En moderne villa ved havet med naturen som nabo

Med Østersjøen som nærmeste nabo har Heidi og Kasper bygget en moderne villa. Her er rene linjer stablet og knyttet sammen med glass og utsikt som drar naturen inn i huset.

Åpent mellom terasse og kjøkken
© Mark Seelen

Jeg har alltid drømt om å bo i et glasshus. Helt siden jeg så Mies van der Rohes Farnsworth House, forteller Kasper Egelund. I 2015 kjøpte han og kona Heidi tomten utenfor København, stedet der drømmen skulle oppfylles. Skjermet, med natur på alle kanter og utsikt mot havet, var det et perfekt sted for glasshuset Kasper så for seg.

Ideen var å skape et uttrykk der både estetikk og funksjonalitet hang sammen, og der naturen var en del av huset – selv når man var innendørs. Med det i tankene kontaktet paret arkitekt Mads Lund, som tenkte ut en struktur med naturen i sentrum. En oppgave som også innebar å unngå alle dekorative detaljer som potensielt kunne forstyrre målet.

En tredekt terrasse gir adgang til den nesten 2,5 mål store hagen, som er designet med blomster og gjemmesteder. Det enkle spisebordet fra Vipp og stolene fra Cane Line glir umerkelig inn i husets lange linjer.

åpen kjøkkenløsning og høyt under taket
© Mark Seelen

Resultatet er et klassisk skrånende tak og en modernistisk stabel av volumer i ulike materialer, så som betong, sedertre og stål, som korresponderer godt med landskapet rundt.

– Vi betrakter dette huset som en kontemporær parafrase over den klassiske villatypen, men også som et produkt av den nordiske funksjonalistiske tradisjonen, der ethvert valg er basert på funksjon, forklarer Mads Lund.

Den svarte kjøkkeninnredningen fra Vipp, med Vipp-lamper over, skaper med sin enkelhet ro og rene linjer, et harmonisk uttrykk i seg selv. Den enkle trappen er formgitt så den både står ut som et eget designuttrykk, samtidig som den skal gli inn i kjøkkenets linjer. Stolene rundt bordet er Børge Mogensens Folkestol fra Fredericia.

© Mark Seelen

At nærheten til naturen spiller en definerende rolle, er tydelig. Diket som huset ligger ut mot, der familier og hunder går tur, krevde en form for avskjerming, men den måtte ikke skygge for havutsikten. Samtidig ble huset hevet for å gi utsikt til havet og ikke kun til diket utenfor.

Den monokrome kunsten, som bildene av Theis Wendt, gir ro i interiøret.

De ulike materialene møtes i en høyere enhet i den lange korridoren i huset: betong, stål, glass og treverk, og ikke minst all naturen som kommer inn vinduene.

florlette gardiner blåser i vinden
© Mark Seelen

Dermed er det ingen tilfeldighet at det første man møter når man trer over dørstokken i huset, er uavbrutt utsikt til kysten.

– Med denne utsikten er vi i konstant dialog med naturen, sier Kasper, som for øvrig er tredje generasjon i det familieeide Vipp-konsernet, designfirmaet som startet med et søppelspann, men som nå også lager kjøkken- og baderomsinnredninger. Dermed er det heller ikke tilfeldig at den svarte skulpturelle ståltrappen i dobbel høyde er utformet akkurat slik.

Hele fasaden mot havet består av glass, og med dører som kan åpnes helt opp og slippe havbrisen inn.

Fløyelssofaen fra Hay er et naturlig blikkfang
© Mark Seelen

– Jeg tok utgangspunkt i det grunnleggende og karakteristiske designspråket i Vipp, så den oppleves lett og stringent mot treveggene, forteller interiørarkitekt David Thulstrup, som ble hentet inn for å ta seg av interiøret.

I tillegg til trappen har han lagt vekt på velutførte detaljer med farger som refererer til naturen, men som også skaper kontraster. På den måten brytes og komplimenteres alt helt diskré i huset: tre mot betong, glass mot stål, og med naturen som en gjennomgående linje.

Sofaen fra Hay i et fløyelsstoff fra Kvadrat er en velkommen kontrast til alt det sobre. Den spesialbygde bokreolen og gardinen, også den fra Kvadrat, gjør stuen til en lun hule. Salongbordet er fra Riva 1920, og blomstervasen er Mountain Vase av den danske kunstneren FOS hos Etage Projects.

Unik utsikt fra soverommet
© Mark Seelen

Lampene er fra Vipp.

Les også: 16 tips til et freshere soverom

enkel innredning fra Vipp
© Mark Seelen

Baderommet er enkelt innredet med hvitt på hvitt – for utsikten tar seg av resten. Innredning, spann, lamper og håndkleoppheng er alt fra Vipp. Stolen, som er funnet på loppemarked, har ukjent opphav.

Ulikem aterialer gir et spennende resultat
© Mark Seelen

For å unngå at huset skulle oppleves goldt med sin utstrakte bruk av glass, stål og betong, er en tremodul plassert sentralt midt i huset. Ikke bare er treverket i seg selv en lunende motvekt, men den rillete strukturen gjør den til et blikkfang i seg selv. En skyvedør, også den i tre, skiller stue fra kjøkken ved behov.

Les også:28 bokhyller som gir orden i rekkene

huset er helt unikt
© Mark Seelen

Det fantastiske huset ligger som et spennende smykke i landskapet, og er helt sitt eget.