Omringet av kunst
Københavns pakkhus er ikke kjent for å tilby panoramautsikt. De ble tross alt bygget for å lagre varer, ikke for å huse folk. Desto bedre for dem som ønsker seg vegger til å henge kunst på. Vi befinner oss i et av de gamle pakkhusene i bydelen Fredriksstaden, der de ligger side om side. Flesteparten av dem er fra andre halvdel av 1700-tallet, og ble bygget for å oppbevare importvarer som kom sjøveien, og som avventet fortolling. Poenget med åpningene i fasaden var å få bakset varene inn og ut igjen. Ikke å tilby beboere storslått utsikt over havnen.
Smarte løsninger som fanger lyset
I dag er mange av pakkhusene bygget om til boliger. Men ettersom fasadene er fredet, kan man ikke sette inn nye vinduer. Man må ta til takke med dem man har, og utnytte det lyset man får. I denne boligen har man derfor revet vegger og flyttet dører for å åpne opp mellom rommene. Én av veggene er erstattet med en glassvegg med stålsprosser, som sluser dagslyset innover i boligen.
Lyse toner
Ellers er alle flater holdt i lyse toner for å reflektere mest mulig av lyset. Men noen hvit boks er det ikke snakk om. Himling og listverk er riktignok malt hvitt, men veggene er gjennomgående brukket i lysegrått. De opprinnelige furugulvene er så godt som nye etter å ha blitt slipt ned, lutet og oljet.
En leilighet for seg selv
Leiligheten kunne trolig vært åpnet opp enda mer, men for disse beboerne var det et poeng i seg selv å ta vare på litt av intimiteten som kjennetegner pakkhusene. Dessuten sitter de på en stor kunstsamling som de gjerne vil omgi seg med til daglig, og det er nettopp her de mange veggene kommer beleilig inn.
Noe unikt ved hvert rom
Med malerier, fotokollasjer og skulpturer plassert på strategiske steder rundt om i boligen, sørger beboerne for at de nokså ensartede rommene likevel får hver sin karakter. Og at blikket alltid finner noe engasjerende å lande på.