Romlighet og funksjonalitet
Et mørkt loft er blitt til en lys, attraktiv leilighet ved hjelp av Søren Roses kyndige hånd. På 120 kvadratmeter har designeren laget en funksjonell og estetisk base til seg og familien, mens resten av eneboligen fra 1926 pusses opp.
Fokus på lyset
– Loftet var opprinnelig trist og mørkt med fire gamle vinduer. Ettersom vi ønsket å jobbe med lyset gikk jeg ut på stillaset foran huset. Min idé om konstruksjonen ble litt av en byggeklossprosess avhengig av hver nye utsikt som åpenbarte seg, alt etter hvor jeg beveget meg på stillaset.
Resultatet ble 24 Velux-vinduer i dobbel høyde på fem meter.
– De bidrar til en helt egen fornemmelse av rom. Vi har også bygget en takterrasse for å få et uteareal, forteller Søren.
"Hvis jeg ikke blir litt forelsket i de tingene vi designer, kommer produktene sjelden videre"
Som eier av Søren Rose Studio designer han både produkter, møbler og interiør. Han beskriver seg selv som en detaljrytter, og når han designer noe er det alltid forankret i en følelse av selv å ville bo med det.
– Hvis jeg ikke blir litt forelsket i tingene vi designer kommer produktene sjelden videre. Så elsker jeg også å bruke andres ting. Ser jeg en lampe som er flottere enn noe jeg selv kunne ha tenkt ut, bruker jeg den til å forstå hvordan designeren har tenkt fra et punkt til et annet, eller hvordan de har løst en problematikk på en måte som jeg selv ikke ville kommet på. Det hjelper meg til å forbedre meg.
Alt design skal være estetisk eller ha en funksjon
Det som særlig er utviklende er design som er langt fra mitt eget arbeid – som lampen Biagio av Tobia Scarpa fra 1968, som er skåret ut av ett stykke marmor. Den setter en høy standard og minner meg om at jeg og produsentene vi jobber med skal stramme opp, sier Søren. Utgangspunktet hans er at all design skal ha sin berettigelse, det være seg estetisk eller for å løse et problem. Holdningen preger også innredningen av loftet, hvor ting skiftes ut om de ikke oppfyller en klar funksjon, har affeksjonsverdi eller er estetisk vakre å se på.
Det funksjonelle skal også være vakkert
– I de fleste land er man mer opptatt av funksjonalitet enn estetikk, mens her i Danmark henger de sammen. Vi identifiserer oss med interiøret vårt på samme måte som med klærne våre. Derfor tar vi det seriøst. Det forklarer hvorfor vanlige mennesker bruke mye energi på at det funksjonelle også skal være vakkert, forteller Søren, og fortsetter:
– I New York bodde vi på 125 kvadratmeter. Det gjør ikke livskvaliteten dårligere å bo smått, tvert imot ble vi nærere som familie. Designer man seg ut av det kan man absolutt gjøre det til en god opplevelse å bo smått. Det krever at funksjonaliteten er i orden og at alle ting har en plass. Da gir innredningen plutselig mening.