© Elisabeth Heier

Designparets hjem i Drammen har flust av smarte oppbevaringsløsninger

Kine Ask Stenersen og Kristoffer Eng er eksperter på skreddersydde løsninger og har selv designet og produsert store deler av interiøret i boligen. Bli med inn i deres eget hjem i Drammen der naturlige materialer som bambus og stein er brukt til å skape en tidløs innredning de kan leve lenge med.

Lyse, nøytrale toner og naturlige materialer som bambus og naturstein bidrar til en harmonisk atmosfære. I en travel hverdag har det vært en avgjørende faktor for at hjemmet skal være et sted hvor de kan slappe helt av. At kjøkkenet er bygget i bambus, er ingen tilfeldighet. Ikke bare vokser planten betydelig raskere enn trær, og den behøver verken plantevernmidler, ugressmidler eller kunstgjødsel. Den kan høstes etter 4–6 år, og mens den vokser, absorberer den mer CO2 enn det som frigjøres under produksjon. Det gjør bambus til et svært bærekraftig materiale.

© Elisabeth Heie

De hadde planlagt å flytte inn og starte umiddelbart med oppussingen da de overtok boligen 15. mars 2020, men med pandemien kom utsettelsene, og først i september, etter en sommer med mange midlertidige bosteder, kunne de omsider flytte inn.

– Erfaring har lært oss at det er viktig å sette opp en god plan før du går i gang, men aller viktigst er det likevel at planen har rom for endringer underveis – for det blir det, enten det gjelder løsninger, økonomi eller tid, sier Kristoffer.

– Og så er det viktig å huske at et godt resultat tar tid, sier Kine.

Dette er for så vidt noe de har behørig erfaring med. Sammen driver Kine og Kristoffer det suksessrike interiørfirmaet Ask og Eng, som bruker bærekraftig bambus som hovedmateriale når de designer kjøkken, bad og annen innredning. Innsikten de har opparbeidet seg gjennom flere år i bransjen, har vært en viktig del av prosessen. De har selv fungert som interiørarkitekter, og store deler av interiøret har de designet og produsert selv. For Kine og Kristoffer gir det å stå for planleggingen en mulighet for å skape et personlig og helhetlig hjem med god flyt mellom rommene.

– Det er et gammelt hus med mye historie, og for meg har det vært spennende å utforske hvem som har bodd her før og hvilke historier som lever i veggene. Men som man alltid bør, startet vi med å ta utgangspunkt i oss selv og hvilke behov vi har akkurat nå. Vi har to små gutter, så behovene er annerledes nå enn de var for ti år siden. På bakgrunn av dette endte vi opp med å gjøre om på veldig mye og har nå skapt noe nytt med nye funksjoner som er tilpasset et moderne liv, og forteller Kine.

Mellomtoner gir en avslappet atmosfære

Det var blant annet viktig at kjøkkenet og allrommene var romslige, med god takhøyde og mye naturlig lys. I fornyelsen har kjøkkenet blitt en del av stuen der den rause kjøkkenøya fungerer som en romdeler.

– Vi designet øya slik at den oppleves som et møbel i rommet og tok et bevisst valg om å ikke ha noen kjøkkenfunksjoner på toppen av kjøkkenøya. Vi ville heller gi rom for at den brukes som et samlingspunkt for familie og venner, forteller Kine.

Selv om de har endret mye, kommer også deler av husets historie frem på vakkert vis. Grove, mørke takbjelker understreker høyden under taket og står som en fin kontrast til den ellers minimalistiske innredningen og gjennomgående lyse grunnpaletten. Luftige og strukturerte gardiner myker opp og gir rommene en egen lunhet.

– Vi bruker mye lyse mellomtoner som jobber fint sammen med naturlige materialer som bambus, naturstein og naturlig lys. Dette bidrar til at rommene får en avslappet atmosfære, noe som er viktig for oss som søker ro og avslapning hjemme, i et ellers hektisk liv med mye jobb og småbarn, sier Kine.

– Vi har skreddersydd oppbevaringsplassen og utnyttet rommene til det fulle

Smarte, skreddersydde oppbevaringsløsninger som gir visuell ro, er det også flust av. Eksempelvis har de laget et eget vaske- og roterom i forbindelse med hovedbadet, og ved siden av kjøkkenet finnes det et lite rom der de har alt av praktisk og funksjonelt kjøkkenutstyr, som kjøleskap og kaffemaskin. Slik er det lett å gjemme vekk rot og andre forstyrrende elementer.

– Vi har prioritert mye oppbevaringsplass gjennomgående i hele huset. Min erfaring, som er glad i å ha orden, er at det alltids er bedre med mer enn mindre, sier Kine.

På spørsmål om hvilke fordeler man har med skreddersydde løsninger, er hun ikke i tvil:

– Ved å skreddersy oppbevaringsplassen, kjøkkenet eller andre viktige funksjoner får man utnyttet plassen til det fulle, både i bredde og høyde. Skreddersydde løsninger har også gjerne lengre levetid, ettersom du tilpasser det etter rom og behov uten kompromiss. Det at du investerer mer i det, både tid og omtanke, gjør at du vil få en økt tilknytning til møbelet.

I tillegg til skreddersydde løsninger er utstrakt bruk av varige, naturlige materialer elementært for å skape tidløse innredninger, ifølge Kine. For å sikre kvalitet og en god prosess i en totalrenovering som denne, er dette hennes beste tips:

– Det er viktig å ha en prosjektleder som tar ansvar for at alle parter samarbeider godt, for det er gjerne i overgangene mellom ansvarsområder at ting glipper. Det er lurt å tenke seg godt om før man tar på seg alt dette ansvaret selv, sier Kine.

– Selv om man har lyst til å gjøre mye selv, er det ikke sikkert man skal gjøre alt, tilføyer Kristoffer.