Vilt og vakkert i skjærgården

Naturen har satt premissene for denne robuste sommerhytta i Hankøs skjærgård.

© Inger Marie Grini

På en høyde, med fantastisk utsikt over Hankøsundet, er det nyoppførte sommerparadiset klar for sin andre sesong. Huset ligger vakkert plassert i terrenget med store vindusflater som slipper naturen inn i alle rom. Samtidig ligger det godt skjermet bak eldgamle furutrær.
Det brunbeisede panelet i gran er både kamuflerende og værbestandig. Uteplassen er lagt i flukt med terrenget og går naturlig over i den godt bevarte naturtomten.

© Inger Marie Grini

Sommerhyttesesongen starter tidlig på Østlandet. Før utemøblene er på plass, er det et fint alternativ å flytte godstolen ut.
Det er lagt stor vekt på å gjøre hytta værbestandig. Derfor er alle utvendige vindusrammer i aluminium. Fasadepanelet i gran er grunnet med Visir og beiset, bad og kjøkken har varmekabler i gulvet. Familien har holdt til i området i mange år, og erfart at det fuktige kystklimaet kan være brutalt mot hus og hytter.

© Inger Marie Grini

En vakker klebersteinspeis, tegnet av Kritt Arkitekter, er plassert mot ytterveggen i den lyse stuen. Den eneste veggen i stuen som ikke er i glass, er kledd i ujevne bredder av stående hvitt panel. Det runde vinduet er en hilsen til familiens maritime livsstil.

Spisebordet og benken
© Inger Marie Grini

er tegnet av Anne Kristine Kleppan hos Moolo interiørarkitektur og møbeldesign. De svarte jærstolene plukker opp de svarte detaljene på kjøkkeninnredningen. Store skyvedører i glass dekker veggen på begge sider av rommet.

© Inger Marie Grini

Kjøkkeninnredningen er holdt i mørke naturfarger. Innredningen er tegnet av Moolo og laget av Risør snekkerverksted. For at dørene ikke skal slå seg i det fuktige klimaet er de laget av MDF-plater med freste striper. På kjøkkengulvet ligger 120 x 60 cm store betongfliser.

© Inger Marie Grini

Fra badet i første etasje er det også mulig å nyte den vakre naturtomten. Innredningen på badet er tegnet av Moolo.

© Inger Marie Grini

Trappen opp til soverommene i annen etasje er enkel, men velproporsjonert og flott.

© Inger Marie Grini

Det ene barnerommet har fått plassbygde senger. Interiørarkitekten har tegnet noen smarte løsninger med nattbord og oppbevaring bygget inn i sengehesten.

© Inger Marie Grini

Annen etasje har ikke full takhøyde, men løsningen med plassbygde senger og sengegavl gjør at rommene virker luftige.
Sivilarkitekt Erik Collett ved Kritt Arkitekter, som har tegnet hytta, har gitt den seileglade familien rikelig med oppbevaringsplass til seilgarderobe o.l. Huset har fått rommelige utvendige boder, samtidig som det er bygget boder i forbindelse med terrassen i annen etasje. Disse har også innlagt vann og varme for skylling og tørking av seiltøy.

© Inger Marie Grini

Fra badet i annen etasje er det åpnet opp for utsyn. Badekaret er bygget inn med kalksteinsfliser, mens det rundt dusj og toalett er lagt en mørk glassmosaikk.