Minimalistisk uteplass med frodig hage og lyse utemøbler

Rustrøde stålplater står som skulpturelle skiller i denne minimalistiske, men like fullt frodige hagen av Tor Haddeland.

Stramme stålvegger skaper fine uterom
© Pia Enghold

Frittstående granittvegger som motspiller det grønne

– Stålplatene endrer hele tiden uttrykk, og de gir et fantastisk motspill til alt det grønne. Siden de ikke er mer enn 12 til 15 millimeter tykke, virker de også mye lettere enn en granittvegg, sier hagedesigner Tor Haddeland, som har jobbet med den stramt komponerte hagen i to år.

Det opprinnelige oppdraget fra husets eiere var at han skulle jobbe med frittstående granittvegger som skulle spille opp mot husets lyse teglfasade. Etter en lang prat og flere skisser la Tom frem forslaget sitt til oppdragsgiverne.

Ulike soner i hagen
© Pia Enghold

Plutselig måtte alt byttes ut

– De sa ja takk til tegningene. Men så kom sjokket. For i neste øyeblikk ba de om at veggene skulle være av stål i stedet for granitt. Det nye materialvalget fikk store konsekvenser. Alle de nøye planlagte plantene byttes ut da de plutselig skulle stå opp mot rustrødt stål i stedet for lys granitt, forteller Tor.

Plattingen med murstein og hvit granitt er plassert et stykke ut fra den ene veggen, slik at det oppstår en selvstendig sone rundt spisebordet. De grønne plantene kontrasterer det rustrøde stålet.

Kontraster mellom vegger og planter
© Pia Enghold

Planter som bryter med det minimalistiske uttrykket

Plantene i bakhagens bed er rammet inn av stramme, lave stålvegger. Vekster som roser, hortensia og rododendron bryter med det minimalistiske uttrykket. Stålveggene står fritt på underlaget. Det gjør dem til skulpturer i seg selv, og de virker ikke tunge i omgivelsene.

Luksus med utedusj
© Pia Enghold

Karrigule sukkulenter står godt til rustrøde toner. Plantene blir ikke stort høyere enn du kan se her. Praktisk, ettersom steinhellene jo er til for å gås på. Til høyre: Skikkelig luksus å kunne ta seg en utedusj!

Lekker uteplass med integrert gasspeis
© Pia Enghold

Belyst uteplass med selvutviklet gasspeis

Tor Haddeland har selv utviklet gasspeisen Olymp Fireplace, som her er integrert i utemøblene. De lyse utemøb­lene er plassert på en platting av murstein. Belysningen fremhever møblene når mørket faller på. Også møblene er designet av Tor.