Arkitektens sommerhus i naturskjønne omgivelser

"En sentral del av husets arkitektur har vært en idé om å designe huset som ét stort møbel."

Arkitekttegnet sommerhus. Stue med udsigt til vandet.
© Jens Barslund

Som ét stort møbel er huset innrettet med multifunksjonelle møbler, som også er av eget design, samt med synlige konstruksjoner som skaper en dekorativ effekt.

arkitekternes-lars-nymand-mirja-larsen
© Jens Barslund

Arkitektene Lars Nymand og Mirja Larsen har selv tegnet hytta

Sommerhus, natur og arkitektur. Udsigt til havet
© Jens Barslund

Med utsikt til skog, mark og vann, og omringet av busker, siv og høye trær, smelter hytta nærmest inn i landskapet

Hyggelig gjemmested i en unik oase

Selv om GPS-en viser vei til den riktige adressen, er det ikke enkelt å finne hytta til arkitektene Mirja Larsen og Lars Nymand. Strukturen glir nemlig sømløst inn i det naturskjønne landskapet – og det er selvsagt ingen tilfeldighet. Paret har bevisst jobbet med å få bygget til å smelte mest mulig sammen med omgivelsene

Det var utsikten til vannet, de nydelige lysforholdene og de frodige plantene i form av siv, busker og trær som gjorde at paret kjøpte tomten i 2013. De så fort mulighetene for hvordan de kunne gjøre området til sitt eget fristed like ved København, hvor de til daglig bor sammen med barna, fem år gamle Alfred og Dagmar på to år.

Den 75 kvadratmeter store hytta er bygget som en enkel, langstrakt struktur. Paret har ikke forsøkt å legge skjul på de konstruksjonsmessige prinsippene, noe som bidrar til å gi bygget dets helt særegne karakter. De har også jobbet svært bevisst med forholdet mellom ute og inne med hensyn til bygningens plassering, uttrykk, bruk og lys.

sommerhus-stue-arkitektstegnet
© Jens Barslund

Modulsystemet som huset er opbygget efter, træder tydeligt frem overalt, hvor hvert modul har en funktion. I køkkenet er vaskeafdeling og kogeplads placeret i hvert sit modul, ligesom køleskab, ovn og opbevaring også er samlet i et modul. På toppen af de to bordplader er der lagt en tynd plade af Corian.

Åpent og innbydende

– Ved å skape utsikt og forbindelser på tvers av bygget og tomten får hytta ingen frem- og bakside, men inviterer til bruk på alle sider. Den er dessuten bygget med store vindu- og dørpartier, noe som betyr at vi har fantastisk lys, kryssventilering og passiv solvarme som direkte gevinst, forteller Lars.

Planløsningen i den modulbaserte hytta er svært enkel, med et romslig oppholdsrom i den ene enden og et stort soverom i den andre. I midten skiller en kjerne bestående av vindfang og bad de to sonene fra hverandre med skyvedører.

Fra alle hyttas sider er det tilgang til uterom, med innredning tilpasset solen og utsikten. Terrassen er integrert i terrenget, og rommer både benker, bålplass og sandkasse – alt utført i massivt eiketre.

Mirja Larsen i udekøkkenet i det arkitekttegnede sommerhus
© Jens Barslund

Kjøkkenet kan brukes både ute og inne når terrassedørene åpnes.

The simple life

– En helt sentral del av hyttas arkitektur har vært ideen om å designe den som ett stort møbel. Vi har bevisst jobbet med å la konstruksjonen og alt av fast inventar smelte sammen slik at det i modulsystemet naturlig dannes sittenisjer med faste benker som er store nok til å kunne brukes som gjestesenger. Det samme gjelder for det åpne, tosidige kjøkkenet, sier Mirja.

Et av ønskene som arkitektparet tok med seg inn i prosjektet var nemlig muligheten for å kunne lage mat utendørs. De valgte derfor å designe kjøkkenet slik at det fungerer både som inne- og utekjøkken. Ved å benytte doble dører som vegg og montere armaturen i siden av vasken, kan kjøkkenet enkelt benyttes både innvendig og fra terrassen.

stue-sommerhus
© Jens Barslund

Huset er bygget opp av moduler i kryssfiner med fokus på funksjonalitet og flerbruksløsninger, der synlige bolter og skjøter gir en ærlig og særegen karakter. Det integrerte kjøkkenet er innredet med en praktisk hyllerekke over kjøl, vask og ovn, mens Luxembourg-spisebordsstolene av Frédéric Sofia for Fermob kan brukes både inne og ute. Spisebordet er designet av arkitektparet selv, mens Dondolinalenestolen i forgrunnen er av Francesco Favagrossa for Fiam.

Det enkle og ærlige skaper ro - og muligheter

Innredningen bygger på samme idé, med møbler som kan benyttes både inne og ute.

– Vi bruker hagestoler fra franske Fermob rundt spisebordet og solstoler fra Fiam i oppholdssonen. Når været er bra tar vi møblene med ut og unngår på den måten å ha dobbelt opp av alt. Vi har valgt å bruke multifunksjonelle designløsninger og «intelligente» møbler som kan tilpasses ulike behov, sier Mirja, som også har innredet med oppbevaringsbord fra parets eget designmerke, Kiss – en forkortelse av uttrykket «keep it simple, stupid».

Et lokalt snekkerfirma har hjulpet til med selve konstruksjonen av hytta, og alle store komponenter ble ferdigprodusert og overflatebehandlet på verkstedet deres. I tillegg til å være arkitekt er Lars også utdannet snekker. Han har derfor selv bygget deler av interiøret, samt benkene og terrassene utenfor.

sommerhus-i-natur
© Jens Barslund

Taket er dekket av sedum – lave sukkulente stauder – med en tanke om å forankre hytta ytterligere i den omliggende naturen.

Udsigt fra det arkitektstegnede sommerhus
© Jens Barslund

Da paret så utsikten, var de ikke i tvil om at det var her de ville slappe av mellom slagene.

badevaerelse-i-trae
© Jens Barslund

Badet er plassert i en buffersone mellom oppholdsrommet og soverommet, hvor vegger i rillede, galvaniserte stålplater kler gulvets lyse trerister nydelig. Treristene kan tas av når gulvet og avløpet skal rengjøres. Tropedusjhodet fra Hans Grohe er plassert i midten av rommet, like under et rundt ovenlys. Baderomsinnredningen er fra Duravit.

Husets materialer

– Overordnet har vi vært opptatt av å skape en enkel feriebolig til familien vår, med fokus på å optimere både hyttas kvadratmeter og innredningen generelt. Vi har bevisst valgt å bygge smått med få rom, slik at vi ikke har tomme værelser stående, avslutter Mirja

Rene linjer gennem sommerhuset. Soveværelse, badeværelse og stue.
© Jens Barslund

Fra soverommet har man utsikt på tvers av huset, og til daglig står skyvedørene åpne slik at man kan nyte den gjennomgående utsikten fra alle rom. Soverommet er minimalistisk innredet med kun én stor seng. Når familien ferierer sover Dagmar på 2 år i en medbrakt reiseseng, mens Alfred ligger på den integrerte dagsengen eller mellom far og mor.