I NY DRAKT:
© Birgit Fauske

Totalrenovert rekkehus på Berg

Bli med inn i det totalrenoverte rekkehuset fra 30-tallet på Berg i Oslo, der originale detaljer er bevart – og moderne designikoner får skinne. Dette er virkelig et drømmehus!

Marie Thuestad prøvde å by på et av rekkehusene på Berg i Oslo allerede i 2008, men det var ikke før sju år senere at drømmen ble oppfylt.

– Jeg drømte om å bo her helt fra jeg oppdaget denne litt skjulte oasen. Husene ble tegnet av Thorleif Jensen på 30-tallet, og jeg synes de sentrumsnære hagebyene som har et sosialt miljø er så fascinerende. Det er utrolig at de fungerer like godt i dag som da de ble bygget.

INNREDNINGSTIPS:
© Birgit Fauske

Det er ikke lett å oppdage denne vakre gaten fra veien, og selv om de idylliske rekkehusene ligger tett, er de også omgitt av store hager og grønne trær. De unike husene står på byantikvarens gule liste, noe som gjorde totalrenoveringen både utfordrende og spennende. Marie ønsket å beholde husets sjel og originale detaljer, samtidig som hun ville gjøre huset mer moderne.

DETALJRIKT:
© Birgit Fauske

– Det tok et halvt år med totalrenovering. Sammen med arkitektene lette vi etter originale gulv, vi undersøkte gamle tegninger fra plan- og bygningsetaten og vi besøkte naboer. Vi ville gjenskape det gamle huset, men gjøre det til et mer moderne hus i tråd med slik vi lever nå.

EKSTRAPLASS:
© Birgit Fauske

Fin flyt

Da hun tok over huset var det mange små rom, og uendelig med kott. I andre etasje, som er på 60 kvadratmeter, var det hele sju dører. Utfordringen var å finne planløsningen som hadde en ny flyt, uten å fjerne sjelen og historien til huset.

– Planløsningen var ganske kaotisk, ja, Noe av det jeg liker best ved huset nå, er de åpne og sosiale rommene. Jeg liker at man kan stå på kjøkkenet og ha kontakt med spisestuen og stuen, og at det er fin kontakt mellom huset og hagen. Jeg byttet gulv til fiskebensparkett slik det opprinnelig var lagt, men har modernisert romløsningen.

KLASSISKE MATERIALER:
© Birgit Fauske

Huset på to etasjer har åpen løsning i første etasje, og soverom og bad i andre etasje. Det har hage foran og bak huset. Inngangen fører inn på kjøkkenet, som igjen flyter nesten sømløst inn i spisestuen og stuen.

– Det var gjennom arkitektene at jeg kom i kontakt med snekkerverkstedet Hamran, som tegnet kjøkkenet mitt.

De hadde en ambisjon om å lage et møbel som fungerte bra fra ulike vinkler i rommet, og som ville fungere som et smykke i rommet siden det ligger i første etasje og er eksponert fra utsiden.

HUSETS HJERTE:
© Birgit Fauske

Holdbar gjenbruk

Interiøret er gjennomført, klassisk og sobert. Fargebruken er minimal, og Marie har brukt holdbare materialer som skinn og tre. På auksjoner og bruktmarkeder har hun funnet klassikere og designikoner.

– Jeg tar med meg det tidløse gjennom ulike trender. Jeg bruker ikke masse farger, men jeg liker tre, planter og kunst. Jeg foretrekker å handle brukt, og jeg liker godt møbler med patina. Interiøret mitt er ikke et bestillingsverk. Jeg tar meg god tid til å bo meg inn.

FAVORITTKROK:
© Birgit Fauske

Den åpne stuen er innredet i ulike soner, og fra favoritt-plassen i sofaen eller i en av Kaare Klints ikoniske Safari-stoler har hun overblikk over hele rommet.

– Da jeg overtok huset fikk jeg et godt råd om å flytte møblene ut fra veggen og utnytte rommet. Det er pulten som er plassert bak sofaen et godt eksempel på. Det er også et råd jeg gir til alle andre som skal innrede, og det gjør at jeg utnytter plassen bedre ved å lage flere soner som spiller ulike roller i hverdagen min.

GRØNN LUNGE:
© Birgit Fauske

Selv om rekkehuset fremstår komplett, er det fremdeles ting Marie drømmer om å gjøre. Som å fortsette oppussingen og å tilbakeføre hagen til slik den var på 30-tallet.

– Men før det skjer så skal jeg fylle veggene med mer kunst. Jeg elsker måten kunst påvirker rommet på!

GRADVIS TILNÆRMING:
© Birgit Fauske
NYE TILSKUDD:
© Birgit Fauske