Moderne hytte med utsikt mot havet
Nesten helt ute i vannkanten, på et avsides stykke land, står hytta hvor man har utsikt til vannet fra hvert eneste rom.
Av
Mette og Lars i deres kjøkken.
En spesiell type ro og stillhet
I enden av en liten vei, like ved vannet, ligger en moderne og avlang mursteinsbygning med flatt tak. Bygningens silhuett fletter seg elegant inn i det langstrakte landskapet, der tidevannet fra Faaborg fjord har trukket seg tilbake og etterlatt små innsjøer som speiler en lyserosa soloppgang.
Man merker det med én gang – roen og stillheten som omslutter Mette og Lars Jørgensens hytte, tegnet av arkitekt Allan Lorenzen.

Mette og Lars Jørgensens arkitekttegnede hytte på Fyn i Danmark ligger i vakre omgivelser ved vannet. Den vinduskledde fasaden gir følelsen av at inne og ute flyter over i hverandre, selv når den er lukket, og naturen setter tonen for materialvalgene innvendig.
Samlingssted for familien
Paret hadde ingen tidligere tilknytning til Faaborg, men det var her de fant tomten som rommet alt de drømte om.
– Vi ønsket oss et samlingssted for familie og venner med nærhet til både havn og by. Lars liker å seile og dra inn til byen, mens jeg elsker å bare sitte i ro og kikke utover vannet. Hytta legger til rette for alt dette, forklarer Mette.

Lunt treverk preger interiøret, mens detaljer i svart strammer opp og definerer helheten. Over det spesiallagde spisebordet med bordplate i granitt, det samme materialet som benkeplaten på kjøkkenet, henger Ginger 60-pendelen av Joan Gaspar for Marset. Stolene er fra House Doctor.

Paret falt for de buede eikefrontene som gir Reflect-kjøkkenet av Søren Rose for Uno form et skulpturelt uttrykk. Treverket fletter seg fint inn sammen med høyskapene i eik, som rommer kjøleskap og oppbevaring, og taket i trepanel. Den svarte rammen rundt kjøkkeninnredningen matcher vinduskarmene, og helheten fremstår ren og gjennomtenkt.

Kjøkkeninnredningen og panelet i taket underbygger nydelig husets lange linjer, mens planteskjulerne fra Anne Black i taket myker opp det ellers stramme uttrykket. Block-trallen er fra Normann Copenhagen.
I ett med naturen
Paret lever til daglig av å realisere andres boligdrømmer gjennom byggefirmaet Preben Jørgensen Huse, som Lars har overtatt etter faren sin. De hadde derfor en tydelig visjon om hva slags type hus de ønsket å skape til seg selv.
– Vi er en stor familie, så det måtte være en hytte av en viss størrelse, samtidig som den ikke måtte bli for voldsom. Landskapet og grunnplanet dikterte bygningens form, og vi bygget en lang, flat struktur som åpner seg opp mot det blikkstille vannet gjennom et langt vindusparti, som strekker seg langs hele byggets lengde, forklarer Lars.

En hvit vegg brytes nydelig opp av stativer fra Hübsch til skjærefjøler og kokebøker i samme uttrykk som eikekjøkkenet.
Fokus på varme og hygge
Selv om mange kunne forveksle det store huset med et helårshus, så har paret gjort en rekke ting for at gjøre huset mere hytteaktig.
Vinduene kan åpnes helt opp, slik at ute og inne smelter sammen. Utstrakt bruk av treverk er et fint nikk til naturen utenfor, og skaper samtidig varme og hygge innvendig. Taket i trepanel er gjennomgående, og alle baderomsmøbler, hyller og dører er i tre. Det er også Reflect-kjøkkenet, tegnet av Søren Rose for Uno form. Med sine karakteristiske, buede fronter står resultatet som et møbel i spisestuen.
– Kjøkkenet skal være et hyggelig sted som på den ene siden henger sammen med de andre rommene, samtidig som det er en sone for seg selv. Designen gjør at det fremstår nesten som en skulptur. Kjøkkenet har særpreg, men er tidløst – litt på samme måte som hytta og omgivelsene, konkluderer paret.

Store vinduer og blikkstille vann gjør at man med kikkert kan se helt til Bjørnø på andre siden av fjorden – eller drømme seg vekk til andre steder på dagsengen fra Bilka.
Et stort fellesrom
Ideen bak planløsningen har vært å skape en opplevelse av hytta som et stort fellesrom, for slik å gi familien følelsen av å være sammen uansett hvor i boligen de befinner seg.
– De fleste dørene er skyvedører, og vi har bygget en alkove til barna like ved kjøkkenallrommet. Slik kan de være tett på oss voksne samtidig som de har sitt eget sted, sier Mette.

Terrassen foran huset er bygget på nivå med gulvet innvendig. Skyver man dørene til siden, går inne og ute i ett.
Tidløst sommerhus
Kjøkken er plassert sentralt i huset, og binder dermed husets to ender sammen - enden med soverommene og enden med soverommet og badet til Mette og Lars.
Kjøkkenet er et Reflect kjøkken designet av Søren Rose for Uno form. Paret valgte kjøkkenet fordi det passet godt med det varme treverket og den svarte benkeplaten, og fordi den nesten fungerer som et møbel i spisestuen.
-Kjøkkenet skal være et koselig sted, som både skal være tilhørende de andre rommene, men også et rom for seg selv. Designet gjør at det fungerer som et møbel eller en skulptur. Det er unikt og særegent, og samtidig tidløst - akkurat som huset og omgivelsene, forteller paret sammen.

En trereol, tegnet av husets arkitekt Allan Lorenzen, skiller stuen fra spisestuen. Løsningen gir en følelse av rom, samtidig som åpenheten bevares. Plantekassen er fra Hübsch, Egget-lenestolen er av Arne Jacobsen fra Fritz Hansen, mens sofaen er fra BoShop. Tray-bordene er fra Hay, og Caché-gulvlampen er designet av Aurelién Barbry for Le Klint.

Takvinduer finnes i nesten alle rom – en nydelig utnyttelse av dagslyset, som også sikrer at ingen krok er mørk.

Alkoven er barnas kosekrok. Her kan de trekke for skyvedørene når de ønsker å være alene, eller la de stå åpne om de vil sosialisere med de voksne som sitter i stuen like ved.

Fra det frittstående badekaret på hovedsoverommet kan Mette og Lars nyte den meditative utsikten, samtidig som muren utenfor skjermer for innsyn. Armaturen er fra Vola, speilet fra Hübsch og skammelen fra Muubs.
