Et klassisk og stilfullt julehjem i Oslo

I leiligheten på Frogner i Oslo er julestemningen først og fremst en fornemmelse.

Juleinspirasjon
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

Hos familien på Frogner er julen grønn. Enkle grener og kranser av furu fremhever nydelig den duse grønnfargen på veggen og skaper et subtilt snev av høytid. I sofaen fra Eilersen ligger et Checked Out-pledd fra Hay, mens en lysekrone av Serge Mouille lyser opp Alanda-stuebordet designet av Paolo Piva for B&B Italia.

Hyttejul

I den klassiske bygårdsleiligheten på Frogner i Oslo er julestemningen dempet. Her fylles rommene med en fornemmelse av høytid, som en stille opptakt til den egentlige julefeiringen – som foregår et annet sted.

– Vi feirer julaften på hytta, alle de røde juletingene har vi der. Derfor er vi ikke så opptatt av at det må være så veldig julete hjemme, det skal kun være en stemning, forklarer eierne.

Spisestue på Frogner medherlig julestemning
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen
Pynt stua til jul
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

Oppholdsrommene på rekke er malt i ton-i-ton-nyanser og gir en nydelig gradering sett under ett. Originale lister og stukkatur i hvitt bidrar til å definere rommene, mens vegg- og brystningslister er lagt på for å skape et kontinentalt preg. Det mørke fiskebeinsgulvet og spisestuemøblene i valnøtt gir helheten en delikat tyngde. // Yndig juledekor i eik av Bent Krebs for Skagerak har fått plass på et lite rundt bord sammen med en dekorativ Ripple-karaffel, begge fra Ferm Living. En liten furukvast vitner om jul.

Nyinnflyttet

Det er den aller første vinteren familien på to voksne og datteren deres på 18 år tilbringer i de 180 kvadratmeterne tegnet av arkitekt Carl Michalsen på slutten av 1800-tallet. Da de flyttet inn i mai i år var det fra en stor enebolig utenfor sentrum.

– Vi tilbringer mye tid på fjellet og ønsket å forenkle livet i byen. Vi hadde vel tenkt at det skulle skje om noen års tid, men nå tenker vi at vi gjerne kunne gjort det tidligere! Vi er mer urbane enn vi trodde, forteller eierne smilende.

Jul i stua i leilighet på Frogner
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

Klassisk og moderne møtes i en vakker helhet når spisebordet av Jacob Plejdrup for dk3 fra 2009 og stolene av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabrik i 1959 sidestilles med original stukkatur, lister og doble dører fra sent 1800-tall. I Kolonn-vasen av Carina Seth Andersson for Skruf Glasbruk har en frodig bukett i duse juletoner fått plass, mens Poul Henningsens Kongle-pendel for Louis Poulsen og Arctic Pear-lampen fra Ochre er lekre lyspunkter i tilværelsen.

Kalte inn eksperthjelp

De tok seg likevel god tid til å finne den riktige eiendommen. Familien var opptatt av å skape et hjem tilrettelagt for å kunne bo der lenge, og blant kravene var sentral beliggenhet, gode solforhold, parkering og heis.

De visste også at de ville tilpasse hjemmet sin personlige stil før de flyttet inn. Til det trengte de hjelp.

– Vi er glade i interiør, men vi visste at vi måtte få hjelp av dyktige fagfolk. Det var mange avgjørelser som skulle tas, og vi trengte noen til å kvalitetssikre valgene våre.

Interiørarkitekt Renate Alexandersen fra Alex Ark ble hentet inn for å sørge for at familiens ønsker ble oppfylt på best mulig måte.

Juleinspirasjon
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

Små kongler smelter nesten sammen med det nyanselike Scape Bowl-fatet i brun marmor fra Ferm Living. Den japanske tekannen fra Bolina henter frem den røde tradisjonsvaløren på sofistikert vis, mens gaveeskene og adventsstaken i bakgrunnen er fra Ferm Living.

Klassiske kvaliteter

Kjøkkenet, som i klassiske bygårdsleiligheter som denne ofte er tilknyttet pikerom og tjenesteinngang, ble flyttet for å oppnå en gunstigere planløsning.

Med stue, spisestue og kjøkken vendt mot den solfylte gaten og sovesoner og bad mot bakgården ble resten av oppussingen først og fremst estetisk, med mål om å skape en klassisk, kontinental og personlig atmosfære.

– Da eierne overtok var alt fast inventar av moderne standard og ganske generisk. Det kunne vært hvor som helst, det var ikke tatt hensyn til kvalitetene som lå i leiligheten, forteller interiørarkitekt Renate.

– Vi har tilbakeført leiligheten til sin opprinnelse, med en klassisk ramme som gjenspeiler byggets alder.

Juledetaljer på kjøkkenet
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

De lange, smale, profilerte frontene i overskapene på Kvänum-kjøkkenet understreker takhøyden og spiller fint på lag med lister og profiler ellers i leiligheten. Veggen er malt i en nyanse tilpasset innredningen, og kjøkkenet glir dermed nydelig inn som en del av rommet. Den svarte, kubeformede øya uten håndtak og med benkeplate i kompositt er en moderne kontrast til resten av interiøret, og fremstår som et fristilt møbel i seg selv. Barstolene i valnøtt og flettverk er av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabrik.

Noe å bryne seg på

De brede dørkarmene og stukkaturen er original, mens vegg- og brystningslister er lagt på for å bygge opp under det historiske uttrykket.

I møte med den gamle arkitekturen fikk håndverkerne fra PraktBygg bryne seg på noen utfordringer, som førte til spennende diskusjoner frem mot best mulige løsninger, ifølge eierne – som er særlig fornøyde med det nye, mørkbeisede fiskebeinsgulvet i oppholdsrommene.

– Da vi var på befaring før oppussingen ble vi uvel av å være i stuen. Hadde vi lagt en klinkekule i den ene enden av rommet ville den trillet over til den andre, man ble sjøsyk av å være der, mimrer interiørarkitekten.

Deilig julebrygg
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen
Eksklusivt kjøkken
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

Juledrinken serveres i rillede Ripple-glass fra Ferm Living. Ikigai-tekannen designet av Rebecca Hein for Hein Studio er fra Oslo Deco. // Kjøkkenhåndtak i messing matcher armaturen fra Quooker i samme materiale. Benkeplater og sprutsone i samme komposittstein bidrar også til en god harmoni.

Høyt under taket

For å rette av gulvet måtte gulvet bli hevet et trinn, men i stedet bestemt eierne seg for å ta kostnaden med å senke det. På den måten ble også takhøyden på tre meter bevart.

Det mørke gulvet kler i tillegg de mange designmøblene i mørk valnøtt som familien har en forkjærlighet for. Mot de duse grønntonene på veggene som graderes fra rom til rom sikres en sofistikert atmosfære – eksklusivt, men subtilt.

– Fargene ville ikke blitt sånn uten Renate, der utfordret hun oss mest. Vi er veldig glade for at vi lyttet til henne, det ville blitt kjedeligere hvis vi skulle gjort det selv, sier eierne.

Arne Jacobsens Egget
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

I kjøkkenkroken står den klassiske Egget-stolen med skammel av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen klar til den som ønsker å holde kokken med selskap på mest mulig behagelig måte. Androgyne-sidebordet av Danielle Siggerud er fra Menu, mens verket på veggen er av Stein Smaaskjær, levert av Galleri Nobel.

Finne glede i å bevare

Renate, som har pusset opp flere bygårdsleiligheter i Oslo, er glad for å kunne bidra inn i prosjekter som tar vare på den klassiske arkitekturen i hovedstaden.

– Denne leiligheten har vart i 100 år. Det er fint å kunne bidra til at den kan vare i 100 år til!

Entre
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen
Få hotellfølelsen på soverommet
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

I entreen er originale, dype dørkarmer tettet og benyttet til garderober og oppbevaring. Smart! De grå, marmorerte flisene i entreen er keramiske, og gir en eksklusiv og slitesterk finish. Stolen er designet av Niels Otto Møller for J. L. Møllers Møbelfabrik. // Med kontinentalseng fra Tempur, lange, semitransparente gardiner og en Gravity-bordlampe med tekstilskjerm fra Gubi hos Houz får soverommet en deilig hotellfølelse. Androgyne-sidebordet er av Danielle Siggerud for Menu.

Grønt bad med marmor
© Foto: Inger Marie Grini // Styling: Line Dammen

Grønnfargen fra stuen går igjen på badet, hvor innfelte skapdører gir rikelig med oppbevaring og sikrer samtidig en ryddig fasade. Hvite marmorfliser, innfelt messinglist og servantskap i valnøtt fra Duravit gjør luksusfølelsen komplett.