Panton-arvingens vanvittige fargehjem

Datteren til Verner Panton har innredet et helt hus med farger de færreste hadde turt å male stuen sin i.

Sin fars datter
© Andreas Mikkel Hansen

Carin Panton von Halem er datter av den danske designeren Verner Panton. Hjemmet hennes i Syd-Tyskland fremstår som en hyllest til hennes verdensberømte far, med overveldende farger, legendariske pantonmøbler og spektakulær kunst.På kaminen i den oransje stuen danser en blomst, en videoinstallasjon av kunstneren Jennifer Steinkamp. Klikk videre og bli med inn i den spesielle og imponerende boligen til Carin, mannen og deres to sønner.

Spesiallaget interiør
© Andreas Mikkel Hansen

Den oransje stuen har to skyvedører ut til hagen og svømmebassenget. Den spesielle kunsten på veggen har kunsteren Ernesto Neto skapt av tråd. Det oransje sofabordet er i likhet med sofaene spesiallaget til huset, for å få de helt riktige fargene. Fatet er av Verner Panton.

Møbler med Panton
© Andreas Mikkel Hansen

Soverommet er holdt i knallrosa. Den store sengen er bygd av en snekker og malt med lakkmaling. Lampene er selvsagt Panton-design. Parets hjem rommer en enestående samling av Verner Pantons møbler, lamper og kunst.

  • Jeg har så mange gode minner om far, og jeg elsker jo hans design. Det er deilig å kunne omgi seg med så skjønne møbler, som samtidig minner meg om barndommen min, sier Carin.
Kunstverk om natten
© Andreas Mikkel Hansen

Slik ser tilbygget på murvillaen ut om natten: Glad gul, oransje, knallrød, grå, skarp rosa, grønn og mørkeblå. Dette er et hjem som tar pusten fra selv de mest blaserte. "Det er rett og slett kunst", tenkte ektemannen hennes da han så det ferdig oppusset i kveldsmørket for første gang.

Tilbygg på villa
© Andreas Mikkel Hansen

Da Carin Panton og Clemens von Halem kjøpte huset i 1997, var de egentlig ikke særlig begeistret for det. Men det fantes heldigvis råd:

  • Huset var veldig kjedelig, og vi hadde ikke råd til å gjøre så mye med det på den tiden. Derfor tenkte jeg at vi kunne arbeide med fargene for å få det mer spennende. Far hjalp meg med å velge dem, forteller hun. Den opprinnelige murvillaen har fått et tilbygg i glass og stål. Store vindusflater gjør tilbygget til et levende kunstverk når nattemørket faller på.
Grønn velkomst
© Andreas Mikkel Hansen

Allerede i entreen blir man møtt av sterke farger og kraftfull kunst. De store brevene bak pleksiglass er av den amerikanske kunstneren Michael Scoggins.

Gult kjøkken
© Andreas Mikkel Hansen

Det gule kjøkkenet er spesiallaget av en snekker. Herfra ser man gjennom den oransje stuen og kontoret, helt ut til skyvedøren som fører til bassenget.

Oransje stue
© Andreas Mikkel Hansen
  • Farger er rett og slett et behov for meg. Jeg er jo vokst opp med farger overalt, farger gir meg varme, trygghet og humør. Jeg har gitt hvert værelse én samlet farge for å skape ro i villskapen. Med for mange forskjellige farger i hvert rom ville resultatet blitt rotete og urolig, og slett ikke ha samme effekt på sinnet. Vegger, dørkarmer, paneler, møbler: Alt har fått den varme, stemningsfulle fargen. Selv takene har fått farge i dette huset.
  • Faren min har fortalt meg at det løfter rommet, sier Carin til BO BEDRE. Den oransje stuen har to skyvedører ut til hagen og svømmebassenget. Den spesielle kunsten på veggen har kunsteren Ernesto Neto skapt av tråd. Det oransje sofabordet er i likhet med sofaene spesiallaget til huset, for å få de helt riktige fargene. Fatet er av Verner Panton.
Grønn utestue
© bo-bedre.no

Det finnes ikke en kjedelig krok i den fargeorgien som slår imot alle som trer inn i Carin Panton von Halems bolig. Tre sammenhengende stuer med bibliotek, dagligstue og spisestue er gjennomført knallrøde. Carin og Clemens har også en utendørs spisestue i form av et lite ekstra rom, som ble satt opp sammen med tilbygget i 2003. Bordet er fra Rausch, som lager hagemøbler, og Tivoli-stolene, designet av Verner Panton, er i den nye grønnfargen. De to glassveggene kan trekkes helt til side.

Gutterom i grønt
© Andreas Mikkel Hansen

Også de to sønnene bor omgitt av Panton-møbler, blant annet taklampen Fun Mother of Pearl og barneutgaven av den klassiske Panton-stolen.

Fra hvit leilighet til fargerikt kunstverk
© Andreas Mikkel Hansen

Nå kan ikke Carin leve uten farger, og også ektemannen hennes Clemens von Halem har lært seg å sette pris på dem.

  • Da jeg møtte Carin, bodde jeg, i likhet med så mange andre, fullstendig hvitt, men hun startet forsiktig med å snike inn noen farger i den første leiligheten vår. Først malte hun én vegg knallrød, så én til. Det var litt av en opplevelse for meg. Men det var nok først da jeg så dette huset utenfra i mørket, når fargene virkelig står frem, at jeg helt forsto konseptet. Dette er kunst, sier Clemens von Halem.
Kunst i gangene
© Andreas Mikkel Hansen

I gangen i tilbyggets første etasje står en av til sammen 21 unike Art Chairs, som Verner Panton fremstilte til en utstilling i 1981. Stolene er egentlig hans berømte S-stol, som er skåret i forskjellige former.

Rødt bibliotek
© Andreas Mikkel Hansen

Det røde biblioteket er som de fleste andre rommene i huset møblert med Verner Pantons design. I det venstre hjørnet står hjertestolen hans, i det høyre står Peacock Chair fra 1960. Lampen Globen henger over Pantonova-bordet, mens lyskunsten på veggen er av Jean Luc Moermann.

God, gul morgen
© Andreas Mikkel Hansen

Kjøkkenet er holdt i gult. Faksimilen fra et slankemagasin henger som en skarp kommentar over kjøkkenbordet. De prikkete kjøkkenstolene er også Verner Pantons.

Rød spisestue
© Andreas Mikkel Hansen

I den røde spisestuen blir svart brukt som en kontrast til alt det røde. Bordet er spesiallaget og lakket rødt, stolene og fatet er designet av Verner Panton.