På knappe 50 m2 har Katrine prioriteret planter og farger
Skreddersydde løsninger, massevis av planter og smarte fargevalg kan skape mye mere plass på få kvadratmetre.
Av
Katrine Pihl-Andersen har innredet med flett og farger i den lille leiligheten på Amager. De dempede fargene i maleriet passer godt til det nye sofatrekket fra Kvadrat. Lampen er laget av en tilfelig pære som har fått stoffledning og er hengt opp på en smykkehånd fra Hay. Sofaen ble kjøpt på Ikea på 1980-tallet.
Den røde tråden er grønn
På knappe 50 m2 har Katrine Pihl-Andersen fått plass til alt hun trenger, takket være skreddersydde løsninger, farger som skaper rom i rommet, små møbler og gode oppbevaringsløsninger.
Og så har hun fått plass til masse grønne planter som binder interiøret sammen og gir leiligheten i fjerde etasje et snev av sommerhusidyll.

Alle de grønne plantene binder interiøret sammen og trekker naturen inn – og så er det ren meditasjon for Katrine å stelle dem.

Snekkerkjøkkenet er laget av Squareleaf og delvis designet av Katrine Pihl-Andersen selv. Hun drømte om et lett og innbydende uttrykk. Derfor er det ingen overskap, og veggen inn mot stuen er blitt revet. Overflatene er i eik bringer varme inn på kjøkkenet, og hyllene i enden av kjøkkenøya gjør modulen mindre dominerende. Gulvet er malt i en praktisk grønn farge – en romdeler som ikke tar plass. De to Flowerpot-lampene er av Verner Panton, og den todelte akvarellen med sitronmotiv har hun malt selv.
Plass til alt på få kvadratmeter
På knappe 50 m2 har Katrine Pihl-Andersen fått plass til alt hun trenger, takket være skreddersydde løsninger, farger som skaper rom i rommet, små møbler og gode oppbevaringsløsninger.
Og så har hun fått plass til masse grønne planter som binder interiøret sammen og gir leiligheten i fjerde etasje et snev av sommerhusidyll.

Balkongdørene åpner opp til enda en grønn oase, og lar lyset flomme inn i rommet. Ved siden av står to store fiolinfikener som Katrine har fått av moren sin, som alltid har hatt denne karakteristiske planten hjemme hos seg selv – så de grønne fingrene har åpenbart gått i arv.
Følelsen av å være hjemme
– Jeg valgte å rive en en vegg fordi jeg ville ha mer sosiale rom. Jeg elsker å få venner på besøk, så jeg har skapt noen rammer som gjør det enkelt. Det betyr mye for meg å kunne bo på en måte som får folk til å føle seg hjemme og vel hos meg, forteller Katrine.
Den lille leiligheten i København har bare to rom, men hun har likevel greid å få plass til et elegant snekkerkjøkken, en spisekrok, en liten stue og et koselig soverom. I kjøkkenet har hun malt gulvet grønt for å markere et rom i rommet, og i stuen har hun bygget en vegg for å få et hyggelig sofahjørne. På soverommet har Katrine malt litt av veggen i en varm terrakottafarge som får rommet til å virke større og rammer det inn uten å ta plass.
De kreative løsningene er bundet sammen av de flotte plantene som stortrives i leiligheten og setter sitt preg på den.

Snekkerkjøkkenets rene linjer og det varme treet skaper et rolig uttrykk.

På komfyren henger en industriell Jieldé-lampe hun har fått sendt fra Frankrike.

Det smale spisebord i granitt er fra Nordal, og stolene er Børge Mogensens klassiske Folkestoler. Over bordet henger en diskré PH-lampe. Bildene på veggen er en samling med stor affeksjonsverdi. Plantene får lov til å være så rotete de vil.
Planter er ren meditation
– Jeg slapper best av når jeg stuller og steller med plantene. Jeg trenger noe taktilt for å komme vekk fra skjermen og alt det digitale.
Kjæresten min, som akkurat har flyttet inn, har kjeftet på meg fordi han synes den store planten på soverommet får for mye plass. Jeg er ikke enig, planter fyller ikke opp så mye visuelt, synes jeg. Det er på en måte litt overlegent å plassere så store planter i en så liten leilighet, sier hun med et smil.

Veggen ved siden av sofaen har Katrine bygget selv for å skape en hyggelig krok. Sofaen fra Ikea er like gammel som henne selv, og tilhørte foreldrene hennes frem til hun fikk plass til den. I dag har den fått nytt trekk fra Kvadrat. Teppet fra Marokko ga Katrine til seg selv i bursdagspresang. Puffen fra Craft Sisters brukes som sofabord eller som en ekstra sitteplass når det er gjester på besøk. Sakselampen er et bruktfunn.

En vestvendt balkong var et must da Katrine lette etter leilighet. Den grønne oasen danner en perfekt ramme rundt en hyggelig kveld med venner.
Flett og små møbler
Alle plantene gir en varme som får Katrine til å føle seg hjemme og vel i leiligheten. Hun kaller den til og med sommerhuset i fjerde etasje, fordi det er så grønt, og fordi hun har innredet med mye flett og mange små møbler.
Og nettopp de små møblene har ført til at hun ikke har trengt å gå på kompromiss med noe i innredningen. Det er blitt plass til både sofa, en klassisk lenestol, to reoler og et spisebord uten at det føles trangt.
Denne følelsen forsterkes av alt dagslyset som strømmer inn fra den vestvendte balkongen og gjennom de store vinduene.

Katrine liker å lytte til musikk – gjerne fra platespilleren. De mange lp-platene er både et taktilt element i innredningen og et godt avbrekk fra alle de digitale løsningene. Maleriet har Katrines oldemor malt for mange år siden. Den flettede loungestolen, CH25, er tegnet av Hans J. Wegner.

Det gjemmer seg mange finurlige detaljer rundt om i den lille leiligheten. Kaktusknaggen er fra Craft Sisters, og muslinglysestaken er et funn fra vintagebutikken Moment.

Speilet henger ved døren inn til badet for å gi det lille rommet litt personlighet og plass til noe grønt på hyllen.
Minihage på øverste etasje
– Sofahjørnet er en av yndlingsplassene mine i leiligheten. Der kommer det så fint lys inn om ettermiddagen. Noen ganger trekker jeg en stol bort til balkongdøren og lar den stå åpen så jeg kan sitte og nyte utsikten og føle at jeg har en liten hage.
– Det gir meg så mye glede i hverdagen, forteller Katrine, som nyter å bo i øverste etasje med utsikt over byen og med et lite snev av sommerhusstemning.

I soverommet har yndlingsplanten fått lov til å fylle opp plassen ved siden av det store maleriet som Katrine har malt selv. Benken er fra Coop, og keramikklampen er vintage, fra Søholm med skjerm fra Le Klint.

Den fargede veggen er rammet inn med en enkel trelist. Nattbordet er malt i samme farge for å skape ro. Lampen til venstre er en Jieldé-lampe, mens den til høyre er en gammel Le Klint. Sengen er fra LLLP by Nicholas Rose.