Fra gammel bondegård til drømmehjem
Fra han var elleve år tilbrakte Othmar Prenner skoleferiene med å gjete kyr på engene rundt besteforeldrenes gård i de italienske alpene i Sør-Tyrol. Der utviklet han den dype kjærligheten til naturen og håndverksgjerningen som preger arbeidet hans som kunstner i dag. I Alpene har han kompromissløst omdannet en gammel bondegård til sin egen visjon av et drømmehjem.
Med utgangspunkt i naturen
Huset er blitt en arkitektonisk perle som kombinerer håndverkstradisjoner, moderne kunst, arkitektur og en sans for bærekraftige løsninger ved bruk av materialer som finnes i naturen og i nærområdet, med treverk som det viktigste. Fra barndommens gutterom på loftet, hadde han tilgang til verkstedet med snekkerbenken der bestefaren brukte vinteren til å reparere treverk i huset eller lage sine egne redskaper.
– For meg føles det helt naturlig og opplagt, forteller kunstner og skulptør Othmar Prenner, som senere fulgte i fotsporene til generasjoner av bønder og lærte å finne opp redskaper og gjenstander ut fra hva naturen hadde å tilby rett utenfor døren.
Et enestående resultat
Sammen med broren, som er snekker, har han brukt fem år på å renovere huset. I dag utstråler det en trygg «hulefølelse» og gir samtidig en følelse av innbydende åpenhet.
Utvendig er huset kledd med lerketre i stramme, grafiske linjer, og innvendig er tre et element som omfavner rommene og går igjen i forskjellige møbler, farger, tresorter og uttrykk: en ny taburett i lyst ubehandlet tre ved siden av en original dør i patinert mørkt tre, og et kjøkken der modulene er i samme materiale som vegger, tak og gulv. Det kompromissløse valget med et helt kjøkken i tre tilfører sjel og varme, samtidig som det føles som å gå inn i et kunstverk.
Utradisjonelle ideer
Flere ideer oppsto underveis, for eksempel tanken om å åpne den lille og mørke entreen slik at lyset kunne strømme inn fra etasjen over. En annen spontan idé var den skulpturelle trappen som ser ut til å sveve fritt i entreen, og bryter med den klassiske forestillingen av hva man forventer å se i en hyggelig alpehytte.
– For å komme til under byggeprosessen rev vi noen vegger og la bjelker og en planke på tvers, og det var da jeg fikk ideen om å bygge en bro som kunne knytte sammen rommene i andre etasje, forteller Othmar.