Charlotte Blomus bolig
© Line Thit Klein

I dette flytende rekkehuset er stilen enkel, raffinert og minimalistisk

I Sydhavnen i København ligger det flytende rekkehuset som er nærmest definisjonen på klassisk, skandinavisk minimalisme - med røtter dypt forankret i dansk design og med en ekte sans for kvalitet.

Fra villa-liv til et liv ved vannet

– Jeg er egentlig ferdig med den store hagefasen i livet mitt, ler Charlotte Thorhauge Bech, kreativ leder i Blomus, som en forklaring på hvorfor hun og familien begynte å se etter noe nytt for tre år siden.

Den gang bodde de i en villa – med en stor hage – i Dragør, hvor de også hadde en båt fortøyd i havna.

Så da et prosjektbygg ledet av 'Årstiderne Arkitekter' i Sydhavnen i København dukket opp på radaren deres, så de plutselig en mulighet til å opprettholde en del av livsstilen de ikke var ferdige med: livet ved vannet.

Charlotte Blomus Bolig

Store vinduer sørger for et godt lys innendørs nesten uansett vær. En liten lampe har imidlertid funnet veien til stuen - designet av Jonas Wagell for Menu.

© Line Thit Klein
Charlotte Blomus bolig

Charlotte var på utkikk etter nytt salongbord i forbindelse med flyttingen for to år siden og vurderte først Poul Kjærholm. Men hun bestemte seg i stedet for å gå for et nyere bord i marmor av Danielle Siggerud for Menu, og som passer perfekt inn med de andre møblene. Teppet under bordet, som med sin myke overflate nærmest inviterer til bare føtter, har Charlotte funnet på en tur til India. Sofaen er fra Interstudio, bokhyllen er Poul Cadovius sitt design fra 1948, og Poul Kjærholm har også fått plass i form av stolen PK22.

© Line Thit Klein

Gode materialer og skandinavisk stil

For to år siden flyttet de inn i ett av syv rekkehus på Teglholmen, som har navnet sitt fra sin tid som Københavns mekka for teglverk og er en del av et gammelt industrikvarter som sakte har utviklet seg til også å bestå av boligområder.

I tillegg til å ha en ideell beliggenhet, var utformingen også laget i materialer som passet Charlotte og familiens ønsker: tregulv, kjøkken- og baderomsmøbler fra 'Køkkensnedkeren' og betongtrapper.

Stilen de har tatt i bruk er typisk skandinavisk: enkel, raffinert, minimalistisk. Her blandes en dempet fargepalett i naturnyanser og klassisk interiør med nyere design, med noen utvalgte innslag av personlige og kjære gjenstander - blant annet malerier av den nå avdøde kunstneren Frans Kannik, som var en god venn av familien.

Charlotte Blomus Bolig

Det er Charlotte som har valgt marmorplaten i fargen Pietra Grey som veggbekledning mellom kjøkkenbord og overskap, og som gir masse liv til en ellers monokrom fargeskala. På bordet står det et mangfold av service fra Blomus, blant annet fra Sablo-serien, og en tekanne av Theresa Rand.

© Line Thit Klein
Charlotte Blomus Bolig

Det er 'Køkkensnedkeren' som står bak alle kjøkkenfrontene. Den svarte fargen på frontene virker ikke særlig hard, nettopp fordi de hele tiden blir truffet og myknet opp av dagslyset.

© Line Thit Klein

Det flotteste designet blir alltid med

– Jeg har flyttet mye i livet mitt, og det er alltid en fin anledning til å se nærmere på det man har samlet sammen over årene. Huset her er mindre enn det vi kom fra, så mye er sortert vekk.

– Et par ting har imidlertid fulgt meg opp gjennom årene: Poul Henningsens Konglelampe, som jeg synes er en av de vakreste designene som finnes, og Frans sine malerier, forklarer Charlotte.

