Utnytter hver eneste centimeter
Man kjenner det med det samme man går inn døren. Hjemme hos designer Linnea Ek Blæhr er det godt å være. Leiligheten på kun 47 kvadratmeter ligger i en gammel bygning fra 1868 på Nørrebro i København, og her er tingene virkelig gjennomtenkt. Ikke en eneste centimeter har gått til spille i oppussingen, og detaljene vitner om en eier med særlig god estetisk sans.
Designer Linnea Ek Blæhr er opptatt av å bo sammen med objekter som har en personlig betydning. Ikea-stolen hadde moren på tenåringsrommet sitt på 80-tallet, og prototypene av Blæhr-vasen for New Works har Linnea utviklet sammen med glassblåseren Anders Raad, en barndomsvenn av faren, som gikk bort da hun var liten.
Skaper rom for trivsel
Linnea har i de senere årene jobbet som interiørdesigner hos Norm Architects. Nylig lanserte hun også sitt eget designstudio, Séché, sammen med designer Laura Bilde.
I arbeidet sitt har hun særlig jobbet med å kombinere ulike materialer, overflater og strukturer, som sammen med gode planløsninger skaper rom som er gode å oppholde seg i. Denne delen av jobben har hun tatt med seg hjem – med stort hell. Blant lunt eiketre, glass, stål, jute, bomull og kanvas har hun skapt et interiør fullt av varme, kontraster og taktilitet. Helheten gir velvære uten å virke overtenkt.
I stuen møtes eik, jute, kanvas, bomull og eik i en delikat miks som på diskré vis taler til alle sansene. Stolen har hun arvet fra farfaren, sofaen er fra Ikea, mens lampen er kjøpt på et loppemarked.
Ikke et interiørprosjekt
– For meg har det vært viktig at leiligheten min ikke skal fremstå som et interiørprosjekt. Jeg skulle blant annet få plass til en vintagelampe, som jeg aldri ville tatt med inn i et jobbprosjekt. Å jobbe med sirlige detaljer til daglig gir meg lyst til å omgi meg med litt rare, skjeve ting når jeg kommer hjem, sier Linnea.
Den lille skulpturen laget av Linneas tippoldefar har fått navnet Kongen av Rom. // Møblene i stuen er nesten som et slektstreff. Ikea-lenestolen tilhørte Linneas mor på 80-tallet, skulpturen er laget av tippoldefaren som var skulptør, mens bordet er Linneas bachelorprosjekt fra VIA designskole i Herning. Den blå Blæhr-vasen er Linneas design for New Works, mens sofaen er fra Ikea. Lampen er et loppefunn.
"Det har vært viktig for meg å skape et hyggelig hjem"
Det merkes at hjemmet ikke er utformet etter en designmanual. De mange personlige artefaktene er en forlengelse av Linnea, hennes liv og hennes røtter.
– Det har vært viktig for meg å skape et hyggelig hjem med plass til tingene som betyr noe for meg. Den gamle Ikea-lenestolen som sto på min mors tenåringsrom fant jeg på mormor og morfars loft. Kina-stolen har jeg arvet av farfar, den betydde mye for ham. Jeg kan fortsatt høre han og farmor minne meg på at jeg må legge et teppe på skinnsetet før jeg setter meg slik at det ikke skal bli slitt.
Utstrakt bruk av eik gir spisestuen en lun og imøtekommende atmosfære. Hyllene som dekker den ene veggen er fra Ikea, mens spisebordet og stolen designet av Jørgen Bækmark er fra FDB- møbler. Rundt bordet står også to klassiske Y-stoler og en CH23-stol av Hans J. Wegner for Carl Hansen & Søn. Rislampen er fra Grey Decor. // Linnea er svært inspirert av Japan i arbeidet sitt, og lever etter boken Wabi Sabi Welcome. Den handler om at hjemmet alltid skal være åpent for besøkende, selv om bordet ikke er ryddet av eller det ligger litt støv i et hjørne.
Den personlige fortellingen
Det meste i hjemmet har en personlig historie – enten for Linnea eller for medlemmer av familien. Et objekt som rommer begge deler er Blæhr-vasen hun har designet for New Works. Vasen ble til i samarbeid med glassblåseren Anders Raad, som var barndomsvenn av Linneas far. Faren døde da hun var liten, og i prosessen med å utvikle vasen lærte hun ham gradvis bedre å kjenne.
Hyllene fra Ikea rommer alt fra inspirasjonsbøker og materialprøver til egne og andres kreasjoner.
Hjemmet gjenspeiler hvem man er
– Det var en utrolig personlig opplevelse å skape et objekt og samtidig høre fortellinger om min far. Vasen betyr veldig mye for meg, sier Linnea.
– Mitt hjem er en speiling av meg og hva jeg liker best. Og jeg ommøblerer hele tiden. Et hjem er i konstant bevegelse, akkurat som man selv er. Det er aldri noe som er helt ferdig, det skildrer hvem vi er her og nå.