Naturnær hytte i moderne rammer

Moderne arkitektur og sjarmerende bruktmøbler var stikkordene da Dorthea og Ivar skulle bygge ny hytte på hennes foreldres gamle tomt.

© Ida Schmidt

Vi har alltid vært glade i å komme hit. Beliggenheten er fin fordi vi er midt i naturen, tett på en barnevennlig strand, det er høyt til himmelen og bare en kort sykkeltur inn til Skagen når vi trenger litt byliv, forteller Dorthea.

Det var hennes foreldre som på 60-tallet kjøpte tomt og bygget hytte litt utenfor Skagen, nord på Jylland. Da hun og mannen Ivar arvet det hele, bestemte de seg for å rive den gamle hytta og heller bygge en ny, i helt moderne stil. Faktisk bygget de to hytter: Ett hovedhus og ett anneks, sammenkoblet av terrasser, med god plass til barn og barnebarn. Arkitekturen er stram, med enkle linjer. Eksteri­øret er ikledd lerk, et treverk som blir grått med tiden og nærmest forsvinner i terrenget. Interiøret skulle imidlertid være sjarmerende, lunt og «hyttete».

– Vi prøver å holde oss til en hyttestil, hvis det i det hele tatt er noe som heter det? Vi er glad i kvalitet, og prøver som regel å løse oppgaven med kurvmøbler, loppefunn, bruktkjøp og arvegods, forteller hun.

Keramikklampene over bordet hang i den gamle hytta og fikk bli med videre når den nye skulle bygges. De er ikke de fineste, synes Dorthea og Ivar, men de gir gode minner og godt lys. Stolene er en gammel modell fra Ikea.

Markblomster er naturlig dekor på hytta.

© Ida Schmidt

Det sjarmerende interiøret står i sterk kontrast til den stramme arkitekturen som også preger interiøret: finerplater, spiletak og flislagte gulv. Og mange, store vinduer.

– Med de store vinduene føler vi faktisk at vi sitter midt i naturen. Med utsikt til skog og mark, og til rådyrene som stadig gresser på utsiden, sier Dorthea.

Paret valgte store glasspartier med skyvedører i stuen, som gir lett adgang til terrassen som omkranser hyttene. Faktisk har alle rommene utgang til terrassen, slik at det alltid er lett å komme seg ut i det fri. Ved å ha terrasser på alle kanter, betyr det også at de til alle døgnets tider kan finne le mot sol og vind, et stort pluss nå som Dorthea og Ivar selv er pensjonister og liker å tilbringe mye tid på hytta.

– Vi er veldig fornøyde med resultatet og nyter å være her året rundt, sier Dorthea.

Den svarte kjøkkeninnredningen fra Invita har laserte fronter for å la treverket skinne gjennom. På den måten beholdes taktiliteten i materialet, og innredningen spiller på lag med veggene rundt.

© Ida Schmidt

Dorthea og Ivar kjøper helst bruktinteriør for å bevare en «hyttestil», til tross for stramme arkitektoniske rammer. Finerplatene er imidlertid med på å gi rommene en varm og lun følelse, det samme er gulvvarmen under skiferflisene.

Les også: 24 stilige sofaer

© Ida Schmidt

Utstyret på hytta forteller familiens historie.

© Ida Schmidt

Dorthea og Ivar vil helst omgi seg med ting av naturlige materialer, og har derfor videreført bjørkefinerplatene også til badet. En hjemmelaget oppbevaringsløsning, et tørkestativ og en krakk er all innredning de trenger der – foruten en utgang til naturen utenfor.

© Ida Schmidt
© Ida Schmidt

Dekor er overflødig i soverommet, så lenge materialene er gode og dekorative nok i seg selv. Også herfra er det selvfølgelig utgang til hagen.

Les også: 16 tips til et freshere soverom

© Ida Schmidt

Dorthea og Ivar bygde ikke bare én, men to hytter når de først var i gang. På den måten var det god plass til barn og barnebarn også, uten at alle måtte leve «oppå» hverandre.