Hjemme hos galleristen får farger og former fritt spillerom

Som eier av Etage Projects i København har galleristen Maria Foerlev innredet leiligheten med verk fra gulv til tak - fra eget galleri.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

En sammensmeltning av både kunst, design og arkitektur

Maria Foerlev eier galleriet Etage Projects i sentrum av København, like ved den 150 kvadratmeter store hjørneleiligheten hun selv bor i. Med en bakgrunn fra design og kunsthistorie åpnet hun galleriet i Borgergade i 2013.

– Etter å ha jobbet innenfor både kunst, design og arkitektur syntes jeg det var vanskelig å bestemme meg for hvilken retning jeg skulle gå i, og tenkte «hvorfor må jeg i det hele tatt velge?».

Leilighetens hvite rammer setter objektene i fullt fokus. Det fargerike gulvteppet av Max Lamb samler elegant den rause vintagesittegruppen fra Luigi Colani, opplyst av en dekorativ pendel av Fos, som også står bak Diamond-sidebordet og den grønne Mountain-vasen. Speilet er av Sabine Marcelis og Brit van Nerven, og den iøynefallende bokhylleskulpturen i hjørnet er designet av Guillermo Santoma.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

"Jeg får mer igjen for å dra på kunstutstillinger enn i møbelbutikker"

Maria bestemte seg for å arbeide med kunstnere som er opptatt av funksjon og designere og arkitekter som jobber konseptuelt. Selv er hun interessert i design som utfordrer tradisjonell møbel-kunst hvor, som hun selv sier, det er et ekstra lag med betydning og funksjon mellom brukeren og poesien.

– Jeg har alltid antennene ute, selv om jeg ikke alltid er bevisst på det. Jeg blir inspirert av de jeg samarbeider med, og jeg får mer igjen for å dra på kunstutstillinger enn i møbelbutikker. Jeg går ikke nødvendigvis etter en bestemt stil, men jeg omgir meg med ideer som er omsatt til estetikk.

Som eier av Etage Projects i København har Maria innredet leiligheten med flere verk fra eget galleri. På veggen i spisestuen henger et tekstilverk av Frances Stark og Mirage-stolen i glass er designet av Guillermo Santoma.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Fargene dukker opp på overraskende vis hjemme hos Maria Foerlev i København. Det rosa skinnet fra tekstilverket av Justin Morin på soverommet bærer helt inn gjennom døren til spisestuen, hvor det myker opp den ellers hvite rammen rundt Poul Kjærholms stramme PK54-spisebord fra Fritz Hansen og tre vintage kontorstoler av Charles og Ray Eames, i dag produsert av Vitra. Surface Service-bokhyllen i forgrunnen er designet av Soft Baroque og forhandles av Marias eget galleri, Etage Projects. Chain-lampen er av Franz West

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

I ene hjørnet av stuen har en asymmetrisk Steltman-stol i tre fått plass, designet av Gerrit Rietveld i 1963. Ved siden av er Sabine Marcelis' enkle Candy Cube-kube i pusset polyester et nydelig samlingspunkt for de røde detaljene i rommet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Estetikken som utgangspunkt

Maria er svært opptatt av hvordan estetikk påvirker oss. Ikke uventet har hun derfor en svært utforskende tilnærming til møbleringen av sitt eget hjem.

– Jeg har en idé om at omgivelsene våre er med på å forme oss, derfor har jeg respekt for hver lille ting jeg velger å innrede med.

Galleristen lar gallerifølelsen sive inn hjemme også. I et hjørne står en Street-lampe i messing med steinfot fra Fos sammen med en Mirage-stol i glass av Guillermo Santoma, begge fra Etage Projects. Verket i speilmetall på veggen, Decrease the Mass and Run Like Hell, er signert Doug Aitken.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Den litt snåle skulpturen av Guillermo Santoma fra Etage Projects er like mye bokhylle, og føyer seg inn blant objektene i Marias hjem som utfordrer visuelt og krever oppmerksomhet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Messingvasen av Soft Baroque er også en lampe, og svever vakkert i krysningen mellom kunst og brukskunst.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Minner om et galleri

Det er kanskje ikke så rart at galleristens leilighet nesten er som et galleri i seg selv. Mot hvite gulv, vegger og gardiner får de mange særegne og fargerike møblene og kunstverkene full oppmerksomhet.

– Verkene man interagerer med skaper en opplevelse man ikke får som passiv tilskuer, forklarer Maria. – Leilighetens vinduer sørger dessuten for en lys og grønn utsikt mot Kongens Have, parken vi bruker som om den var vår egen – bare uten alt hagear- beidet!

Alle rom i leiligheten er tilrettelagt for at kunstverkene skal få skinne – også på kjøkkenet, hvor en diskré innredning i mørkt treverk spiller annenfiolin til stolen Do Not Ever Work av Rirkrit Tiravanija. Vasene i farget glass er av Fos og forhandles av Etage Projects.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

"Vi definerer ikke i bokser, men vi blir formet av omgivelsene"

Selv om det blir noen turer i parken er det sjelden Maria logger helt av fra jobben sin. Arbeidet med Etage Projects er altoppslukende, med stadig skiftende utstillinger, deltagelse på messer og representasjon av kunstnere. I tillegg tar Maria innredningsopp- drag og gir råd om kjøp av såkalt collectible design.

– Det er design som er unik eller som kun produseres i få eksemplarer, som for eksempel arbeider av Sabine Marcelis, Guillermo Santoma, Fos og Soft Baroque, som alle selges eksklu- sivt fra galleriet, forteller Maria.

Samarbeidet med dyktige kunstnere og designere er noe hun setter svært høyt.

– Det er interessant å sammen innrede scenarioer som viser hvordan funksjon kan kommunisere. I utgangspunktet skiller ikke hodene våre på hva som er kunst, design eller arkitektur. Vi definerer ikke i bokser, men vi blir formet av omgivelsene. Det er noe jeg forsøker å respektere i arbeidet mitt, avslutter Maria.

Den hvite entreen er en fargebombe, innredet med kunstverk som bråker, men som likevel har funnet tonen med hverandre.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

ColoRing-benken er av den japanske kunstneren Jo Nagasaka, gulvlampen er vintage, designet av Ettore Sottsass, og verkene på veggen – Mickey Makes Me Happy og Money Makes Me Ugly – av Raquel Quevedo er laget av restmaterialer fra kunstnerens atelier

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Soverommet fremstår som en installasjon, med et fargerikt verk av Justin Morin bestående av florlette gardiner i graderte nyanser som magisk stemningsskaper. En smart måte å skape et rom i rommet på, eller som romdeler, om man har behov for det.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse