Oppgradert sekstitallsdrøm

Malene og Christian kjøpte et atriumhus fra sekstitallet og åpnet opp de små rommene. Resultatet ble et luftig og moderne hjem.

Hjemme hos 'admiralen'
© Andreas Mikkel Hansen

De kalte ham admiralen, den eldre herren som bodde i atriumhuset på toppen av bakken. Han var visst også pensjonert sjøoffiser - i hvert fall hadde han innredet ivrig med både mahogni og maritim pynt i huset som Malene Nørgaard og Christian Frederiksen forelsket seg i.

De klarte å se forbi alt treet, gipsen og pynten som det klassiske 1960-tallshuset var gjemt bak. Og de så hvordan huset kunne bli ført tilbake til sin opprinnelige, funksjonalistiske skjønnhet.

Paret har åpnet opp den trange gangen. Det nye, romslige inngangspartiet fører videre inn til spisestuen og oppholdsstuen. Til høyre ligger en gang i tilknytning til fire små rom. Bjørkestammene fungerer som stumtjenere, og lampene er fra Muuto.

Originale elementer
© Andreas Mikkel Hansen
  • Vi lette etter et hus som ikke var altfor ødelagt eller altfor forandret. Et hus der vi kunne bevare noen av de originale elementene. Både Malene og jeg elsker 1960-tallsstilen. Selv om vi hadde tittet på 1000 hus på nettet, var dette huset faktisk det første som vi gikk på visning på, forteller Christian.

Malene er selv arkitekt og hadde ingen problemer med å tegne en ny plan for huset. Ved sin side hadde hun Christian som nå jobber som ingeniør, men som tidligere var tømrer. Han var heller ikke helt uten ideer og ferdigheter. Da paret endelig fikk husnøkkelen, flyttet de inn i kjelleren og brukte en lang, varm sommer på å gjøre store endringer som likevel tok hensyn til de originale, rene linjene i husets arkitektur.

Kun ett nytt møbel!
© Andreas Mikkel Hansen

Paret rev den lille hagestuen som stjal lys fra stuen og som ikke var bygget samtidig som resten av huset. I tillegg tok de bort veggene og dørene til entreen, kjøkkenet og spisestuen. Resultatet er et mye luftigere hjem, der mange av rommene glir over i hverandre.

Den innebygde hyllen er faktisk det eneste nye møbelet i huset! Christian har bygget hyllen etter Malenes tegninger, og den rommer tv, pynt, keramikk og arvegods som gir personlighet til stuen.

Ellers er innredningen enkel med en sofa og en klassisk Eames-gyngestol. Sofabordet heter Icicle og er designet av Thomas Pedersen for Fredericia Furniture. Teppet er fra Hay og lampen er fra Flos. Det gjennomgående eikegulvet binder sammen rommene i huset og skaper helhet.

Dekorasjon til nytte
© Andreas Mikkel Hansen

På de fargerike knaggene henger noen av parets fineste plagg fremme som dekorasjon.

Nye gulv og vinduer
© Andreas Mikkel Hansen

Paret valgte å beholde planløsningen med to små rom og et litt større soverom. De finpusset vegger og tak, satte i nye vinduer og la nye gulv. Huset har ikke dørterskler, slik at gulvet kan flyte uforstyrret gjennom hele huset.

Peiskos
© Andreas Mikkel Hansen

Paret var ikke i tvil om at de ville bevare det lune blikkfanget som peisen gav, men de har satt inn en ny peisinnsats. Rundt peisen har de skapt en hyggelig krok med en liten betongbenk som Christian selv har støpt. Et lunt skinn, pute fra Hay og en Kubus-stake er med på å skape stemning.

Selvlagd er vellagd
© Andreas Mikkel Hansen
  • Det var så mange gode ting med huset i utgangspunktet, og vi har prøvd å bevare grunnverdiene, være tro mot de store hovedlinjene, forteller Malene Nørgaard.

Spisebordet i eik er laget av Christian selv. Rundt bordet står en samling klassiske Hans J. Wegner-stoler og en enkel Syver-stol i kuskinn, noen er arvet og noen er kjøpt nye. Over bordet henger Caravaggio-lampen designet av Cecilie Manz. Spisestuen ligger overfor kjøkkenet og er åpnet opp for å gi mer luft og lys. Legg også merke til de nye, store vinduene som går helt til taket og som øker inntrykket av en god takhøyde.

Nytt kjøkken, klassisk lampe
© Andreas Mikkel Hansen

Kjøkkenet er et nytt Svane-kjøkken. Bordplaten i vakkert patinert betong stammer fra et gammel arbeidsbord Christian kom over på jobb. Over henger klassiske Pantop-lamper av Verner Panton.

Enkelt bad
© Andreas Mikkel Hansen

Det store badet er innredet helt enkelt med store gulvfliser i betong og hvite elementer fra Copenhagen Bath.

Smarte løsninger
© Andreas Mikkel Hansen

Selve innredningen har de endret litt på, slik at toalettet nå er gjemt bak dusjnisjen, og ikke lenger er det første man ser når man kommer inn i rommet. Den blå fargen på veggen er en klassisk nyanse fra sekstitallets fargepalett. Vola-armaturen over vasken hører også til atriumhusets barndom, og Malene insisterte på at det skulle være Vola i hele huset.

Det ligger i detaljene
© Andreas Mikkel Hansen

Den snekrede gulvplanken som skjuler ventilasjonssjakten, viser hvordan arkitekten og ingeniøren med tømrerbakgrunn har hatt øye for detaljene som er med på å gi huset det rene uttrykket det har i dag.

Fagfolk
© Andreas Mikkel Hansen

Huset har vært et felles kjærlighetsprosjekt der Malene og Christian har brukt all sin kompetanse for å få til en best mulig løsning.