I interiørdesignerens Stockholmsleilighet fremstår møblene som kunstverk

Interiørdesigner og stylist Frederik Karlsen lever for å skape harmoniske, luftige og vakre rom - også hjemme i sin egen leilighet i Stockholm.

Fredrik Karlsson jobber både for kommersielle og private kunder, alltid forankret i den rene, luftige estetikken som også preger hjemmet hans i i Östermalm i Stockholm. Skrivebordet er av Pierre Jeanneret, og det hvite maleriet er av Wolfgang Voegele.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Vakre kontraster

Midt i Stockholm, nærmere bestemt på Östermalm, bor den unge og fremadstormende interiørdesigneren, møbelsamleren og stylisten Fredrik Karlsson. Idet man trår inn i det gamle boligkompleksets inngangsparti blir man møtt med sirlig hånddekorerte detaljer og nydelige marmorgulv fra Sveriges egen rike natur ved Öland og Kolmården i Östergötland.

Fredrik liker å innrede etter ton-i-ton-prinsipper, noe som er tydelig i stuen. En beigefarget sofa fra Hay er delikat kombinert med et naturhvitt ullpledd fra Linum og et kittfarget gulvteppe. De lyse, skandinaviske tonene får motspill i sofabordet i furu av Axel Einar Hjorth fra 30-tallet, en treskammel av Charlotte Perriand, en flettestol av Pierre Jeanneret og et grafisk kunstverk av Emma Bernhard.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Enkel estetikk

Inne i Fredriks leilighet er kontrasten til den pompøse oppgangen stor. Her er nemlig estetikken helt enkel med fokus på stilren design, håndverksdetaljer i tre, og fransk møbelkunst, alt innpakket i en ton-i-ton-fargeskala i lyse, skandinaviske nyanser.

Fra kjøkkenrommet er det nydelig utsikt til stuen, hvor materialer og farger hentes opp i hverandre og demonstrerer Fredriks evne til å binde elementer harmonisk sammen. Det grafiske verket på endeveggen er av Emma Bernhard.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Fra golfspiller til interiørdesigner

Kjærligheten til arkitektur og møbelkunst begynte da Fredrik gikk to år på college i USA. Frem til da hadde han aspirasjoner om å bli profesjonell golfspiller. Han fikk sin første golfkølle allerede som fireåring og havnet etter hvert på det svenske golflandslaget. Men etter oppholdet i USA bestemte han seg for å vie tiden sin til møbler, interiør og design. Innstillingen fra den profesjonelle idrettsverdenen ble likevel videreført – han gikk «all in» og startet sitt eget firma.

Et stort maleri av Wolfgang Voegele er et diskré blikkfang i bakgrunnen, mens eikegulvet i chevronmønster ligger som et lunt teppe i bunn.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Et enkelt Ikea-kjøkken har fått et luksuriøst uttrykk med benkeplate og bakvegg i Arabescatomarmor. Midt i rommet står et robust shakerspisebord av Axel Einar Hjorth med fire franske vintagestoler fra 50-tallet rundt, opplyst av en Multi-Lite-pendel av Louis Weisdorf fra Gubi.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Harmoniske linjer

I dag jobber han med styling og interiørprosjekter for produsenter som Fritz Hansen og Hästens. Han har bygget lokaler i Milano for det italienske luksusmerket Off-White, og har i tillegg gjort private renoverings- og innredningsprosjekter i Stockholm, New York, London og Paris. All nettverking og presentasjon av utførte arbeider foregår via Instagram-kontoen hans, @fredrikkarlssoninteriors. Her kan man også følge med på hvilke designobjekter han får øynene opp for og kjøpe disse direkte av ham.

Fredrik elsker nemlig å kjøpe vakre ting og selge dem videre, både gjenstander og boliger. Han liker å jakte på eiendommer, kartlegge et ubrukt potensial, kjøpe, pusse opp, innrede, for så å selge igjen. Uansett størrelsen på prosjektet har han et tydelig prinsipp som han følger hver gang – å skape en vakker, enkel og harmonisk ramme med mye luft rundt få, nøye utvalgte designobjekter.

Det som før var et soverom er etter Fredriks nye planløsning blitt et kjøkken i sammenheng med stuen. Den taktile Muslingstolen av Philip Arctander, i dag produsert av Paustian, prater nydelig med maleriet av Wolfgang Voegele i bakgrunnen. Skrivebordet er av Pierre Jeanneret.

© Foto: Birgitta Wolfgang

En spennende kombinasjon

Leiligheten han selv bor i er også totalrenovert. Planløsningen er endret og soverommet flyttet til fordel for et kjøkken i forlengelse av stuen. Alle rom har fått nye eikegulv i chevronmønster, og det er bevisst mye rom rundt møblene slik at de skal oppleves som individuelle kunstverk. Og selv om en del av Fredriks virke er å kjøpe og selge videre, er det noe han aldri kvitter seg med – bøkene. Samlingen inneholder bøker om både design, kunst og arkitektur, som Fredrik bruker til å bygge kunnskap om historiene bak objektene han kjøper, som han deretter videreformidler til kundene sine.

Det er ingen tvil om at Fredrik har funnet sin hylle i livet. Som han selv sier, det er en drøm som har gått i oppfyllelse å kunne bruke hver dag på det som interesserer ham aller mest – å kombinere mote, design og interiør slik at alle sanser berøres og samles i en fin helhet.

Fredrik har bygget reolen og sengegavlen på soverommet, som lunt rammer inn sovesonen. Lampene på veggen er fra Stilnovo, sengeteppet fra Nordic Knots, og den lille
skammelen er fransk vintage fra 50-tallet.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Over Pierre Jeannerets vakre stol i flettverk henger et maleri av Wolfgang Voegele, en fin fargeklatt i den ellers dempede fargeskalaen. Gardinet er fra Linum.

© Foto: Birgitta Wolfgang

Fredrik kjøper og selger de fleste objektene han finner, men noen ting kvitter han seg aldri med – bøkene. De står i hyllen på soverommet sammen med et grafisk print av Landon Metz og rustikk keramikk.

© Foto: Birgitta Wolfgang