Moderne funkishus på Bygdøy

Ikke langt fra museene på Bygdøy ligger en moderne klassiker i glass og betong.

Svevende hus

© Case Study

På Bygdøy i indre Oslofjord, ikke langt fra Norges eldste museumsbygninger, har arkitektene Hille Strandskogen tegnet en moderne klassiker i betong og glass. Her går bygg og landskap i vakker symbiose. Inngangspartiet ligger som en beskyttende enhet til huset. Vindusbåndet som følger husets underetasje, får den store bygningsblokken til å nærmest sveve.

Åpent hus

© Case Study

Når man kommer innenfor hoveddøren, har man utsikt gjennom hele huset, og enkelt innsyn til noen av oppholdsrommene. Alle gulv, dører og fast inventar laget i eik. Innredningen for øvrig er helt underordnet den arkitektoniske utformingen av rommene. Her er det luft og åpent rom som teller i alle soner.

Beskyttet, med utsikt

© Case Study

Uterommet ligger godt skjermet av gamle uthus og trær. Hagen er direkte forbundet med spisestue og kjøkken, kun adskilt med store vindusflater som kan skyves til side.

Arkitektene Henrik Hille og Ervin Strandskogens idé var å utnytte den lange smale tomten maksimalt ved å bygge to store, separate leiligheter over samme grunnplan. Da kunne de lage en gjennomsiktig arkitektur, som ga god utsikt fra alle rom og likevel beholdt den usjenerte atmosfæren som preget tomten.

Detaljene i hvit marmor

© Case Study

pryder den rå, formstøpte betongen, både som bånd og som små ringer i støpehullene. Veggen mot kjøkkenet er også delvis kledd i store felt blankpolert marmor.

Arkitekttegnet kjøkkeninnredning

© Case Study

Kjøkkeninnredningen er tegnet av arkitekten og laget i mørkbeiset eik. Hele bakveggen består av høyskap med innebygd kjøleskap, og kokeøyen har benkeplate og avtrekksvifte i rustfritt stål.

Vindusvegger

© Case Study

I den innerste delen av oppholdsrommet og stuen velter lyset inn gjennom store glasspartier på begge sider.

Peis som romdeler

© Case Study

Den store peisen deler de to stueavdelingene og gir den indre delen av stuen et lunere preg. Her er også møblene holdt i mørke farger.

Utsikt over fjorden

© Case Study

En gruppe italienske sittemøbler er samlet rundt peisen i den innerste stuen. Selv om sittegruppen er trukket vekk fra vinduet, kan man like fullt nyte den fantastiske utsikten over fjorden.

Lun TV-stue

© Case Study

TV-stuen ligger et par trinn ned fra oppholdsrommet. All innebygd innredning er tegnet av arkitektene. Stuen har en intim og huleaktig atmosfære med innebygde reoler og sofaer som er trukket i mørk fløyel. Rommet er en spennende kontrast til de øvrige lyse og luftige rommene.

Bad i kalkstein

© Case Study

Badet er kledd i kalkstein på både gulv og vegger. På begge sider av det lange ovale bordet med innfelte vasker, er det direkte inngang fra soverommene. I den ene enden av det avlange rommet er dusjnisjen plassert bak en halvvegg, som i midten av rommet danner nisjen med det store badekaret.

Sandblåst baderomsvindu

© Case Study

Det store vinduspartiet foran badekaret er sandblåst på en svært raffinert måte. Utsikten er bevart, og innsynet er minimalt. Det store åpne feltet er plassert slik at det ikke er mulig å se inn utenfra.

Relaterte artikler