Hun har en forkjærlighet for naturmaterialer som eik, kashmir, marmor og lin, som man også finner hjemme hos henne, og er det hun med et smil kaller «arbeidsskadet» når det kommer til interiør.

Før hun ble headhuntet som kreativ direktør for det tyske interiørmerket Blomus for fem år siden, var hun kreativ direktør i danske Broste Copenhagen.

Charlotte Blomus Bolig

Charlottes favorittdesign, PHs Konglelampe, henger over spisebordet og er satt sammen av bukkebein fra Hay, med en bordplate i brunet eik. De syv stolene er designet av Arne Jacobsen, og det samme er sofaen som han har produsert sammen med Flemming Lassen.

© Line Thit Klein
Charlotte Blomus Bolig

Blomus sitt hovedkontor ligger i Sundern, like utenfor Düsseldorf, og Charlotte reiser dit med jevne mellomrom. Derfor har også et velutstyrt hjemmekontor vært alfa og omega for henne, allerede før resten av verden også trengte det for et par år siden. I tillegg til et skrivebord, står Maria Bruuns sjarmerende runde bord fra Fredericia i et hjørne. Den brukes til møter og som arbeidsbord for kolleksjonsprøver.

© Line Thit Klein
Charlotte Blomus Bolig

Tre i forskjellige former og med forskjellig finish fungerer som en rød tråd på Charlottes kontor. På de to pidestallene står det henholdsvis en skulptur av Poul Isbak og en japanskinspirert skål med blomster.

© Line Thit Klein

Rolig atmosfære i hjemmet

– Jeg omgir meg med og forholder meg hele tiden til produkter, så hjemme trenger jeg en roligere atmosfære, forklarer hun og fortsetter:

– Jeg er nok også en av dem som den danske designarven er dypt forankret i – spesielt når det kommer til følelsen for kvalitet og materialer. Jeg opplever også hele tiden at menneskene jeg møter i jobben min refererer til det.

Det er ikke lenge siden jeg møtte en utenlandsk designer som syntes det var helt utrolig hvordan dansk design er integrert overalt, fra man kommer ut av flyplassen til alle kafeene. Og det er sant – vi er eksponert for design overalt i det offentlige rom her i Danmark, sier hun.

Charlotte Blomus Bolig

Som skrivebord har valget falt på den tyske arkitekten Egon Eiermanns design, hvor detaljer som stålben og treplate med svart overflate går vakkert sammen med Bernard Schottlanders lampe og bokhyllene fra Trævarefabrikernes Udsalg, som Charlotte ga et strøk med olje før de ble hengt opp på veggen. Stolen er designet av Paul Leroy for Paustian.

© Line Thit Klein
Charlotte Blomus Bolig
© Line Thit Klein

En følelse av fellesskap

I tillegg til å ha funnet seg godt til rette, trives familien også godt i sitt nye nabolag. Og på en helt annen måte enn forventet.

– Vi bor i ett av syv hus, som ligger på rekke og rad på en bro ut i vannet, og alle flyttet inn omtrent samtidig. Og vi har kommet så godt overens at det nesten føles litt som å bo i et kollektiv.

Vi har bestemte tider når vi bader – vi gjør dette hele året – og spiser sammen. Jeg så det ikke komme i det hele tatt, og når man er der vi er i livet forventer du ikke at det blir en livvsstil du kommer til å oppleve. Det har vært en veldig hyggelig overraskelse.

Charlotte Blomus Bolig

Ro og enkelhet på soverommet blir skapt ved hjelp av få detaljer: sengetøy fra The Ordinary, en vakker lampe fra Ferm Living som gir inntrykk av å henge søvnig med hodet, et sengeteppe fra India og kolleksjonsprøveputer fra Blomus.

© Line Thit Klein
Charlotte Blomus Bolig

En rød tråd i uttrykk og materialer binder hele huset sammen, og badet er ikke noe unntak. Møblene er laget av 'Køkkensnedkeren', og takviften er fra Grohe. Det lille brettet med produkter er fra Blomus.

© Line Thit Klein