Drøsselbjerg Klint
© Mads Mogensen

Vipp-eier Jette Egelund om hytta: – Det er her livet er på sitt beste

Arkitektur, design og kunst i skjønn forening. Det er her livet er på sitt beste, forteller Vipp-eier Jette Egelund om sommerhytta med havutsikt.

– Vi var ikke i tvil, denne måtte vi ha

Da Jette Egelund ble bestemor for første gang, gikk det opp for henne at hun ønsket seg et sted hvor hun kunne være sammen med barnebarnet – og de fire som kom etterpå. Hun visste at det ville bli vanskelig å ta dem med på utenlandsferie, og dermed oppsto tanken om en sommerhytte.

Jette og ektemannen Mogens Dahl, som traff hverandre i godt voksen alder, begynte straks å se etter et sted i passende kjøreavstand fra hjemmet. Etter litt frem og tilbake fant de en hytte som lå en time og et kvarter unna leiligheten i København.

Paret hadde tatt hytta i bruk og begynt oppussing da de en dag så en eiendomsmegler som holdt på å sette opp et «til salgs»-skilt litt lenger nede i veien.

Det lå riktignok en hytte der fra før, men den var i så dårlig stand at det egentlig var tomten som var til salgs. Og den lå perfekt til, med utsikt over havet og en steinstrand nedenfor. De slo til umiddelbart.

– Vi var ikke i tvil, denne måtte vi ha. Den første hytta trengte mer og kostbart arbeid, men her fikk vi muligheten til å bygge på nytt, forklarer Jette. Og dermed ble én feriebolig byttet med en annen.

Drømmesommerhuset med uendelig havutsikt

Det er tolv år siden de kjøpte tomten og begynte å bygge drømmehytta, og den utrolige havutsikten har ført til at sommerboligen har blitt Jettes favorittsted:

– Hver dag starter med en svømmetur og deretter morgenkaffe og litt hagearbeid. Skjønt det er vel egentlig ikke «arbeid», jeg nyter det og synes det er beroligende. Det er her livet føles best, forteller hun.

Arkitekturen er gjennomført og kombinerer moderne design og organiske materialer med klassiske trepaneler og natur. De elegante og moderne valgene fortsetter i interiøret, hvor både lamper, møbler og kjøkken er fra Vipp. Innredningen kombinerer lettmetall med både myke og tunge tekstiler.

Den hvite, beige og brune fargepaletten gjør den industrielle designen elegant og myker opp de harde betongflisene på gulvet. Interiøret er avslappende og behagelig. Arkitektoniske kvaliteter og detaljer får komme til sin rett, og arkitekten har brukt skyvedører, taklys og gulv-til-tak-vinduer for at ute og inne skal gli sømløst over i hverandre.

– Vi benyttet arkitekten som tegnet huset til sønnen vår, for beliggenheten ligner, og vi likte arbeidet hans, forteller Jette.

Når arkitektur og design høyner livskvaliteten

Prosessen startet med å støpe fundamentet og installere jordvarme, og deretter ble huset bygget med musikkrom til Mogens, som er komponist, et soverom, et gjesteværelse, et bad, et vaskerom og en bod.

I tillegg fikk de satt opp et anneks med to gjesteværelser og to bad for å kunne samle familiene, som består av fem barn og syv barnebarn.

– Etter å ha holdt til her en stund hadde vi god erfaring med værforholdene i området. Derfor visste vi hva og hvordan vi ville ha det.

Helt konkret ønsket vi en stor, overdekket terrasse med levegger som ikke syntes. Vi ville også ha et sted hvor vi kunne sitte ute hele året, forklarer Jette. Helt fra starten visste paret at de ville ha et kjøkken med utsikt.

De ønsket også havutsikt fra soverommet, noe arkitekten løste med en glassvegg mellom soverommet og stuen. Derfra har de utsikt over hagen og ser sjøen i bakgrunnen. Kjøkkenet og stuen er samlet i et stort åpent rom midt i huset – akkurat slik de hadde sett for seg.

Store vinduer og skyvedører av glass sørger for at rommet fortsetter ut på den sjenerøse terrassen. Den spektakulære utsikten fra kjøkkenbordet viser hvordan arkitektur og design kan bidra til å heve livskvaliteten.