Bygget om gammel stall til moderne hytte

Blant snødekte fjelltopper har Alfredo bygget en gammel stall om til hytte. Her forenes tradisjonsrike byggeteknikker med en ­minimalistisk og rå arkitektur – og en helt spektakulær natur!

Steinhus gjort om fra en gammel stall.
© Monica Spezia/Living Inside

For å komme til den lille landsbyen Piateda, som ligger 1000 meter over den norditalienske byen Sondrio, må du tråkle deg oppover en kjerrevei blant hjort, alpesteinbukker og mange hundre år gamle lønnetrær. Når du til slutt kommer til enden av veien, åpenbarer hytta seg i en lysning mellom trær og fjell. Herfra kan du se utover dalen og til de sveitsiske alpene på den andre siden. Her møter arkitekturen den spektakulære naturen på mesterlig vis.

– Det er et strengt prosjekt på et ekstremt sted: Du må virkelig elske stedet for å velge å bo her, for her er du midt i ingenmannsland, medgir Alfredo Vanotti, som har designet hytta.

Den gamle stallen har fått ny fasade av stein funnet i nærområdet, og er bygget etter gammel, lokal byggeskikk med skrånende tak.

Robust hytte med fine detaljer som lyst tre og betong.
© Monica Spezia/Living Inside

Med dette utgangspunktet har den unge arkitekten skapt sitt eget feriehus – et rolig sted han kan trekke seg tilbake med kona Laura og datteren Eva. Han grep sjansen da han fikk lov til å bygge om den gamle stallen Lauras far eide og som ligger like ovenfor svigerfamiliens hytte. Stallen var en 80 kvadratmeter stor ruin av murstein.

Alfredo har bygget det meste i den minimalistiske fjellhytta selv, og har latt seg inspirere av Le Corbusiers bruk av betong. Sittebenken i allrommet utnytter hele tre vegger, og skaper på den måten både sitteplasser og samlingsplasser for små stilleben.

Lyst tre og betong i en koselig hytte.
© Monica Spezia/Living Inside

– Jeg fulgte det gamle sporet, men valgte en moderne fortolkning av eldgamle arkitektoniske teknikker der det var vanlig å gjenbruke materialer funnet i naturen, forteller Alfredo. Derfor ble husets fasade dekket av grå steiner funnet i omgivelsene.

Trappen, som er laget av jern og tre, er det mest fremtredende møbelet i hytta. På trappeavsatsen står lampen IC Lights T, designet av Michael Anastassiades for Flos.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for mer inspirasjon og lekre boliger.

Rene linjer med hvite detaljer og lyst treverk.
© Monica Spezia/Living Inside

– Jeg valgte lokal stein for å redusere miljøpåvirkningen og for å kunne integrere det med treverket på best mulig måte, forklarer han. Huset er bygget i stein, lerketre og betong, og tilsatt Alfredos moderne touch.

Spisebordet av jern og tre og krakkene av hele trestammer har Alfredo laget selv – helt i tråd med den strenge arkitekturen.

Moderne trehytte med lyst treverk.
© Monica Spezia/Living Inside

Stilen er strengt minimalistisk, og bruken av rå betongvegger er inspirert av den franske arkitekten Le Corbusier. Arkitekten har også tatt betongen med videre inn i interiøret, på benker, baderomsinnredningen og kjøkkenbenken – alt spesiallaget av Alfredo. Han ønsket å fremheve lokalt håndverk og har laget det meste i hytta selv, til og med kjøkkenbordet av jern og tre, og krakkene laget av trestammer.

Peis og ved har en fremtredende plass i hytta. Stolen Primate er designet av Achille Castiglioni i 1970 og er fra Zanotta – og er ett av få møbler i hytta som Alfredo ikke har laget selv.

Her er norske designere vi har troen på.

Soverom på hytte med fin utsikt.
© Monica Spezia/Living Inside

– Med originale, spesialtilpassede ideer kan du designe gode alternativer til det standardiserte, mener Alfredo. Han har kun tilført noen få utvalgte designlamper og -møbler til det ellers skreddersydde interiøret. Det mest fremtredende møbelet er likevel den skulpturelle trappen, som er med på å gi hytta dens særegne karakter.

Fra soverommet kan familien se helt til de sveitsiske alpene. På nattbordet, som Alfredo selv har laget, står lampen Lampadina, designet av Achille Castiglioni for Flos.

På BoligPluss kan du lese om Synnøve Skarbøs beste tips for en ryddig start på året.