Stylistens hjem er et skyggespill mellom lys og mørke

Stylist Per Olav Sølvberg trenger masser av lys, men også mørke og dunkle kroker i hjemmet sitt for virkelig å slappe av. Det mest spennende skjer i kontrastene mellom de to. Se hjemmet hans her

© Dag Randen

Per Olav Sølvberg bor i et hvitt lite trehus fra 1880 i Sandviken i Bergen, sammen med kona Ragnhild, fire barn, to hunder og en katt.

«Komfort er viktigere enn stil, bærekraft er viktigere enn pris»

Hva er et godt hjem for deg?

– Et sted der jeg først og frem føler meg trygg og klarer å slappe av. Derfor er det viktig for meg at jeg har et godt lysinnslipp, men også steder som er mørke og dunkle. Jeg trenger begge deler.

© Dag Randen

– Av og til får jeg lyst til å banke ut veggene for å få bedre plass, mens andre ganger er de lune og omfavnende skråtakene akkurat det jeg trenger, forteller Per Olav om det åpne stue- og kjøkkenrommet på loftet i bergenshuset. Den nye Tiki-sofaen av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia står fint sammen med sofabordet i betong. – Bena er litt 90-talls, men jeg vil ikke bytte det ut bare fordi det ikke er «in», sier Per Olav. 265-lampen av Paolo Rizzatto fra Flos hadde han opprinnelig to av, helt til barna oppdaget at de kunne vippe hverandre opp og ned med den ...

Hva sier hjemmet ditt om deg?

–At jeg er en som er opptatt av ting og at jeg liker en fargepalett inspirert av den nordiske naturen. Det sier også at jeg er ikke er en designfreak, men at jeg gjerne blander noe fra et fjøs med en designstol.

© Dag Randen

Hvordan velger du ting til ditt eget hjem?

– Jeg velger kvalitet og historie. Enten kjøper jeg gode og varige ting som mine barn forhåpentligvis kan arve, eller så velger jeg noe som oser av historie og som gjerne har en patina som forteller om det. Det kan også være møbler og objekter laget av designere og kunsthåndverkere jeg kjenner, noe som gjør tingene ekstra spesielle for meg.

© Dag Randen

– Jeg føler Andreas har laget den til meg, sier Per Olav om stolen Bollo av Andreas Engesvik, Oslo for Fogia, og følger lattermildt opp med «mye å ta i, mye å være glad i». De frodige formene står som en fin kontrast til det gamle spisebordet. som kan bli «kjempelangt». Pappmasjéskålen på pidestallen er også gammel, 100 år, faktisk, og er funnet på et bruktmarked i Frankrike. Taklampen er Acorn fra Northern, krakkene er Adam fra Frama.

Hvorfor ble du stylist?

– Jeg føler egentlig at jeg ikke valgte å bli stylist, men at stylisten fant meg. Plutselig fikk jeg en stylingjobb, uten at jeg i det hele tatt visste hva en stylist var. Men kunstnersjelen og behovet for å uttrykke meg kreativt har alltid vært til stede. Så styling er bare en annen måte å uttrykke seg kunstnerisk på.

© Dag Randen

Hyllen fra Hay glir fint rett under skråtaket, og huser både det som trengs til daglig og vakre ting Per Olav samler på. Kona Ragnhild er også en estetiker, og kompromissene dem imellom skaper den fine miksen av gammelt og nytt. Ragnhild er dessuten særlig opptatt av blomster, planter, krukker og vaser.

Hvor kommer ideene fra?

– Jeg har hovedsakelig to inspirasjonskilder: Naturens råskap og det jeg ser og observerer når jeg er ute og reiser. Det kan for eksempel være naturen på Færøyene eller skoene til en som jobber på en kaffebar i Brick Lane i London.

© Dag Randen

Bysten fikk Per Olav av den stockholmbaserte kunstneren Kristiina Haataja, etter en samtale til Per Olavs egenproduserte Designpodkast.

Hva tenker du om trender?

– Jeg liker subtrender og trender som du kan spotte på et mikronivå. De store trendene ser jeg på med et skråblikk og tar til meg det jeg selv liker. Jeg følger ingen slavisk.

Hva er din stylingsignatur?

– Det er vanskelig å si. Jeg vil alltid videre og blir fort lei. Men det skjer alltid noe uventet i det jeg lager, og jeg har alltid spor av levd liv i stylingen. Jeg er ikke kjent for å være korrekt eller for å dyrke én stil. Jeg foretrekker at ting ser ustylet og rotete ut, fremfor korrekt.

© Dag Randen

Kjøkkenet er lite, men ligger i direkte forlengelse av stuerommet. Per Olav ville gå for en «fransk industrilook med bakerifølelse» – uten at det betyr at han selv er en baker. – Jeg liker estetikken, det koselige i det, sier han. Smeg-gassovnen fungerer som en kjøkkenøy, mens Lampe Gras-lampen og Frama-hyllen møblerer rommet fint.

Hva er stylistens viktigste rolle?

– Å formidle gode verdier. Vi kan vise at komfort er viktigere enn stil, og at bærekraft er viktigere enn pris. Stylisten er et forbilde for forbrukeren, og det er et ansvar vi må ta på alvor. Jeg har selv sett hva som skjer når en populær stylist med mange følgere på sosiale medier for eksempel velger å male leiligheten sin grå. Vips, så øker salget av grå maling. Det viser at vi kan være med på å gjøre en forskjell, slik vi prøver å gjøre med tendensutstillingen på høstens Oslo Design Fair, med temaet Rethink.

© Dag Randen

– Jeg føler dette matfatet representerer meg godt, sier Per Olav. Han elsker å ha gjester, og tar alltid frem det beste fra spiskammeret; gode oster og viner med sin egen historie, som tilbehør til historiene som deles rundt bordet.

Hva er drømmejobben?

– Det endrer seg faktisk uke for uke. Alt etter hva som inspirerer meg. Men akkurat nå er det å jobbe for noen kule magasiner i London. Det hadde vært drømmen! l