© Line Klein

Fra kjedelig loft til Newyorkerloft

"Det var et trist, mørkt loft med fire gamle vinduer." Men designeren forvandlet det til en attraktiv penthouse-leilighet.

Romlighet og funksjonalitet

Et mørkt loft er blitt til en lys, attraktiv leilighet ved hjelp av Søren Roses kyndige hånd. På 120 kvadratmeter har designeren laget en funksjonell og estetisk base til seg og familien, mens resten av eneboligen fra 1926 pusses opp.

// Det runde vinduet er den eneste originaldetaljen som er igjen fra loftet i Søren Roses hjem i Hellerup,hvor designeren har drysset en deilig dose moderne minimalisme over boligen fra 1926. Glassvasen er fra Alexa Lixfeld, den lyse skålen fra Frama, mens benken og potteskjuleren i tre er designet av Søren Rose Studio.

© Line Klein

9 forskjellige hjem på bare 13 år

Var det ikke for at kona Mette syntes hun var for ung til å etablere seg i København-forstaden Hellerup for 20 år siden ville nok designer Søren Rose ha blitt værende i sitt 450 kvadratmeter store hus der. I stedet har paret og barna Frida, Milla og Silas bodd på hele ni steder i løpet av de siste 13 årene – deriblant i New York – før tiden ble moden for å vende tilbake til huset i Hellerup.

// Med store vinduer i skråtaket og en nybygget takterrasse i forlengelse av rommet, fremstår spiseplassen luftig og lys. Søren er opptatt av å omgi seg med ærlige materialer, noe som trer tydelig frem gjennom det runde trebordet fra Københavns Møbelsnedkeri og Hans J. Wegners Y-stoler fra Carl Hansen & Søn. Pendelen i strikk er fra Made By Hand, mens den lyse rakukrukken er designet av Cathrine Raben Davidsen.

© Line Klein

Nytt blikk på et gammelt hus

Det ble fort tydelig at eneboligen fra 1926 krevde en større oppussing. Paret begynte med de 120 kvadratmeterne som utgjør loftet, for å ha et sted å bo mens resten av huset blir renovert – med intensjon om at loftet på sikt skulle bli Sørens studio.

// Et håndknyttet gulvteppe i ull fra Massimo Copenhagen samler sittegruppen i stuen, hvor Lipp Dormeuse sjeselongen i velur av Piero Lissoni og en dagseng i lær, begge fra Living Divani, byr på god komfort. Sofabordet i glass er fra Fiam, mens Model 548-bordlampen fra Astep ble designet av Gino Sarfatti i 1951. Verket på gulvet er av Karl Troels Sandegård, mens Unus-sidebordet er fra Desalto. Oppå, en krukke fra Frama.

© Line Klein

En storbystemning

Den lyse etasjens endelige uttrykk har gjennomgått flere transformasjoner underveis, avhengig av hvor Søren sto på stillaset utenfor bygningen. Akkurat idet han hadde bestemt seg for antall vinduer, oppdaget han nemlig en ny og inspirerende utsikt til havet, en park og omkringliggende hus – en utsikt med storbystemning.

// Det enkle kjøkkenet fra Frama fremstår mer som et møbel, og føyer seg nydelig inn i helheten. Pendlene i brunet messing er fra Søren Rose Studio.

© Line Klein

Fokus på lyset

– Loftet var opprinnelig trist og mørkt med fire gamle vinduer. Ettersom vi ønsket å jobbe med lyset gikk jeg ut på stillaset foran huset. Min idé om konstruksjonen ble litt av en byggeklossprosess avhengig av hver nye utsikt som åpenbarte seg, alt etter hvor jeg beveget meg på stillaset.

Resultatet ble 24 Velux-vinduer i dobbel høyde på fem meter.

– De bidrar til en helt egen fornemmelse av rom. Vi har også bygget en takterrasse for å få et uteareal, forteller Søren.

// Baderomsmøbelet i tre er en prototype Søren har designet i samarbeid med Københavns Møbelsnedkeri, som også har laget speilet. Vasken er produsert i Verona og tegnet av Søren Rose Studio, mens skammelen er fra Frama.

© Line Klein

// Flisene i lavastein fra File Under Pop skaper et nydelig fargespill i dusjen. Messingarmaturen og dusjhodet er fra Toni.

© Line Klein

"Hvis jeg ikke blir litt forelsket i de tingene vi designer, kommer produktene sjelden videre"

Som eier av Søren Rose Studio designer han både produkter, møbler og interiør. Han beskriver seg selv som en detaljrytter, og når han designer noe er det alltid forankret i en følelse av selv å ville bo med det.

– Hvis jeg ikke blir litt forelsket i tingene vi designer kommer produktene sjelden videre. Så elsker jeg også å bruke andres ting. Ser jeg en lampe som er flottere enn noe jeg selv kunne ha tenkt ut, bruker jeg den til å forstå hvordan designeren har tenkt fra et punkt til et annet, eller hvordan de har løst en problematikk på en måte som jeg selv ikke ville kommet på. Det hjelper meg til å forbedre meg.

Alt design skal være estetisk eller ha en funksjon

Det som særlig er utviklende er design som er langt fra mitt eget arbeid – som lampen Biagio av Tobia Scarpa fra 1968, som er skåret ut av ett stykke marmor. Den setter en høy standard og minner meg om at jeg og produsentene vi jobber med skal stramme opp, sier Søren. Utgangspunktet hans er at all design skal ha sin berettigelse, det være seg estetisk eller for å løse et problem. Holdningen preger også innredningen av loftet, hvor ting skiftes ut om de ikke oppfyller en klar funksjon, har affeksjonsverdi eller er estetisk vakre å se på.

// Velux-vinduer dekker skråtaket også på soverommet, hvor de åpnes og lukkes automatisk og persiennene rulles opp og ned avhengig av lys, luft og varme. Gulvteppet av bambusfibre er fra Massimo Copenhagen, mens sengetøyet er fra Aiayu.

© Line Klein

Det funksjonelle skal også være vakkert

– I de fleste land er man mer opptatt av funksjonalitet enn estetikk, mens her i Danmark henger de sammen. Vi identifiserer oss med interiøret vårt på samme måte som med klærne våre. Derfor tar vi det seriøst. Det forklarer hvorfor vanlige mennesker bruke mye energi på at det funksjonelle også skal være vakkert, forteller Søren, og fortsetter:

– I New York bodde vi på 125 kvadratmeter. Det gjør ikke livskvaliteten dårligere å bo smått, tvert imot ble vi nærere som familie. Designer man seg ut av det kan man absolutt gjøre det til en god opplevelse å bo smått. Det krever at funksjonaliteten er i orden og at alle ting har en plass. Da gir innredningen plutselig mening.