Vakkert mursteinshus formet som en vifte

Janni og Finn ønsket seg et sommerhus hele året og fikk et nydelig mursteinshus med en helt spesiell form. En perfekt ramme for danske ­designklassikere!

Janni og Finn Schmidt Holm
© Andreas Mikkel Hansen

Janni og Finn Schmidt Holms helt spesielle runde hus, der de bor sammen med de tre yngste av de seks barna, ligger med nydelig utsikt til grønne enger utenfor den danske byen Odense på Fyn.

Paret ønsket seg et rustikt hus som kunne gi dem følelsen av å bo i et sommerhus – hele året, og hadde funnet inspirasjon i et gammelt feriehus. Arkitekt Jan Henrik Jansen svarte med å tegne noe ganske annet – et bueformet hus med en markant sirkulær mur, som skjermer husets indre og det intime gårdsrommet i midten fra bebyggelsen rundt og i stedet åpner opp mot landskapet.

Paret har fått den danske Odin-prisen for huset som sto ferdig i 2014.

Line og Jacobs utgangspunkt var også bygd i murstein. Slik gjorde de det til et drømmehjem for hele familien!

Utsikt over allrommet fra kjøkkenet
© Andreas Mikkel Hansen

Kjøkkenet er det rommet paret liker best. Herfra kan de følge med på det som foregår i både stuen og allrommet, og samtidig kunne nyte utsikten til atriet og engen utenfor.

– For oss er hjemmet et sted vi kan koble av, og med en gang vi kommer inn merker vi den behagelige og avslappede atmosfæren som er i huset. Vi har hele tiden hatt en intensjon om at huset vårt skulle uttrykke en hyggelig og kanskje litt kreativ atmosfære, og ha verken en høytidelig eller prangende karakter, fastslår Janni og Finn.

Dette feriehuset i Malaysia er mildt sagt rustikt! Se hvordan lokale materialer og vakre strukturer danner en stemningsfull atmosfære!

Oppholdsrommene er selvstendige rom som er åpent forbundet med hverandre langs den buede bakveggen. I kjøkken-allrommet er det innredet med Hans J. Wegners bord -og stoler fra PP Møbler, og den klassiske PH-lampen designet av Poul Henningsen for Louis Poulsen. Kjøkkeninnredningen er fra Koch Køkken.

Miks av design og unika i stuen
© Andreas Mikkel Hansen

De beskriver huset som det beste fra 1960- og 70-årene, og har valgt å innrede det med en miks av klassiske danske designermøbler og unika-produkter, blant annet glass og keramikk funnet på ulike ferieturer.

Vi tenker ikke så mye over innredningen. Jeg setter bare tingene sammen sånn jeg synes det ser bra ut. Jeg handler ofte på nettauksjoner og kjøper det jeg liker: en lampe eller et bilde, det kan være litt tilfeldig, sier Janni om interiøret i det runde huset, og avslutter:

– Mitt kjæreste eie er Wegners sirkelstol.

Anders Stensbøl sitter bokstavelig talt i glasshus, midt blant murbygninger!

Stuen avgrenses markant av murvegger på tre sider, men åpner seg mot atriet og landskapet på den fjerde siden. Hans J. Wegners sirkelstol fra PP Møbler passer perfekt i det sirkelformede huset! Over bordet henger Poul Henningsens PH-lampe fra Louis Poulsen, og i bakgrunnen står spanskestolen designet av Børge Mogensen for Fredericia.

Langringsplass i gangen
© Andreas Mikkel Hansen

Husets vestlige fløy samles av en gang med innebygde skap, som er spesialsnekret og har gamle originale håndtak funnet hos genbyg.dk. Alle husets dører har håndtak designet av Arne Jacobsen, kjøpt på auksjon hos Lauritz.com.

Skiller rommene med glass
© Andreas Mikkel Hansen

Alle de små detaljene overalt i huset er gjennomtenkt. Over alle veggene er det satt inn glass som romdeler, og alle installasjoner er gjemt bak mursteinene i skilleveggene. Her er en stille arbeidsplass med Hans J. Wegners stol fra PP Møbler.

Få boligreportasjer sendt direkte til innboksen din!

Stilfullt ungdomsrom
© Andreas Mikkel Hansen

Tenåringsrommet ytterst i den ene fløyen er innredet med et hjemmelaget skrivebord og Arne Jacobsens Syveren-stol fra Fritz Hansen. Lampen er fra Luxo.

Gjennomtenkt lysinnslipp
© Andreas Mikkel Hansen

Noe av det mest spesielle ved huset er lysinnfallet fra de forskjellige vinduene – smale spalter, takvinduer og glass over skileveggene. De gir mye lys og utsikt, men ikke innsyn.

Vi har følelsen av å være helt alene, selv om vi har naboer tett inntil på begge sider, forteller Janni.

– Den beste tiden på dagen er når vi våkner om morgenen og ser den storslåtte utsikten over engen gjennom de tynne rullegardinene, uansett om solen skinner, det regner eller snør, sier Finn.

Ved siden av stuen ligger hovedsoverommet. Hästens-sengen er redd opp med sengeteppe og puter fra By Nord. Lampen er designet av Vilhelm Lauritzen for Louis Poulsen.

Nå har den populære sengen fått nytt design av svenskeprinsen.

Lekre detaljer på badet
© Andreas Mikkel Hansen

Hovedbadet er innredet med spesialbygde skap og armatur fra Vola. Fra badekaret er det panoramautsikt mot det grønne landskapet. Håndkleholderne er fra Hay.

Et bad for små og store
© Andreas Mikkel Hansen

Barna har et separat bad i samme stil som de voksnes bad, med knagger fra Hay og armatur fra Vola. Håndklærne er fra By Nord.

Vakre overflater er trendy på badet nå. Se alle de spennende nyhetene til badet her!

Bygd i ekte og ærlige materialer
© Andreas Mikkel Hansen

– Huset har til felles med et sommerhus den uhøytidelige enkelheten, tyngden og stoffligheten, forteller arkitekten Jan Henrik Jansen.

Her er det ingen gipsplater eller pyntelister, bare ekte og ærlige materialer som gjenbruksmurstein, tre og glass.

I midten av sirkelen er det en fin og delvis lukket oase.

Mathias tegnet drømmehuset sitt selv og lot naturen ta del i utforming og innredning. Se det varme og lyse drømmehjemmet på BoligPluss.

Bretter seg ut som en vifte
© Andreas Mikkel Hansen

Da Janni og Finn fikk mursteinene levert, viste det seg at flesteparten av steinene stammet fra en nedlagt tappehall på Carlsberg Bryggerierne i København og hadde en tydelig inskripsjon: Rød Carlsberg.

Den buede bakmuren får et større spill med disse steinene, og vi ville unngå en altfor tung mur, som ganske sikkert ville ha blitt utfallet med ensfarget stein. De godt brukte og halvødelagte steinene er også brukt for å understreke det rustikke uttrykket, forteller paret.

Husets markante tak har et fall fra den høye muren og ned til atriet. Takets vifteform understrekes av de synlige takbjelkene, som visuelt fortsetter over skilleveggene, som er frigjort fra taket og kun lukket med glassvegger.