© Foto: Mikey Estrada

I denne storbyleiligheten består interiøret utelukkende av gamle gjenbrukskatter

Spennende kunstverk, tidløs design og objekter med stor affeksjonsverdi gir farge til modell og arkitektstudent Emma Stern Nielsens lyse, rene rammer.

En ny start

Midt på Vesterbro, med utsikt til en stor og frodig gårdshage, bor modell og arkitektstudent Emma Stern Nielsen. Her har hun funnet basen sin etter noen hektiske år i pulserende Williamsburg i New York. Etter lang tids nøling bestemte hun seg nemlig for å søke på arkitektskolen i København – og kom inn. Det ble starten på hennes nye, nåværende kapittel.

– Jeg elsker New York, men energien der borte er utrolig intens, jeg fant meg nok aldri helt til rette. Så da jeg kom inn på arkitekthøyskolen og måtte flytte hjem igjen passet det meg egentlig veldig godt, forteller Emma.

Det gylne spillet i Arne Jacobsens Mauren-stoler fra Fritz Hansen fremheves nydelig av det naturlige dagslyset. Treverket luner den hvite spisestuen, innredet med et klassisk Egon Eiermann-bord, en Akari-pendel av Isamu Noguchi fra Vitra og Lufthavns- stolen av Hans J. Wegner. Plakaten på veggen er av Richard Mortensen.

© Foto: Mikey Estrada

Ser verdien i arkitekturen

En fascinasjon for design og interiør har hun alltid hatt, men det er først i senere tid at interessen også har utviklet seg i retning av arkitektur – kanskje som et motsvar til den gjennomgående rastløsheten som preger motebransjen.

– Jeg tror kjærligheten for kunst og arkitektur har vokst i takt med at jeg lenge har levd i en verden hvor man forholder seg til stadig skiftende sesonger. Arkitektur er annerledes, det representerer noe varig og holdbart. Det varer i mange generasjoner, og er ikke bare noe flyktig for de neste seks månedene, forklarer hun.

Fra Hans J. Wegners Lufthavnsstol nyter Emma morgensol og kunst. Fotografiet til venstre på veggen er av Michael Wolf, mens verket til høyre er fra B.D. Grafts serie Add Yellow. Den store plakaten på gulvet er signert Richard Mortensen og det lille bildet er fra en veldedighetsauksjon i New York.

© Foto: Mikey Estrada

De hvite, nøytrale rammene i Emma Stern Nielsens leilighet i København fremhever fargene og formene i Poul Kjærholms vakre PK22-stol i flettverk, i dag produsert av Fritz Hansen, det nette Tray-bordet av Finn Juhl og den skulpturelle vegglampen av Muller Van Severen. I Peter Hvidt og Orla Mølgaard Jensens klassiske Long Minerva-sofa popper et rødt The Trace-pledd av Tekla og John Pawson – en fin detalj! Gulvteppet fra Marokko oppsummerer nydelig de gylne tonene i interiøret.

© Foto: Mikey Estrada

Ikea-skapet er en nydelig fargeklatt i rommet, malt i en dempet blåtone av Emma. Over lysestakene fra henholdsvis Georg Jensen og et marokkansk marked henger et verk av Lars Normann.

© Foto: Mikey Estrada

Naturlige materialer

Med det ene beinet plantet i motebransjens skiftende natur og det andre i arkitekturens varige verden har Emma endelig funnet balansen – en balanse som speiles i leiligheten hennes, som både har utsikt til byens pulserende liv og en rolig bakhage.

Inne setter hvite vegger møblene i fokus, hvor materialene står for fargene – fra mørkt treverk til lyst skinn via malte kjøkken- og skapløsninger i duse naturtoner. Interiøret består av spennende kunstverk, objekter med stor affeksjonsverdi og danske design- klassikere fra blant andre Arne Jacobsen, Poul Kjærholm og Hans J. Wegner – kjøpt brukt, slik Emma liker det best.

Emma har selv valgt nyansen på JKE-kjøkkenet, malt i fargekode 3005-G20Y. Tonen er både rolig og annerledes, og gir rommet særpreg. Det originale bordet og Mauren-stolene er av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen, mens lampen er et møbel i seg selv, designet av Muller Van Severen.

© Foto: Mikey Estrada

Benkeplaten i marmor fra Brdr. Laursen naturstenindustri gir den duse nyansen på kjøkkenfrontene et lekkert liv, samtidig som helheten får et eksklusivt løft. På hyllen står en kanne fra Georg Jensen og et bilde av Henrik Vibskov fra Limited Works. Kullsyre- maskinen fra Aarke kler fint armaturen fra Quooker.

© Foto: Mikey Estrada

"Jeg føler meg hjemme når jeg er omgitt av ting som har fulgt meg lenge"

– Jeg føler meg hjemme når jeg er omgitt av ting som har fulgt meg lenge, det er ting som har sjel. Jeg bruker mye tid på å finne frem til de gamle, originale møblene. Nyproduserte objekter snakker ikke til meg på samme måte som tingene som er blitt brukt av noen før meg. Det er selve poenget med god design, synes jeg. Det skal kunne holde seg gjennom flere generasjoner og fylles med sjel og historie på veien.

Selv er Emma i full gang med å skrive sin egen historie, der det fortsatt er plass til det raske og omskiftelige – så lenge hun alltid kan dra hjem og dvele ved tingene som er kommet for å bli.

En enkel palett bestående av naturlige, lune og rolige nyanser skaper en avslappende stemning på soverommet. Fargene i Tekla-sengetøyet og den originale Syvern-stolen av Arne Jacobsen for Fritz Hansen møtes i Adam Hoff og Poul Østergaards The Hanger-oppheng og Samsung-fjernsynet på veggen, kamuflert som et maleri. I hjørnet, Vilhelm Lauritzens VL45 Radiohuspendel for Louis Poulsen.

© Foto: Mikey Estrada

Den varme tonen i kommoden fra Den Blå Avis – Danmarks svar på Finn.no – fyller rommet med et dempet spill. Det blå Holmegaard- askebegeret, som brukes til oppbevaring av smykker, er arvet, mens bildet er signert kunstner Tarsila do Amaral.

© Foto: Mikey Estrada

Ved siden av Ikea-sengen med praktisk oppbevaring i basen, står et The Box-bord av Dansk i pulverlakkert mdf. Den skinnende overflaten er en fin kontrast mot de ellers matte omgivelsene. Figuren er av et ventilasjonsanlegg, laget av Emmas morfar som var arkitekt – en gave fra moren da Emma kom inn på arkitektskolen.

© Foto: Mikey Estrada