Motedesignerens fantastiske hjem

En forening av storby og natur, gammelt og nytt og det skandinaviske i møte med Østens mystikk gjør Naja Munthes hjem spesielt og vakkert.

Naja Munthe
© Pia Enghild

Motedesigneren Naja Munthe sitter på terrassen. Herfra kan hun se utover den nyanlagte og minimalistiske hagen, som til tross for stilforskjellen harmonerer med villaen fra 1884. Her har hun sin 230 kvadratmeter store leilighet, som hun deler med sine to sønner på 9 og 12 år.

– Jeg er oppvokst på landet. Der hadde jeg nærkontakt med naturen. Det ga meg en forkjærlighet for vindens lyder i trærne, grønne lunger, og ro for blikket. For meg er det viktig med en match mellom det storbymennesket jeg har blitt og røttene mine i naturen. Den dualiteten – å forene pulsen fra Milano og Paris med naturen utenfor vinduene mine. Det var et klart ønske for meg, forteller Naja.

Minimalistisk loungesone i hagen
© Pia Enghild

Da Naja skulle ommøblere hagen ga hun hagearkitekt og mannen bak firmaet DesignHaver, Tor Haddeland, oppgaven med å tegne og anlegge den nye hagen. Hun var imidlertid i tvil om han ville klare å skape en god balanse mellom de stramme linjene og det mer organiske som hun også ville skulle komme til uttrykk.

– Jeg er veldig estetisk og tenker mye over forholdet mellom harmoni og disharmoni, utdyper Naja.

DesignHaver tok utfordringen og gikk i gang med arbeidet med å forene husets, naturens og Najas personlighet med minimalismens formspråk.

Se flere av hagearkitektens minimalistiske hageprosjekter!

Det var imidlertid ikke bare harmoni mellom Najas ønsker og Tors logikk underveis i prosjektet. Han steilet da hun sa at hun ville plante bambus under bøketreet.

– Det er noe veldig estetisk over bambus. Jeg liker naturfargene, plantens rør og bladenes form, forklarer motedesigneren. De høye plantene har blitt bakgrunnsteppe for loungesonen i det ene hjørnet av hagen.

Selv nektet hagearkitekten å bygge et ensformig plankegjerde et par steder i hagen, der Naja ønsket det. I stedet ble det oppført et gjerde med forskjellige bredder på plankene. De er laget i samme mønster som i det svarte gjerdet på begge sider av den høytliggende terrassen. Og siden gjerdet er inspirert av newyorker-vinduene som fungerer som romdelere inne i huset, er det skapt en ny kobling mellom inne og ute.

Granitt-trapp i stil med huset
© Pia Enghild

– Jeg visste tidlig at jeg ville bygge en trapp opp til huset, med dobbelttrinn hvor man kan sitte – som i oldtidens amfi-teatre. Men jeg var virkelig bekymret for huset. Så i stedet for å bygge trappen i tre, som mange gjør i dag, lette vi lenge etter den helt riktige steinen. Og vi fant den. Granittblokkene har en rustikk overflate med en undertone av grønt i seg, og det gir en god forbindelse til det gamle huset, forklarer Tor, mens Naja nikker:

– Jeg var ikke så redd for møtet mellom gammelt og nytt. En så gammel bygning har bare godt av å bli tilsatt nye elementer, sier Naja.

Stramme linjer i stuen
© Pia Enghild

Naja mikser gjerne nytt og gammelt, blander elementer fra hele verden og leker med kontraster. Peisinnsatsen i svenskeovnen tar opp de stramme, svarte linjene fra newyorker-rutenes rammer. Over de polstrede sofaene fra Raun og sofabordet henger Tom Dixon-pendelen Beat Light Tall.

Jérome mikser den klassiske stilen i Paris-leiligheten sin med en vakker innredning i eik og marmor.

Nydelige glassdører i Newyorker-stil
© Pia Enghild

Symmetrien fører blikket ut i hagen. Og det hjelper den nye glassportalen mellom stue og den nye terrassen i stor grad til med. Newyorker-vinduene som skimtes i forgrunnen var allerede etablert som romdeler. Stilen og fargen fra denne ble ført videre til den nye portalen og til et gjerde på begge sider av terrassen.

Få spennende boligreportasjer sendt direkte til innboksen din og meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Eget maleri på veggen
© Pia Enghild

Plakaten på gutterommet er et trykk av et maleri Naja Munthe selv har malt, og er utgangspunktet for fargene som er brukt i rommet.

Nattbordlampen er fra Bestlite.

Se hvordan Hanne løfter innredningen i leiligheten sin på Nordstrand med egne malerier.

Sanselig med svarte kontraster på badet
© Pia Enghild

På badet, over et eldre speil fra Ilva, henger et par Bestlite-lamper, som også går igjen andre steder i hjemmet. Armaturet er fra Dornbracht.

Jenny sverger til svarte kontraster på sitt delikate bad på Nesøya.

Rom med bibliotekstemning
© Pia Enghild

Bokreolen går helt til taket og fyller hele veggbredden. Alle hyllene er like store og gjentagelsen skaper en rolig ramme for virvaret av bøker og nøye utvalgte rom til skulpturer og belysning. Naja Munthe ønsket å skape en biblioteks-stemning, ettersom hun leser mye og elsker bøker. Lampene er designet av Jaime Hayon for danske &tradition.