Fra gammel steinhytte til moderne feriehus

Å bevare sjelen til et gammelt hus samtidig som det skal moderniseres og forbedres, er en kunst. Arkitekt Carlos Nicolau kan den kunsten.

Steinhus med sjel  

© Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Da arkitekt Carlos Nicolau for snart tre år siden besøkte den gamle gården i Pyreneene, hvinte vinden fra alle husets sider. Likevel var han ikke i tvil: Dette ville bli et godt sted å bo. Etter hvert. På det tidspunktet var det ingen rom i hytta, ingen elektrisitet eller innlagt vann, og selve fasaden sto helt åpen.

Både Carlos og eierne av hytta bor en times kjøring unna. Eierne ønsket seg en fritidsbolig hvor de kunne føle seg nær naturen, hvor de ikke følte seg presset inn i små rom, men også et sted hvor husets sjel fortsatt var til stede, til tross for moderniseringen som var helt nødvendig å gjennomføre.

  • Vi ville skape en kontrast til våre travle arbeidsliv, et hjem hvor vi kunne slappe av og bare leve ukompliserte dager, sier eierne.

Se flere bilder fra det vakre steinhuset på de neste sidene.

Måtte skifte taket 

© Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Alle steinveggene er bevart og bare pusset opp på ny, det samme er den bærende takkonstruksjonen. Men alt annet treverk måtte skiftes ut og et helt nytt tak legges. I dag fungerer de tre bærende steinsøylene som romdelere.

Fra stuen kan man se helt ned til kjøkkenet. Vinduskarmene er utformet i eik og fungerer også som ekstra sitteplasser. De mørkbeisede veggene er i spansk furu. Lenestolen er Charles og Ray Eames' Lounge Chair fra Vitra.

Kult kjøkken 

© Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Kjøkkenøya er spesialtilpasset til rommet, og er utformet i svart metall. Året rundt er det en behagelig temperatur i huset, fordi steinveggene er svært tykke, og mange steder isolert med tre. De store vinduene er doble, og elektriske persienner kan heves og senkes ved behov. Det gjør at man om vinteren kan la solen varme opp huset, og om sommeren kan man gjøre det kjøligere ved å ha persiennene nede.

Åpen og romslig stue 

© Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Hele andre etasje er utformet som som ett stort og åpent rom. Taket hviler på massive søyler i stein, bevart i så opprinnelig form som mulig. Den minimalistiske peisen fungerer som romdeler mellom stue og soverom. Den er utformet i betong og er åpen på begge kanter, slik at flammene er synlige fra begge sider av peisen.

Deilig soverom med vakker utsikt 

© Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Soverommet er adskilt fra stuen ved hjelp av en stor betongpeis som er åpen både inn til soverommet og inn til stuen. Slik kan ilden ses fra begge sider. Tresorten eik er brukt på både gulv, dører, vinduskarmer og skap i andre etasje, mens det i første etasje er brukt furu.

  • Eik er utrolig solid, en virkelig slitesterk tresort. Og så får det slik en fin gråtone med alderen, sier Carlos.

Stilen er naturlig og enkel på soverommet, med sengetøy fra Society og et stort vindu mot skogen utenfor.

Praktisk og kult utekjøkken 

© Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Det overbyggede uteområdet er innredet i samme stil som inne. Den svarte hyllen fungerer også som utekjøkken.

Relaterte artikler