Langstrakt hytte med smarte løsninger

At tomten er lang og smal, er ingen hindring for en arkitekt. Se den lekre, langstrakte hytta!

Hytte i ett med naturen
© Kenneth Havgaard

Den tyske arkitekten Jan Henrik Jansen har selv tegnet og bygd sitt enkle og unike fritidshus som går i ett med naturen, landskapet og lyset. Huset er resultatet av to års slit, og bak den mørke fasaden skjuler det seg en overraskende lys og romslig hytte.
Huset har to gigantiske åpninger med glassdører som kan skyves inn i veggen. Skyvedørene måler nesten tre ganger fire meter og er spesialbestilt hos en tysk produsent. Veggene er konstruert slik at de skjuler karmer og dørhåndtak, noe som får skyvedørene til å se ut som rene glasspartier. De store åpningene i fasaden gjør at grensen mellom ute og inne viskes ut og at naturen trekkes helt inn i stuen.

Mørtel med sand på veggene
© Kenneth Havgaard

Det sentrale oppholdsrommet har skråtak og er oppdelt i et sofahjørne med peis og utsikt over landskapet, samt en spiseavdeling med en frittstående kjøkkenøy og utsikt til hagen mot sør. Tak og vegger er pusset med en mørtel som inneholder strandsand, noe som gir flatene et levende og gyllent fargespill.

Enkel hytte
© Kenneth Havgaard

Det svarte huset reiser seg fra engen og inviterer til innrammet utsikt gjennom åpningene i fasaden. Husets overordnede idé har vært å skape et enkelt hus med få detaljer. Et sted hvor sansene og sjelen kan falle til ro uten forstyrrende elementer. Derfor har huset verken takrenner eller nedløpsrør, og den svarttjærede trekledningen på fasaden går i ett med taket.

Terrasse i le
© Kenneth Havgaard

Den 250 kvadratmeter store terrassen går hele veien rundt huset og er noen steder overdekket som her på vestsiden. Det betyr at det alltid er mulig å finne et sted med sol, skygge eller le.

Enorm terrasse
© Kenneth Havgaard

Terrassen er mer enn dobbelt så stor som selve huset og blir flittig brukt, blant annet til den årlige sommerfesten for familie og venner, der det tradisjonen tro bys på ubegrensede mengder med cava, og jazzkonsert med et liveorkester.

Mange dører ut
© Kenneth Havgaard

Å være i hytta handler om å nyte naturen. Derfor har alle rommene i huset en dør til det fri - også badene.

Nedsenket badekar
© Kenneth Havgaard

Dette badet har dessuten et nedsenket badekar slik at morgenbadet kan nytes med utsikt til hagen gjennom den åpne skyvedøren.

Overbygd terrasse
© Kenneth Havgaard

Mot sør kaster hagens bjørketrær flimrende skygger på den overbygde terrassen. Her nyter paret ofte en siesta i hengekøyen. Hit søker også gjestene tilflukt når duggen faller om kvelden eller når det regner for mye til å spise under åpen himmel.

Soverom på liten plass
© Kenneth Havgaard

Huset har tre soverom som alle er innredet som hyggelige kahytter med innebygde senger og pussede vegger.

Minimalistisk kjøkken
© Kenneth Havgaard

Skapveggen i kjøkkenavdelingen har skapdører i matt aluminium fra Bulthaup. Bak skapdørene skjuler det seg et kjøleskap samt flere skap til oppbevaring av blant annet servise.