Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

I denne bygårdsleiligheten på St. Hanshaugen blir arealet utnyttet best mulig

Agathe og Henriks 100 kvadratmeter i Oslo føles både lett og romslig. Hemmeligheten? God flyt og smarte løsninger.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Agathe og Henrik falt for takhøyden, stukkaturen og den fleksible planløsningen i den klassiske bygårdsleiligheten i andre etasje på St. Hanshaugen i Oslo Mot hjemmets lyse, galleriaktige flater kommer også parets mange kunstverk til sin rett, her i form av Espen Dietrichsons arbeid. Kjøkkeninnredningen og spisebordet er fra Ikea, DKR-stolene av Charles og Ray Eames er fra Vitra.

Romlig planløsning

Agathe og Henrik var klare for å bytte ut loftsleilighet og skråtak med god takhøyde og stukkatur da de bestemte seg for å flytte fra Bergen til Oslo for sju og et halvt år siden. De ventet sitt første barn den gangen, så hjemmet de lette etter skulle ha en god planløsning som kunne vokse i takt med familien.

I tillegg var det viktig med plass til overnattingsgjester fra Bergen og Ålesund, hvor paret har familie. De hadde med andre ord flere punkter på sjekklisten. Men da Agathe trådte inn i leiligheten på St. Hanshaugen var det elementet som manglet som gjorde at hun falt pladask.

– Jeg tok et steg inn i stua og tenkte, der skal juletreet stå. Hehe, det var faktisk sånn!

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Lyse flater, lyse møbler og fargesorterte bøker skaper ro i rommet, og trekker øynene mot Tyra Tingleffs verk på veggen. Den engelske sofaen fra 80-tallet er et arvestykke, Kabi-bordet av Ibon Arrizabalaga for Treku er fra Noes Design, mens pleddet, puten og Lille Petra-stolen av Viggo Boesen fra &Tradition er fra Eske. På reolen fra Montana står en bordlampe fra RestartMilano.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Den lille ladbare Bellhop-bordlampen av EdwardBarber og Jay Osgerby for Flos er en fin, dekorativ detalj.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - De originale tregulvene trekker fine linjer mellom rommene. Lav møblering i stuen understreker ytterligere den store takhøyden, og gjør at hjemmet oppleves ekstra romslig. Foran Montana-reolen står Lille Petra-lenestolen av Viggo Boesen fra &Tradition fra Eske, og Kabi-bordet av Ibon Arrizabalaga for Treku er fra Noes Design.

Smarte løsninger

Med sine 100 kvadratmeter og klassiske detaljer var bygårdsleiligheten fra tidlig 1900-tallet det perfekte utgangspunktet for paret. De flyttet kjøkkenet til spisestuen og fikk et ekstra, tredje soverom. Badet ble pusset opp, alle flater fikk et malingsstrøk og det originale tregulvet ble hentet frem og slipt. I oppussingen var Agathe og Henrik opptatt av å utnytte arealet best mulig. Store, spesialbyggede skapløsninger i oljet og røkt eik skjuler blant annet oppbevaring og gjesteseng.

– Leiligheten er blitt stadig fullere med årene, men vi trives veldig godt her og den fungerer bra, også med tre barn, forteller Agathe, og sikter til sju år gamle Finn, Henny på fire og Åsa, som er ett år.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Agathe visste umiddelbart at det var her juletreet skulle stå . Resten av året er det imidlertid plassen til et glassbord fra House Doctor. Over henger et grafisk verk av Espen Dietrichson og et silketrykk av Svein Rønning. Hanging Argyle-vasen på veggen av Daisuke Tsumanuma og Kenichi Yamada for 10¹² Terra er fra Kollekted by, og Gräshoppa-lampen er av Greta M. Grossman fra Gubi.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Det som før var en lite brukt spisestue har blitt til et aktivt kjøkken. Ved siden av peisen står en lysestake fra Frøken Flood Blomster.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Enkel innredning fra Ikea, med åpne hyller i stedet for tunge, tette overskap, sikrer en lett stemning og gir en fin overgang til stuen. Den skulpturelle lysestaken er av Emmeli Hultquist fra Houz.

