Lekker låve

Billedhugger Knut Wold tenkte at den gamle låven ved Mjøsa kunne være fin å bruke som atelier. Han likte seg så godt at han flyttet inn.

Atelieret som ble et hjem  

© Ragnar Hartvig

Den gamle tømmerlåven på Stange i Hedmark er fra 1700-tallet, og har vært hjemmet til kunstner Knut Wold i flere år. Men det var ikke akkurat det han så for seg da han flyttet inn på gården i 1981. Egentlig hadde han ingen planer om å slå seg ned i Stange i det hele tatt.

  • Jeg fikk vite at låven på Sørum var ledig, og jeg hadde lyst til å bruke den som atelier og undervisningssted. Jeg kom dit den 15. februar i 20 minusgrader. Huset jeg skulle bo i var ikke isolert, så det hele føltes egentlig ganske håpløst, forteller Knut, som også er konsulent i prosjektet Nasjonale turistveger, og dermed er med på å utvikle arkitekturen på de 18 veiene rundt omkring i landet som har fått status som sådan. I arbeidet med å ruste opp gården fikk Knut med seg arkitekt Are Vesterlid.

Se flere bilder fra den vakre låven på de neste sidene.

Flott gulv i galleriet 

© Ragnar Hartvig

Gulvet i galleriet, som tidligere var stallen i låven, skulle ligne så mye som mulig på et tradisjonelt jordgulv. Dermed falt valget på slipt betonggulv behandlet med linolje.

Tusenvis av teglstein 

© Ragnar Hartvig

Den kombinerte peisen og veggen i galleriet, med trappen opp til badet er bygget i resirkulert materiale.

  • Veggen består av til sammen 2000 teglstein, som jeg har funnet på gården her og på andre gårder i området, forteller Knut.

    Knut bruker også rommet til andre ting enn galleri. Blant annet feirer han julaften sammen med familien der.

Lekent på kjøkkenet 

© Ragnar Hartvig

Gran og furu er brukt om hverandre i oppgraderingen av låven. Det vitner om mye lekenhet når det I taket på kjøkkenet er installert en klatrevegg!

  • Jeg hadde besøk av noen klatrere som syntes det var for lett å klatre i veggen. For å erte dem litt, fikk jeg laget et klatretak på kjøkkenet til neste gang de kom på besøk!

Fra galleriet går det en trapp opp til et lager. Både den og veggene er kalket hvite.

Deilig med dagslys 

© Ragnar Hartvig

Dagslyset kommer lett til i låven, spesielt gjennom det store vinduet i stuen, som går fra gulv til tak. En konstruksjon av jernstenger beskytter glasset mot vind og uvær. Stålkonstruksjoner i takene er dessuten plassert der for å hindre skjevheter som ofte oppstår i gamle låver. Klatrevegg og klatretau står til disposisjon for sporty gjester.

Tre overalt 

© Ragnar Hartvig

Trematerialene dominerer i låven, noe som skaper et naturlig uttrykk. Vegglampen som er festet i bokhyllen er en Bestlite-lampe fra Gubi.

Badstu-stil på badet 

© Ragnar Hartvig

Badet ligger i andre etasje, ved siden av soverommet. Også på badet dominerer trematerialene, og gir assosiasjoner til finske saunaer.

Soverom på hems over kjøkkenet 

© Ragnar Hartvig

Soverommet over kjøkkenet er enkelt utformet, nærmest asketisk.

Relaterte artikler