© Foto: Alice Gao

Se den norske arkitektens eksklusive New-York prosjekt

Arkitekt Oda Olafsrud har skapt et tidløst hjem i verdensmetropolens mest luksuriøse område.

En ny start

Etter at Oda Olafsrud hadde rukket å fullføre en bachelor i arkitektur ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, jobbet som praktikant i Snøhetta i New York og tatt en mastergrad i arkitektur ved Parsons School of Design i samme by, var tiden inne for å starte for seg selv. Hun tok porteføljen og planene sine med til rektoren ved fakultetet, og kort tid etterpå dukket en e-post fra Joe og Cynthia Germanotta opp i innboksen. Kunne hun tenkte seg å innrede leiligheten de hadde kjøpt på Upper West Side i New York?

Leiligheten preges av en tydelig helhet, hvor materialer og farger prater nydelig sammen på tvers av rom og soner

© Foto: Alice Gao

Naturlige materialer

De skrev kontrakt i 2017. I dag, etter mye arbeid og noen opphold underveis grunnet omfattende fasadelekkasje og covid-19, står den 160 kvadratmeter store leiligheten ferdig med to soverom, to bad, stue med bar og spiseavdeling med kjøkken – alt kledd i naturlige materialer og duse fargetoner, med en tydelig skreddersydd finish.

– Jeg er stolt av at jeg klarte å fullføre! Jeg har lært så utrolig mye, å være både prosjektleder og designer er mye å skulle sjonglere på en gang. Men jeg fikk skapt den atmosfæren som jeg ønsket, sier en tydelig fornøyd Oda.

Marmor går igjen i leiligheten, og den lille arbeidsnisjen er kledd i et helt stykke av det eksklusive naturmaterialet – en nydelig match til gulvet i slipt betong. Snoopy-lampen er av Achille & Pier Giacomo Castiglioni fra Flos, stolen fra Tobia Scarpa, og skulpturen av Simone Turne

© Foto: Alice Gao

Arkitekt Oda Olafsrud er det kreative hodet bak oppussingen, innredningen og stylingen av leiligheten til Joe og Cynthia Germanotta i bygget fra 1928 på Upper West Side i New York, hennes første prosjekt som nyutdannet. I tidløse farger og materialer var ambisjonen å skape et hjem som kan vare, lenge. Lenestolen er fra Christophe Delcourt.

© Foto: Alice Gao

Den luftige og svært dekorative trappen opp til spisestuen på mesaninen er laget i stål og stein. Lenestolen er designet av Ludovica og Roberto Palomba

© Foto: Alice Gao

Et ønske om en mer mangfoldig bransje

Etter flere år i New York er hun tilbake i Oslo, hvor hun jobber med å etablere House of Creation – et kreativt selskap med fokus på å fremheve kvinnelige talenter i en nokså mannsdominert arkitektbransje. Hun er også opptatt av å representere ulike kulturer og mangfold, noe hun fortsatt opplever som en mangel i mange bransjer.

Med dagslys fra vinduene på kjøkkenet og glassflater i stedet for tette vegger oppleves spisesonen svært lett og luftig, innredet med møbler av Tobia Scarpa og Foster + Partners. Det lune gulvet er i håndbeiset heltre av eik.

© Foto: Alice Gao

Kjøkkenet fra Cesar er en luksuriøs affære, med benkeplate og bakvegg i store marmorstykker og kokeelementer til gass integrert i benkeplaten. Lekkert! Bollen er fra Molteni

© Foto: Alice Gao

"Det er en tydelig skandinavisk innflytelse, men med en twist"

Årene i utlandet har gitt henne et spennende nettverk og åpnet opp for en litt annerledes estetikk, noe hun håper kan by på en frisk stemme her til lands. Og New York-prosjektet er den perfekte introduksjon til hva hun ønsker å oppnå. Med leiligheten har hun skapt noe som representerer det hun står for som designer: eksklusive finisher, skreddersydde løsninger og gode atmosfærer.

– Personlig er jeg opptatt av materialer som er ekte, det er veldig viktig for meg. Det er en eksklusiv leilighet med mye marmor, og med treverk for å lune akustikken i rommet. Det er en tydelig skandinavisk innflytelse, men med en twist.

I New York er det vanlig med plass til egen bar, her levert av italienske Cesar, med vinskap, kjøleskuffer, overskap til glass og vask med utsikt over byen. Tekstilverket på veggen og bordet i marmor har Oda laget, sistnevnte i restmaterialer fra oppussingen. Hun har også designet bokhyllen, som skiller arbeid- fra oppholdsavdelingen. – En åpen bokhylle eller spilevegg er en fin måte å dele av rom på for å skape mer intime soner, sier Oda

© Foto: Alice Gao

Et unikt uttrykk

Leiligheten tilhørte tidligere regissør Robert Altman, som brukte den som visningsrom. Den måtte totalrenoveres og tilrettelegges for å bo i, men enkelte av elementene er beholdt.

– Det var neonlys i hele leiligheten, inkludert på badet, det var som å trå inn i 70-80-tallet. Mye ble fjernet, men Altman hadde fløyet inn noen store glassplater fra Texas. Vi valgte å beholde noen av disse av bærekraftige årsaker, samt at de skapte en unik layout.

Under vinduet er det bygget en modul som både skjuler klimaanlegg, gir hylleplass og rommer en skrivepult. I forkant av sengen står en benk av Federica Capitani.

© Foto: Alice Gao

Friske blomster fresher opp den ellers duse fargeskalaen. Sidebordet er fra Simone Coste, mens vasen i håndblåst glass er fra Sklo.

© Foto: Alice Gao

Soverommet er sobert innredet i lyse farger, med et sanselig gardin som dekor og lyddemper på endeveggen. Skulpturen ved siden av sengen laget av restmaterialer i tre er signert Alicja P. Birkner, og imellom står sidebord av Ron Gilad og Jaime Hayon.

Skreddersydd innreding

Oda fikk stor kreativ frihet av kunden, som ønsket en rolig base i New York som de kunne dele med de to voksne døtrene sine etter behov. Den gamle bygningen la i seg selv visse føringer på løsningene. Mye av interiøret er skreddersydd, designet av Oda selv, og deler av møblene er levert av Avenue Road, deriblant mye fransk og italiensk design.

– Når jeg skulle møblere ville jeg ikke ha rette kanter på møblene, leiligheten har nok rette rammer i seg selv. Jeg ville ha møbler som kunne skape en mer organisk stemning, som man enkelt kunne bevege seg rundt. Jeg lager heller ikke design som holder i kun fem år, derfor er fargene rolige og behagelige. Paletten er varig, harmonisk og tidløs, jeg har jobbet i kontrastene mellom lys, skygge og tekstur, sier Oda.

– Jeg har bakgrunn som danser, og jeg koreograferer atmosfærer. Det er litt av det du ser her. Du flyter i rommet og beveger deg gjennom ulike materialer

Fra det integrerte skrivebordet på soverommet har man utsikt over storbyen. Bordplaten sklir over i en plassbygget hylle hvor et speil står sammen med en skulptur av Simone Turner. Stolen er av Tobia Scarpa.

© Foto: Alice Gao

Badet på andre plan er eksklusivt innredet i marmor, med integrerte nisjer i dusjen til såper for å unngå forstyrrelser i det renskårede uttrykket. Det dype vinduet over vasken slipper dagslys inn, og gir urban byutsikt

© Foto: Alice Gao