© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Familien gikk ned 70 kvm i boareal og fikk bedre plass en noen gang

Hva trenger man egentlig i et hjem? Oslo-familien nedprioriterte kvadratmetre og lot i stedet hensyn til omgivelser og hverdag styre valget av ny bolig.

– Vi hadde en leilighet på 156 kvadratmeter. Det var en ganske spennende øvelse å gå ned til 91, med tre barn, sier Tanya Nanette Badendyck.

Overgangen gikk fra en Frognerleilighet med høyt under taket og stuer på rekke og rad, til en moderne Obos-leilighet, med minimums takhøyde i første etasje og uteplass på 37 kvadratmeter.

– Vi kom over et helt fantastisk område i byen som heter Nedre Silkestrå. Her er det masse grønt, med Frognerparken og Den engelske park som våre nærmeste naboer. Barna har bilfri vei til skole og barnehage, og kollektivtilbudet ligger rett i nærheten, sier Tanya.

Kjøkkenet var pusset opp av forrige eier og ble beholdt som det var. Renate tegnet et spisebord som ga større tumleplass i overgangssonen til stuen. Sittebenken utnytter gulvarealet helt inntil veggen, og er mye mer plassbesparende enn løse stoler. Glasskannen på bordet heter Vannfall og er tegnet av den japanske designeren Jin Kuramoto for den norske produsenten Nedre Foss. Lysestaken i glass er fra Hay.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Det veide plutselig tyngre enn å ha sytti ekstra kvadratmeter.

– Vi begynte å spørre oss selv hvorfor det skal være naturlig å hele tiden kjøpe noe større? Hva trenger man egentlig i et hjem. Hva er det som gjør hverdagen bedre? Hva er verdien i et hjem?

Det hører med til historien at familien allerede hadde forsøkt å bo i enebolig, etter at barn nummer to var født.

– Det er jo det de fleste gjør når de får barn. Men vi brukte så mye tid på pendling og vedlikehold. Tiden vi har er så liten og vi spurte oss selv, vil vi virkelig bruke den på det? Vi solgte etter ett og et halvt år.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Den lange sittebenken har integrert oppbevaring og sparer dermed veggplass. Det gir større luftighet i rommet og plass til en Abel-pyntehylle fra Pur Norsk, som er dekorert med tre ekstruderte vaser laget av Ann Kristin Einarsen, samt en lys keramikkbolle av Maria Jonsson.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Tanya fant interiørarkitekt Renate Alexandersen fra Alex Ark på Instagram og falt for hennes minimalistiske, nordiske stil og evne til å tenke løsninger for «compact living».

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen
© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

– Jeg møtte familien i deres gamle leilighet på Frogner og så hvordan de levde der, forteller Renate.

– De hadde mye garderobeplass, og jeg spurte om de kunne tenke seg å gå ned på det. Store garderober tar metervis av gulvplass, men det var viktig for dem å beholde en god del av det. Det var da jeg skjønte at dette kom til å bli et stort møbleringsprosjekt.

I sin tidligere leilighet på Frogner i Oslo, der stuene lå på rekke og rad, hadde familien to sofaer stående mot hverandre. I den nye måtte disse erstattes med en hjørnesofa fra Hay, for bedre plassutnyttelse. Palette Table JH7-salongbordet er designet av Jaime Hayon for &Tradition, mens Ribbonteppet fra Fogia er av Andreas Engesvik, Oslo. Vintagekannen på bordet er funnet i Oslo-butikken Luck.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Løsningen ble å plassbygge mesteparten av inventaret. Alle soverommene har fått spesialbygde senger, garderober og skrivepulter. Det er ikke en nisje i denne leiligheten som ikke er utnyttet.

– Det er helt utrolig, vi har mer skapplass enn vi hadde i den forrige leiligheten. Alt har sin plass og det skal tilbake til den plassen når man har brukt det. Det løser jo alt, sier Tanya.

Stuen og spisestuen hang sammen, men var vanskelig å møblere. Renate var opptatt av å beholde luftighet og løpeplass til barna.

Nedskalering innebar det Tanya kaller en Marie Kondo-opprydding og salgsrunder på finn.no. De møblene de ikke ville kvitte seg med fordi de har affeksjonsverdi, er lånt bort til familie. Ro-lenestolen, som er tegnet av Jamie Hayon for Fritz Hansen, fikk være med videre. Den nye Utility-krakken er designet av Norm Architects for Fogia.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Tanya er ikke redd for å bruke farger, men hadde aldri prøvd kombinasjonen av lyseblått og brunt, som interiørarkitekt Renate Alexandersen foreslo. USM Haller hyllen i grått fikk være med på flyttelasset. Bildet er Faye Dunaway Oscar 1977 av Terry O’Neill.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

– Familien hadde et gammelt spisebord, men det ble for bredt for å få god nok passasje til kjøkkenet. Ettersom begge ektefellene jobber mye hjemme, tegnet jeg et langt spisebord som var noe smalere, med åtte skuffer, der de kan skyfle vekk laptoper og barnetegninger, sier Renate.

Oppbevaringen på det 11 kvadratmeter store hovedsoverommet er sentrert rundt og bak sengen. Det gir en luftighet, selv om oppbevaringen er maksimert til det ytterste. Det er også lagt inn en skuff under sengen, for å utnytte hver kubikkcentimeter. Alle soverom har fått vegg til veggteppe. Sengesettet er fra H&M Home.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

I gangen strekker møbelsnekrede høyskap seg hele veien til taket. Det er lagt opp til at alle i familien har hver sin skuff til luer og votter, i tillegg til en felles roteskuff. Dørmatten er fra den norske bedriften Heymat.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Hun er klar på at det er viktig å inkludere flere funksjoner, når man tegner spesialløsninger som er såpass kostbare.

– Vi laget i tillegg en lang benk, som strekker seg fra spisestuen til stuen. Den binder sammen de to sonene og minimerer antall objekter i inventaret. Den har oppbevaring og kan brukes både som skjenk og sittebenk i stuen.

Interiørarkitekten valgte en brystning av fliser på badet. Det å dra en gjennomgående linje i materialbruken på denne måten, er et visuelt grep for å skape sammenheng i et rom som har flere funksjonssoner. I dusjen har familien fått egen sittebenk, som følge av noen soilrør som måtte dekkes til.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Den store konstruksjonsmessige endringen i leiligheten, var å slå sammen et separat toalett, deler av gangen og det gamle badet, for å få et ekstra stort bad.

– Det gjør at vi har plass til dusj, badekar og klesvask. Det gir luksusfølelse i hverdagen, avslutter Tanya.

Tanya har en svakhet for rosa og klarte ikke dy seg på badet, som er blitt et lite luksusrom på ni kvadratmeter. Interiørarkitekt Renate har tegnet inn integrerte håndkleknagger på skuffefrontene. Nisjen mellom vask og dør er utnyttet med et ekstra skap. Begge deler er hevet opp fra gulvet for å forenkle gulvvask. Marmorfatet på benken er fra Menu.
2

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen

Renate har skreddersydd servantskapene, med egne rom til stelleting. Badehåndklærne er fra H&M Home, mens oppbevaringsboksene er fra Hay.

© Foto: Anne Bråtveit, Styling: Silje Aune Eriksen