Luksushytte i Alpene

Riktig bruk av materialer, innslag av designklassikere og en knitrende peis gjør denne svære hytta i Alpene både intim og hjemmekoselig.

Inspirerende luksusunivers
© Serge Anton

De fleste av oss kommer mest sannsynlig aldri til å sette våre bein i dette luksusuniverset i de franske alpene... Men det hindrer oss ikke i å bli inspirert!

Materialbruken, størrelsesforholdene, kombinasjonen av brukt og nytt, røff plank mot glatt design er nemlig så riktig gjort, at vi falt pladask for denne hytta - hvis man kan kalle 400 kvadratmeter fordelt på ni soverom med tilhørende bad for en hytte...

Hyttas interiør er interessant på grunn av miksen av kalde og varme fargetoner i treverket. Dersom alt var holdt i grånyanser, ville totaluttrykket blitt monotont og nærmest kjedelig. Dette fikser du selv med jernvitrol på veggene, mens du lar tømmeret i taket være som det er.

Prikken over i-en
© Serge Anton

Med tanke på at det finnes nesten 411 000 fritidsboliger her til lands, og at en hel del av disse er tømmerhytter i fjellheimen, kan man få til noe tilsvarende her til lands. Litt jernvitrolbeis og noen Ikea-møbler kan ta deg langt. Du kan jakte på gamle låvevegger og resirkulere dem innomhus, og sikre designuttrykket ved å slenge inn en Verner Panton-stol, eller flere.

Et stort svart-hvitt-bilde av fotograf Serge Anton gjør den sobre trappen hakket tøffere. Et kult motebilde hadde også funket, et fotografi av en reinflokk likeså. Hva liker du?

Spennende kombinasjoner
© Serge Anton

En halvhøy vegg skjuler kjøkkenbenken fra spisebordet, samtidig som den åpne følelsen er ivaretatt. Verner Pantons S-stoler og Allain Monnens Sphere 7-lamper står i sterk kontrast til de resirkulerte låveveggene hyttas interiør er kledd i - en overraskende, men superinspirerende kombinasjon.

God blanding
© Serge Anton

På kjøkkenet fortsetter de interessante kombinasjonene: benkeplater i rustfritt stål, en industriell armatur og ditto komfyr. De blanke flatene strammer opp tømmeret, og sørger for at balansen blir opprettholdt.

Peiskos
© Serge Anton

Samlingsstedet er her, som på de fleste hytter, foran peisen. En tilsvarende kan like gjerne bygges opp av skifer.

Det røffe salongbordet er fra Luz Interiors, som i Norge forhandles av Christian’s. Arco-lampen av Achille Castiglioni fra 1962 og New York-fotografiet på veggen bidrar til å løfte det rustikke interiøret.

Gelender av stålrør
© Serge Anton

For å skape flere kontraster til tømmerveldet er svartmalte stålrør brukt som trappegelender. En vegglampe à la Bestlite funker fint som skrive-i-hytteboka-lys.

Tekstilkunst
© Serge Anton

Fargerike tekstiler spent på rammer danner en slags gallerigang i overetasjen. Dører nærmest fri for listverk samt en stram lysarmatur sørger for rene linjer også her.

Gammelt og nytt
© Serge Anton

Plassbygde skap har skapt en nisje til barnas køyesenger. Her har nytt treverk fått beholde sin opprinnelige farge for å skape skiller mellom resirkulert og "ferskt" materiale.

Kontrast
© Serge Anton

For å bryte med alt det grå er det introdusert lommer av rødt i hytta. Rødt fordi det meste av treverket kommer fra gamle låvevegger, og rødt er jo, som kjent, typisk låvefarge.

Glidende overganger
© Serge Anton

Også i hovedsoverommet er vegger og gulv kledd med det samme grå resirkulerte tømmeret. Her er imidlertid taket hvitmalt, noe som gir rommet et lettere, luftigere preg. Takket være gulvfliser i samme farge som gulvbordene, er overgangen til badet nærmest sømløs.

Rent og rustikk
© Serge Anton

På badet, som på kjøkkenet, er det detaljer i rustfritt stål som står i kontrast til treverket, godt hjulpet av glasset i den spesialbygde dobbeltdusjen.

En gammel melkekrakk hører en alpelandsbys bolig til - som et lite minne om Heidi, kanskje?

Orden på utstyret
© Serge Anton

I vindfanget i underetasjen er det bygget opp et sirlig hyllesystem slik at alt av skiutstyr kan ryddes på plass etter bruk - så unngår man å snuble i støvler, staver og hjelmer på vei inn etter afterski.

Badstu i bruntoner
© Serge Anton

En badstu mørner såre muskler etter en dag i bakken. Flisene er holdt i bruntoner for å spille på lag med det varme treverket. Definitivt en følelse av luksus!