En personlig perle i København

Frodig og underfundig mot helhvitt og enkelt. Det er motsigelsene som gjør fotograf Kira Brandts København-leilighet til et spennende hjem.

© Kira Brandt

Hjemme hos fotograf Kira Brandt er det først og fremst hvitt. Hvite gulv, vegger, tak og inventar. En helt hvit ramme, med andre ord. Men det slutter også der. I dedikerte soner er der nemlig dype og innbydende fargekonsentrasjoner av grønt, petroleumsblått, brunt og grått. Noen steder er det lyst og luftig, mens andre steder er det store samlinger av objekter, planter, keramikk og farger. Det er denne vekslingen mellom det frodige og det helt enkle som gjør København-leiligheten så stemningsfylt og innredningen så interessant.

Kira selv er ganske rolig og avslappet, noe som blant annet gjenspeiles i de store fotoplatene som nonsjalant hviler mot veggene. Bildene har hun selvfølgelig fotografert selv. Sammen med bildene står det grupperinger av planter, bøker og keramikk, alt tilsynelatende tilfeldig plassert. Men er de det? Suksessen til innredningen er nemlig at alt ser tilfeldig ut – men ikke er det. En kunst få er velsignet med å mestre. Men når det funker? En misunnelsesverdig ferdighet. Kira kan dette til fingerspissene, og hun tenker ikke en gang over det. Det bare blir sånn.

Selve leiligheten består av en liten entré, et bad, to små tilstøtende soverom – ett til Kira og ett til datteren Frida – og så et stort åpent rom med plass til kjøkken, spiseplass, sofa og arbeidsplass. Alt sammen på knappe 100 kvadratmeter.

De kritthvite veggene og det nette møblementet får en motvekt i den frodige veggen med overfylte – men aldri rotete – bokhyller, planter og keramikk, og ikke minst de store bildeplatene, fotografert av Kira selv. Spisebordet er Hector fra Eberhart Furniture og stolene er Afteroom fra Menu.

© Kira Brandt

Fotograf Kira Brandt må gjennom sitt yrke alltid ha blikket med seg. Dette har hun også tatt med seg inn i interiøret sitt, og har skapt nydelige blikkfang.

© Kira Brandt

Grunnen til at innredningen fungerer så godt, er for det første lysinnfallet fra store dør- og vinduspartier mot øst, sør og vest, i tillegg til en balkong fylt med grønne planter. Grønne planter er der også i overflod i vinduskarmene. Men de er samlet i grupper fremfor enkeltvis, «så det ikke blir for pent».

Den andre grunnen er møbelvalgene: Kira har innredet med møbler med de riktige små proporsjonene. Spinkle stoler står rundt et rundt spisebord, slik at det er lett å bevege seg rundt det. Sofaen er også ganske nett, og har fått følge av et lite ovalt salongbord.

Og sist, men ikke minst: Alle objektene, tingene, plantene er bevisst plassert. Det er mange av dem, og det kunne lett ha blitt oppfattet som et uorganisert rot. Nå er det imidlertid bare spennende å gå på oppdagelsesferd blant dem.

I allrommet har Kira inkludert kjøkken og arbeidsplass i tillegg til sofakrok og spisehjørne. Store vinduspartier og hvite rammer sørger for god spredning av lyset, og dermed er en mørk grå kontrastvegg bare et kjærkomment brudd. I tråd med Kiras avslappede stil, bærer også veggen preg av dette: I stedet for en pen og rett avslutning mot taket, viser den tydelig hvor malingsrullen har stoppet. Sofaen er Offset, salongbordet er NoNo, begge er fra Menu. Stålampen er AJ fra Louis Poulsen.

© Kira Brandt

Kira, som også er blomsterbinder, omgir seg med masse grønne planter. De er imidlertid alltid plassert i grupper, «så det ikke blir for pent».

Stabler av bøker får gjerne ligge fremme, lett tilgjengelig.

© Kira Brandt

I tillegg til å være utdannet fotograf, er Kira også blomsterbinder. Hun lager bilder til både redaksjonelt og kommersielt bruk, primært innenfor interiør og livsstil – hun fotograferer blant annet titt og ofte for Bo Bedre. Hun har et lidenskapelig forhold til dansk design – og grønne planter. Hun har ikke noe studio, så hun jobber hjemmefra. Dermed jobber, lever og ånder hun – helt bokstavelig – i og for denne leiligheten. Og alt det kan man merke i det sekundet man trer innenfor.

Kjøkkenet eksisterte allerede da Kira flyttet inn. Det var litt for «anonymt» for hennes smak, men likevel for bra til å byttes ut. Hun har imidlertid gjort det spennende og personlig med egne bilder, glasskrukker og keramikk. En fin måte å gi taktilitet til et enkelt, hvitt kjøkken.

© Kira Brandt

En sengegavl og et sengeteppe i mørkebrun velur, et hav av puter, et malt gammelt nattbord og et par fine fotoplater – Kiras egne – gir soverommet akkurat den personligheten som skal til for at rommet ikke skal bli kjedelig.

© Kira Brandt

Den plassbygde reolen huser også et lite arbeidsbord. Hjemmekontoret, som er midt i stuen, føles likevel ikke invaderende – takket være Kiras sirlige system. Stolen er InBetween fra &Tradition.

Den mørkegrå veggen bak sofaen er med på å binde gruppen sammen, og skaper en enhet imot det øvrige hvite.