© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Anjas leilighet beviser at man ikke trenger farger for å ha et spennende hjem

Det hadde vært fristende å kalle hjemmet til interiørarkitekt Anja Hammersholt Roune for «50 shades of grey». Det høres kanskje ensformig ut, men kontraster og moderne møbler gjør den monokrome fargepaletten alt annet enn kjedelig.

Den røde tråd

– Arkitekturen er toneangivende for hvordan jeg innreder, både hjemme hos meg selv og hos andre. Jeg starter aldri med et rom, men har en overordnet tanke for hele boligen. På denne måten blir resultatet helhetlig, og i prinsippet kan alle dører stå åpne, sier interiørarkitekt Anja Hammersholt Roune om leiligheten sin. Boligen ligger i Aarhus og ble oppført som hotell i 1909.

Assosiasjoner til et kirkerom

Anja bor i første etasje, i det som tidligere var hotellets restaurant, og nederst kan det ofte være vanskelig å få inn nok dagslys.

Man ser tydelig at det har arkitekt Hjalmar Kjær, som tegnet bygget, tatt hensyn til ved å plassere vinduene relativt høyt på veggen. Det gir et spesielt lys som faller inn på skrå og gir assosiasjoner til et kirkerom.

Farger som matcher husets historie

– Det er møtet mellom lyst og mørkt som er spennende, og det jobber jeg mye med. I kontrastene er det ofte noe maskulint og feminint som jeg kan utnytte.

Denne leiligheten er mørk, og i stedet for å jobbe mot det har jeg valgt å bruke den rolige og mørke paletten som leiligheten har. På begynnelsen av 1900-tallet brukte man disse gråtonene mye, så det å beholde fargene er også i tråd med husets historie.

Den samme gråfargen er brukt alle rommene, og jeg har valgt å male panelene, stukkaturen og vinduene i stedet for veggene, rent bortsett fra på kjøkkenet og soverommet. Der er alt malt grått, forklarer Anja.

Innred med forskjellige materialer

Hvis man vil ha et monokromt fargevalg, som Anja, er det noen ting man bør ta hensyn til.

Bruk mange forskjellige materialer i interiøret, for ellers kan uttrykket lett bli flatt og kjedelig. Og med en nøytral farge som grått er det også viktig med lys. Anja foreslår at man først ser hvordan dagslyset faller inn og beveger seg i rommet i løpet av dagen, og deretter plasserer møbler.

– Etter min mening er det materialene som binder alt sammen: stoffligheten i en gardin, skinnet på sofaen og marmoren i en bordplate. Det er mer behagelig for øyet om man bruker samme farge og alt er avstemt. Dette er elementer jeg liker å leke med, avslutter interiørarkitekten.