Moderne vri på tradisjonell byggeskikk til fjells

Fjellgården Hof Mut ligger som et arkitektonisk høydepunkt i den vakre alpedalen.

© Mads Mogensen

Den moderne gården ligger godt integrert i fjellsiden. Arkitekturen i alpedalen Val Pusteria i Nord-Italia preges av lave gårdshus i par – ett brukt til bolig, og ett til selve gårdsdriften. Høyt oppe i dalen ligger Hof Mut, resultatet av en langvarig kamp med lokale myndigheter. Arkitekten bak er Verena Mutschlechner, som sammen med sin mann og kollega Franz Xaver Wegleitner driver Mutweg Architekten.

– Skepsisen var stor da vi ønsket å bygge en moderne utgave av en tradisjonell Val Pusteria-gård, forteller arkitekten. Heldigvis holdt paret fast på drømmen og visjonen om å konstruere bygninger som føyer seg fint inn i det vakre, åpne landskapet. Resultatet er både naboene og kommunen fornøyd med.

© Mads Mogensen

Den moderne gården driver med hester og dyrking av lokale urter, en geskjeft som ble startet av Mutschlechners mor – som også er eier av gården. De enkle, lave trebygningene ligger side om side, og smelter nærmest sammen med terrenget. Kjærligheten til naturen er tydelig i både materialer og fargevalg, og den stående trekledningen i lerk er hentet fra en dal i nærheten.

– Vi har stor respekt for naturen. Derfor har vi stort sett brukt lokale byggematerialer i tre som en viktig del av eksteriøret i begge bygningene. Det er både naturlig og bærekraftig, sier Verena Mutschlechner.

En lav betongvegg med moderne peis skiller stueavdelingen fra kjøkken- og spiseområdet. Selve boligen har to etasjer, med en egen gjesteavdeling i kjelleren hvor eiernes voksne barn bor når de er på besøk. Den store puffen i stuen er fra Paola Navones Ghost-serie fra Gervasoni.

© Mads Mogensen

Hvite flater kombinert med ulike lokale tresorter gir et lyst og hyggelig hjem. Spisebordet i ubehandlet furu er tegnet av arkitekten og laget av en lokal håndverker. Rundt bordet står en miks av stoler, fra blant andre Gebr. Thonet Vienna og Muuto. Lampene, som er laget av papp, er fra Graypants.

© Mads Mogensen

Både inne og ute ser man tydelig kontrastene mellom moderne design og lokale, tyrolske skikker. I stuen har en tradisjonsrik trekrakk fått plass ved siden av et mer renlinjet sidebord.

© Mads Mogensen

Både vinduer og verandaer er stilfullt integrert i fasaden. Dette gjør at husene får få forstyrrende elementer, og gårdsbygningene glir desto bedre inn som en del av det vakre landskapet. God takhøyde og store vinduer gir mye lys og luft.

– Vi ville understreke den enkle designen i bygningen gjennom interiøret. Her er det rene linjer, hvite skap og dører, samt et langt, lavt benkeskap som går langs veggen i hele sitteområdet, forklarer arkitekten Verena Mutschlechner. Benkeskapet brukes både som sitteplass i vinduet, og som hvileplass for fine stilleben. De hvite lampene er Capodocia fra Arcade Avec.

© Mads Mogensen

Badet byr også på mye lys og hvite flater i en ren og enkel design, med corian på både vegger og gulv. Det smarte oppbevaringsmøbelet er Bellovo fra Villa Home Collection.

© Mads Mogensen

I overetasjen ligger eiernes egne fredfylte rede. Fra dette nivået er det også direkte utgang til urtegården der urtene produseres, noe som sørger for en optimal arbeids yt.

TIPS: Hent naturen inn! Et helvitt interiør blir varmere med innslag av natur som furu og konglekvister.

Se mer i Bo Bedre nummer 12 som er i salg nå!