant ut at de skulle ha barn startet letingen etter et familievennlig sted i den engelske storbyen.

// En sans for detaljer skaber en rød tråd gennem hele huset, også i køkkenet, hvor marmoret med de markante aftegninger er fra Brasilien. Selve køkkenet er fra Ikea, mens lågerne af pigmenteret eg er fra Hølte, der har specialiseret sig i at tilpasse låger til køkkener herfra. Barstolene er fra Ikea, mens Vilhelm Lauritzens Radiohuspendler, som han designede til Radiohuset i 1945, er fundet på Lauritz.com.
Miksen av lys marmor, mørkt tre og sart grønn gjør kjøkkenet særdeles smakfullt. Kjøkkenmodulene er fra Ikea med fronter i pigmentert eik fra Hølte, øya er i brasiliansk marmor, barstolene er fra Ikea, mens Vilhelm Lauritzens originale Radiohus-pendler er kjøpt hos lauritz.com. Stukkatur og rosett er gjenskapt etter det viktorianske husets originale detaljer.
Et hus med historie og sjel
– Vi har strukket oss langt for å bevare originalhuset, men endte med å måtte rive 80 prosent. Det var blitt bombet under annen verdenskrig, og da vi begynte å pelle av lagene sank fundamentet. Vi har kun latt fasaden stå. I samarbeid med Gradica Building Contractors har vi gjenreist huset med de samme materialene og detaljene som ble brukt originalt, forteller Ben.
Når man kjøper et gammelt hus bærer det som regel preg av menneskene som har bodd der tidligere. Det var også tilfellet her – et uttrykk paret ønsket å bevare, selv om det innebar ukjent farvann.

// Bens tid på Kunstakademiet fornægter sig ikke, og han er kunstneren bag billedet bag det arvede spisebord. Spisestuestolene fra Vitra er designet af Ray og Charles Eames, og Charlottenborgpendlen, der er designet af Poul Henningsen, er fundet på Lauritz.com. Vasen på bordet er fra Ikea. Farvesætningen i stuen har fået en smule dramatik med mørke grå paneler sat mod en lys grå væg.
I stuen skaper mørkegrå paneler mot en lys grå vegg en vakker kontrast. DSW-stolene er designet av Ray og Charles Eames fra Vitra, en moderne brytning til det arvede spisebordet. Den originale Charlottenborg-pendelen av Poul Henningsen er kjøpt på lauritz.com, mens Ben er kunstneren bak det store maleriet, som føyer seg nydelig inn i rommets nedtonede palett. Vasen er fra Ikea.

// Indbyggede reoler skaber visuelt liv og en fornemmelse af bibliotek. Samtidig er det en flot finesse i stuen og markerer Bens sans for detaljer.
Integrerte hyller gir en herlig bibliotekaktig fornemmelse, og skaper samtidig visuelt liv. Stilelementene fra 1800-tallet er bevart i det viktorianske hjemmet i form av høye paneler og fiskebens-parkett i heltre eik fra Ecowood. Vilhelm Lauritzens originale Radiohus-pendel er kjøpt hos lauritz.com.
Avviker fra den skandinaviske stilen
– Boligene jeg pusser opp er normalt veldig skandinaviske i stilen, med lyse farger og rå materialer som tre og metall. Mens briefen vår til arkitektene Paper House Project var å skape et mørkt, maskulint og hyggelig univers. Selv om jeg visste at det ville innebære høye paneler, rosetter og en egen fargesammensetning var jeg litt usikker på stilen. Derfor hentet jeg inn Darling Creative Studio drevet av Uffe Buchard og Jens Løkke. Etter en intensiv workshop falt alt på plass. De har evnet å skape et univers hvor hvert rom har et forskjellig språk, men hvor alle rommene snakker sammen, forteller Ben.

// Førstesalen er designet ud fra et ønske om at give en hotelsuitefornemmelse med en enkel indretning og mørke, varme gråblå farver, der skal omslutte en i soveværelset, og som trods kontrasten glider ind i de grønlige nuancer i gangen.

// Det stilrene soveværelse er skabt med en seng og sengetøj fra Ikea, en Le Klint-lampe og et sidebord fra et havecenter.
Hjemmet føles som en luksuriøs hotellsuite, en atmosfære Jonas – som eier av et eksklusivt reisebyrå – er godt bevandret i. Interiøret er enkelt med ulike toner i grått og blått, som glir nydelig over i hverandre. // På soverommet har en Ikea-seng med sengetøy fra samme sted fått selskap av en Le Klint-lampe og et sidebord kjøpt på et hagesenter.
En ny stil
For å skape et helstøpt uttrykk har hjemmets mange fargede vegger fått selskap av reisefunn, arvestykker og klassisk skandinavisk design. Ben beskriver stilen i huset som hverken engelsk eller dansk, men en blanding av begge deler – en ny stil, som han både er stolt av og glad i.

Det delikate badet med lys marmor fra Italia og rene speilflater på veggene er bygget opp rundt et solid treskap funnet på loppemarked. Skapet er malt og utstyrt med vask og benkeplate, også denne i marmor. Lekkert! Armaturen i rustfritt stål er fra CEA.

Det gjennomførte, romslige badet er parets favorittrom. Ben så de håndlagede marokkanske flisene fra Zellige på veggene på et hotellrom som Jonas hadde bodd på, og bestilte dem fra fabrikken med det samme. Det vakre spillet, som skyldes at flisene er laget i tre ulike toner og hvor ujevnheter er bevart, kommer nydelig til sin rett mot den svarte marmoren fra Tyrkia på gulvet. Badekaret er fra Aston Matthews.