© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bli med inn i det nesten transparente sommerhuset ved havet

Natur og arkitektur spiller på lag i familien Andersens arkitekttegnede sommerhytte. Resultatet er blitt et moderne funkishus der stramme linjer er fint balansert mot mykt treverk.

Når man river en gammel hytte med stråtak og setter opp en moderne arkitekttegnet sommerhytte i stedet, er det fare for at nybygget dumper ned som et invaderende fremmedelement i omgivelsene.

Det gjelder heldigvis ikke for denne 240 kvadratmeter store hytta, som er forsiktig plassert mellom sand, lyng, gress og lave rosebusker nær vannkanten på østsiden av Jylland. Paret som eier hytta, var begge kjent i området da de traff hverandre i 2014.

– En av brødrene mine har hytte rett bortenfor oss, og den andre broren min har også kjøpt her ute. Over tid har vi fått et spesielt forhold til stedet, og nå kan vi treffe familien her og ha det hyggelig sammen, forteller Mia Hentze Andersen.

Uklart skille mellom ute og inne

Da paret overtok tomten, sto det en dårlig vedlikeholdt hytte fra 1938 der, og den nye hytta, som arkitektene kaller «House of Yards», sto ferdig i april 2021.

Fasaden er kledd med sedertre, og hytta er bygget i solide gjennomgående materialer og har store vinduer på begge sider, slik at grensen mellom ute og inne nærmest er flytende.

– Utgangspunktet vårt var et moderne hus i funkisstil, bygd av naturmaterialer. Det skulle gli inn i omgivelsene og gi oss følelsen av sommerhytte og ro. Vi drømte om et sted med plass til mange, slik at venner og barn kunne overnatte, forteller paret.

Hytta er tegnet av Baks Arkitekter fra Aarhus. Den har klare funksjonalistiske trekk, som det karakteristiske flate taket. Ved å legge grus på deler av tomten og en enkel treplatting rundt hytta har arkitektene sørget for rikelig med lune kroker og skjermede områder uten å miste noe av utsikten.

Hytta ligger åpent og eksponert midt på tomten, men familien har likevel nok av muligheter til å trekke seg tilbake og nyte hyttelivet.

– Vi er veldig begeistret for terrassen på baksiden. Om sommeren kan vi sitte der og nyte utsikten mot sjøen gjennom de store vinduene og selve terrasseåpningen. Valget av tredelte skyvedører mot terrassen er fantastisk, de skjermer for vinden uten å blokkere utsikten, og de gir oss litt privatliv. Det samme gjelder de store soveromsvinduene. Det er fantastisk å dra gardinene til side om morgenen og se havet, som vi også ser fra det store kjøkkenet hvor vi tilbringer det meste av tiden. Skyvedørene er spesielt bra om sommeren, for de gir følelsen av at inne og ute glir i ett.

Minimalisme blandet med rustikke og orientalske elementer

De to liker å stå ved den store kjøkkenøya og se ut over sjøen. Da kan de følge de nysgjerrige blikkene fra folk som rusler forbi på stranden.

På østsiden er huset delt inn i tre moduler som skaper lommer og bringer tankene til moderne strandhytter. Ingenting er overflødig, noe som også gjenspeiles i det minimalistiske interiøret. Veggene er hvite, bare avbrutt av dører og vinduskarmer i eik og de lavagrå gulvflisene som flyter fra rom til rom.

Eierne har prioritert å la inventar som kjøkken, bad, skap og dører få hovedrollen i interiøret. Uttrykket har blitt harmonisk, alt henger sammen og komplementerer de arkitektoniske rammene. Det er Mia, som selv arbeider med interiør og design, som har stått for innredningen.

– Interiør, innredning og materialer er min lidenskap. Jeg foretrekker skandinavisk design og New Nordic-stilen, hvor man har mye treverk med i interiøret, noe vi har fokusert på i innredningen. Ved å bruke naturmaterialer fikk vi understreket den behagelige og rolige sommerhyttefølelsen, sier Mia, som valgte hovedsakelig dempede naturfarger i grått og beige for å bevare enkelheten.

– Vi har imidlertid også noen rustikke og orientalske elementer. De skaper kontraster og setter et personlig preg på alt det minimalistiske, avslutter hun.