Fleksibel rombruk

Enn så lenge deler Finn og Henny rom, Åsa sover inne hos foreldrene, mens gjesterommet brukes som hjemmekontor og lekerom til hverdags.

– Men Finn må snart få sitt eget rom. Vi er i omorganiseringsmodus om dagen.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - På skjenken står en Atollo-bordlampe av Vico Magistretti for Oluce.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Ved siden av Atollo-lampen står Jin Kuramotos mugge for Nedre Foss.

Hvert rom har sitt eget utrykk

Entreen, gjeste- og foreldresoverommet er malt i en mørk, lun blåtone, i kontrast til de lyse, klassiske oppholdsarealene. Brytningen maner frem ulike stemninger idet man beveger seg mellom de ulike sonene, en effekt Agathe setter stor pris på. De hvite veggene i kjøkkenet og i stuen er dessuten svært velegnede baktepper for Agathe og Henriks samling av kunstverk. Paret, som begge jobber med forretningsutvikling, deler også en særlig interesse for kunst.

– Det er inspirerende å være i omgivelser som utfordrer litt. Vi har ingen rød tråd når det kommer til kunsten hjemme, stilmessig har vi mye forskjellig. Vi kjøper med magen og hjertet. Vi er langt fra å kunne kalle oss samlere, men det begynner å bli noen år nå hvor vi bevisst har valgt å investere i kunst. Verkene er en like viktig del av stemningen i hjemmet som alt annet vi har her, forteller Agathe.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - De to eldste barna deler rommet som ligger i forlengelse av foreldresoverommet, med en dekorativ himmel som kilde til litt privatliv. Birdlamptaklampen fra Challierès er fra Eske.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Skapveggen i røkt eik på gjesterommet er laget av Ett Rom Til med innebygget seng på 1,20 meter. Slik kan familien by gjester på behagelig sengeplass, uten å kaste bort dyrebart areal når rommet står tomt – noe det sjelden gjør, til vanlig brukes det som kontor og lekerom. Tribeca-lampen av Søren Rose Studio er fra Menu.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - For å lysne gangpartiet fikk paret satt inn spesiallagede glassdører fra Sanatorium inn til gjesterommet, som siler dagslyset gjennom. Både entré, gjeste- og foreldresoverom er malt i samme mørke, lune blåtone, som skaper fin flyt og sammenheng.

"Det første vi gjør om morgenen er å fyre i peisen og sette på kaffen"

Kjøkkenet fra Ikea er hvitt, enkelt og helt uten overskap for å dempe den karakteristiske kjøkkenfølelsen og gjøre overgangen til stuen glidende. Fra kjøkkenet er det også utgang til en balkong, som brukes flittig i sommerhalvåret. Om vinteren derimot, er det knitring fra peisen som gjelder
– både fra peisen i stuen, og fra det innebyggede ildstedet på kjøkkenet.

– Peisen på kjøkkenet er jeg spesielt glad i, særlig nå som det er mørkt og kaldt. Det første vi gjør om morgenen er å fyre i peisen og sette på kaffen, sier Agathe.

© Foto: Nadia Norskott, Styling: Maria Hove Vestre - Den spesiallagede garderoben fra Ett Rom Til utnytter takhøyden maksimalt og gir rikelig med oppbevaring. I røkt og oljet eik bidrar den dessuten til en deilig lunhet på soverommet, i fint samspill med blåfargen på veggen og skinngavlen fra By Thornam. Over Wire-hyllen av Verner Panton fra Montana henger en Bestlite-lampe av Robert Dudley.

Egen plass til juletreet

Julaften feirer de hos familie i Bergen eller Ålesund, men juletreet – selve grunnen til at de endte opp med leiligheten i utgangspunktet – står alltid på sin faste plass, akkurat der Agathe så det for seg første gang hun var på visning.

– Vi har aldri feiret jul hjemme, men vi pynter alltid juletreet. Så lager vi alltid et stort og fint pepperkakehus. I fjor laget vi faktisk en avansert versjon av huset vårt!

Håndplukket til deg