© Peter Kragballe

Dette sommerhuset gir minimalisme en helt ny mening

Det er bare en rad rosebusker som skiller sommerhytta fra stranden. På hytta vil eieren ha det komfortabelt, men enkelt, så lykken er en god kaffemaskin, en dukkert og et badstubad.

Et hus med et lyst og vennlig uttrykk og en hyggelig sigarkassestemning. Slik beskriver eieren sommerhytta på den jyske østkysten, og det er det stramme interiøret og bjørkefineren som kler de fleste flatene, han henviser til.

Ideen fikk han av arkitekt Kim Pretzmann fra Nordpil Arkitekter, som har tegnet hytta.

Den skulle nemlig være enkel; eierne ville ha minimalt med møbler og ingenting på veggene. Kriteriene da de så etter sommerhytte, var at den skulle ligge nær vann og ha utsikt.

Det gjorde heller ingenting om den lå i et område helt uten moderne fristelser. Heldigvis har alle ønskene blitt oppfylt.

En romfordeling med omtanke for nærvær

Opprinnelig lå det et gammelt betonghus på tomten. Det hadde vært leid ut, og det var mange år siden noen hadde vist huset omtanke og kjærlighet. Først mente eieren at han kunne renovere.

Planene ble imidlertid droppet da han måtte kaste alle klær på grunn av jordslag etter å ha oppholdt seg der en tid.

Målet med hytta var å ha et sted for familien i sommerhalvåret, og den skulle også ha plass til venner. Romfordelingen er derfor planlagt med tanke på at det skal være romslige fellesarealer hvor man kan være sammen, men at man også skal kunne trekke seg tilbake.

Det har de har løst med fire soverom. Eieren beskriver to scenarioer i huset: Når det er varmt, foregår det meste av aktiviteten i hagen ved vannet, og om vinteren samles alle rundt peisen eller i badstuen.

Han pleier å si at han er medlem av landets minste vinterbadeklubb, den har nemlig bare to medlemmer – kjæresten og ham selv.

Uten behov for bylivet

Til daglig bor han i by, så på hytta har han ikke behov for alle bytilbud. Han ønsket heller det motsatte. Her er livsstilen enkel, ikke for å
distansere seg fra resten av samfunnet, men fordi paret ønsker å klare seg med få ting som høyner livskvaliteten.

På hytta har de derfor prioritert badstue, en god kaffemaskin og en trampoline som blir tatt frem når de har med barn. Ellers er det stranden som trekker, for østkysten av Jylland egner seg både for padlebrett og kajakk.

Barna i huset er tenåringer, og de krever ikke mer enn noen få møbler og bredbånd. Selv er han ikke i tvil om hva som gjør hyttelivet så behagelig.

Straks han svinger av veien og ned mot hytta, senker nemlig både pulsen og freden seg.