Kjære leser,

Hjemmesiden vår støtter dessverre ikke Internet Explorer 11. Får å få den beste opplevelsen på hjemmesiden og av vårt innhold, vil vi be deg om å bruke Edge, Chrome, Safari, eller andre, nyere browsere.

Med vennlig hilsen,
BO BEDRE

Herlig familiehytte i høyden

Blant ville tretopper på Sveriges vestkyst ligger en arkitektonisk perle av en hytte, tegnet til en familie som ønsket seg et enkelt liv tett på naturen.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Et feriehus tåler gjerne friskere farger enn hjemme. Kjøkkeninnredningen i blått fra Ikea er en leken detalj, som sammen med den gule GE290-sofaen av Hans J. Wegner fra Getama minner oss på hvor i verden vi befinner oss. Benkeplaten er i betong.

En hytte med rom for avslapning

Tomas Haeger og Tina Linde hadde lenge drømt om ei hytte til seg og barna, 13 år gamle Ebba og Vincent på 11 år, men de strevde med å finne noe som levde opp til forventningene.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Spiseplassen er enkelt innredet med spisebord fra Ikea og stoler fra Artek, alt i tre. De dekorative Circus-pendlene i svart fra Inner- most gir rommet definisjon.

– Her i Sverige er hyttene ofte rødmalte og krever mye vedlikehold. Vi ønsket oss et sted hvor vi bare kunne sette fra oss bagene og slappe av, uten å måtte gå i gang med å male huset eller luke i hagen, sier Tomas.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Fra kjøkkenallrommet har familien direkte adgang til den store terrassen.

På Tjörn, en times kjøretur fra familiens hjem i Göteborg, fant de roen som de lette etter. Øya er et steilt stykke jord med enorme klipper, digre furutrær og fantastisk utsikt over både skogen og havet.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Treverk på alle flater er et vakkert nikk til den uregjerlige naturen utenfor, og skaper samtidig en lun stemning innvendig. Fox-kurvstolene av Viggo Boesen samt den store Monet-lenestolen i hjørnet er fra Sika-Design, gulvteppet er fra Ikea, mens Skelder-pendelen er av Lars Englund for Källemo. GE290-sofaen er av Hans J. Wegner fra Getama.

I klart vær kan man se helt til Hamneskär hvor det ikoniske fyrtårnet Pater Noster fra 1868 ruver.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Den lange gangen ved soverommene er effektivt utnyttet med garderobeløsninger skjult bak et fargerikt Cassano-tekstil fra Designers Guild. Nakne lyspærer fungerer som enkel belysning.

En sammensmeltning mellom hytte og landskap

Tomas og Tina fikk med seg arkitektene Jenny Stening og Karolina Hegen fra svenske Steg arkitekter til å se på tomten.

Sammen lot de seg inspirere av ideen om å bygge en hytte bestående av flere sammensatte enheter med fasade i furu fra lokalområdet.

Tanken var at resultatet skulle smelte mest mulig inn i omgivelsene.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Med renskårne 3 trevegger, rislampe fra Hay og en plassbygget furuseng av Steg arkitekter på midten, har soverommet et nydelig snev av Japan over seg. Sengetøyet er fra Ikea.

– Familien ønsket seg en følelse av å bo blant tretoppene, og at naturen og landskapet omkring hytta skulle forbli uforstyrret, forklarer arkitekt Karolina, som har plassert bygningen på tre meter høye stylter over steingrunnen – en aldri så liten utfordring for byggmesteren.

© BirgittaWolfgang/Sisters Agency

Med store skyvedører i glass føles inne nesten som ute, også på soverommet. Selv når gardinene trekkes for sørger en lav vindusrekke langs taket for at dagslyset fortsatt får innpass. Smart!

Mengder av lys og nydelig utsikt

Hytta består av 85 kvadratmeter fordelt på tre enheter, hvor den første rommer stue, kjøkken og spiseplass.

Herfra beveger man seg inn i en egen avdeling bestående av soverom og bad, og helt i enden har gjesterom og sauna fått plass.

De tre enhetene er forbundet med ganger. Slik kan man gå varm og tørrskodd fra den ene delen til den andre, selv når vinden i høyden lugger som verst.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Av praktiske årsaker er badet det eneste rommet i huset med betonggulv. Vegger og tak er likevel beholdt i våtromsbehandlet kryssfiner, som føyer seg inn i uttrykket i resten av huset.

Alle rom i hytta er utstyrt med store glassdører, slik at de ferierende 4 kan trå direkte ut på den 140 kvadratmeter store terrassen som strekker seg rundt hele bygget uansett hvor de måtte befinne seg.

De mange glassflatene gir dessuten fritt innpass til det behagelige dagslyset, og fra stuen har familien nydelig utsikt over både bergkløften og havet i bakgrunnen.

© Av praktiske årsaker er badet det eneste rommet i huset med betonggulv. Vegger og tak er likevel beholdt i våtromsbehandlet kryssfiner, som føyer seg inn i uttrykket i resten av huset.

Saunaen er plassert i samme bygning som gjesteavdelingen, og er i likhet med resten av hytta i kryssfiner. En utvendig dusj er selve prikken over luksuslivet, og sørger for nydelig avkjøling i det fri.

Oser av fred og ro

Innvendig er alle vegger og tak dekket med kryssfiner. Gulvet er i heltre, og de spesialbygde sengene i furu på soverommet er tegnet av arkitektene. Slik hentes naturen nydelig med inn.

På badet er gulvet av praktiske hensyn lagt i betong, mens vegger og tak er i samme type kryssfiner som resten av huset.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Hyttas tre bygninger er bundet sammen av overbygde ganger, som kan stå åpne eller lukkes igjen ved hjelp av skyvedører.

At resultatet ser noe spartansk og tilbakelent ut er litt av sjarmen, ifølge Tomas, som forteller at inspektøren som kom for å godkjenne det ferdige bygget trodde at arbeiderne hadde glemt å fullføre badet.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Fra den utvendige spiseplassen, innredet med spisebord og stoler fra Westanqvarn, nyter Tomas og Tina frokost i morgensolen så ofte de kan.

– Han trodde faktisk vi var litt sprø, smiler Tomas, som er strålende fornøyd med det endelige resultatet. – Vi ønsket oss ei hytte som oser fred og sommer. Det har vi absolutt fått.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Den store terrassen er flittig i bruk, og med 140 kvadratmeter til rådighet rommer den både ballspill og middagsselskaper – gjerne samtidig! Utemøblene i tre er fra Westanqvarn.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Fra den arkitekttegnede hytta kan man følge den ville naturens gang året rundt.

© Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Tomas Haeger og Tina Lindes arkitekttegnede hytte ruver majestetisk over svenske Tjörns karakteristiske klippelandskap. På søyler glir strukturen nydelig inn blant de høye furutrærne uten å gjøre inngrep i naturen. Fra den store terrassen er det fantastisk utsikt over øyas rike natur og dyreliv, noe Tomas titt og stadig har i kikkerten.

Relaterte artikler